ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ, ΜΑΟ & ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Βλέπω την κυρία Κανέλη στην τηλεόραση να μιλά για την κατάσταση που βιώνουμε, ως διαδικασία δοκιμασίας του κόσμου στην υποταγή. Η άποψή μου τυχαίνει να είναι ακριβώς η ίδια [βλ. post ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: THIS IS A TEST δημοσιευμένο στις 30 Ιανουαρίου, κ.ά.] Σκέφτομαι το “παράδοξο”, που αποτελεί ταυτόχρονα σήμα – κατατεθέν του “τιμημένου” από καταβολής του: οι διαπιστώσεις τους είναι 99% σωστές, ως προς την ανίχνευση / ανάλυση των προβλημάτων. Και η λύση που προτείνουν είναι χειρότερη απ’ το πρόβλημα.
Λίγο μετά θα εμφανιστεί ο, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θάνος Ασκητής, πρώην απλός σεξοθεραπευτής, για να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, η οποία, με τον εγκλεισμό στα σπίτια …εκτοξεύεται [σε ελεύθερη απόδοση: “ο κόσμος χάνεται” και οι “φεμινίστριες” το χαβά τους]. Ακούγοντας τις κοινοτοπίες για παιδιά του δημοτικού, τις οποίες πληρώνεται αδρά για να λέει, σκέφτομαι τα περί …εξωστρέφειας με τα οποία οι όμοιοί του κι όχι μόνο μας ζαλίζουν δεκαετίες τώρα, πόσο κακό είναι να μη βγάζεις προς τα έξω, να μη “μοιράζεσαι τα αισθήματά σου”, λες και ο κόσμος δεν είχε άλλη έννοια απ’ το να μάθει …πώς αισθάνεσαι. Όλο το fake οικοδόμημα των social media είναι χτισμένο πάνω σ’ αυτή την αγελαία, αυτιστική παράκρουση. Και τώρα, με μέτρα όπως αυτά, που δεν θα σταματήσουν έτσι εύκολα, η επικοινωνία περιέρχεται στην αποκλειστική δικαιοδοσία, ακριβώς, των social media… Αυτό σε κλίμα virtual “συντέλειας του κόσμου”, όπου θα υπάρχει πάντα χώρος για “το viral video με την κόρη της Kim Kardashian”.
Γιατι τα σενάρια είναι δυο: ή πρόκειται περί τεστ αντοχής / ανοχής, δια της μετατροπής του πλανήτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, και με τις απαραίτητες “παράπλευρες απώλειες”*, πράγμα που σημαίνει ότι το πείραμα θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα, αφού εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα. Ή έχει ξεκινήσει ήδη αυτό για το οποίο κάποιοι μιλούν δεκαετίες: η τελική φάση μετατροπής του πλανήτη σε Matrix.
Το πρώτο σενάριο δεν αποτελεί παρά ένα είδος αναβολής, παράτασης για την κατίσχυση του δεύτερου.

* Για όσους θεωρούν ότι αυτό παραείναι κυνικό ως σκέψη, μια ματιά στον αριθμό των εξολοθρευθέντων απ’ τον Μάο Τσετούνγκ, άβαταρ του οποίου αποτελεί ο Σι Τζινπίνγκ, θα ήταν διαφωτιστική: 45 εκατομμύρια νεκροί μόνο στα τέσερα χρόνια που διήρκεσε το Μεγάλο Άλμα [1958-1962]. Εκτός και αν πιστεύει κάποιος ότι αυτό που δεν δίστασαν να κάνουν στο λαό τους, θα δίσταζαν να το κάνουν στους υπόλοιπους.

Ο πρόεδρος Μάο, λίγο πριν το Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός [1955]
5
(Visited 115 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. stcigar March 29, 2020 at 12:34 pm

    Να σου πω την αμαρτία μου Σωκράτη, αν πρόκειται “απλώς” για πείραμα, προσωπικά θα είμαι μάλλον ευχαριστημένος. Έχουν ξαναγίνει άφθονα στο παρελθόν και στέφθηκαν όλα με απόλυτη επιτυχία. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτή τη φορά πρόκειται για το the real thing. Και το χειρότερο είναι ότι δεν είναι εύκολο να κατηγορήσεις κανέναν από τους συνήθεις υπόπτους. Έχω δυστυχώς την αίσθηση ότι στην παρούσα συγκυρία ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλη ερμηνεία η μνημειώδης διατύπωση του Χέγκελ: “Η ανθρωπότητα χρειαζόταν την πυρίτιδα.. και αυτή εμφανίστηκε!”

    Reply
  2. Oannes March 29, 2020 at 2:07 pm

    Κάλιστα μπορεί να είναι έτσι, αν και η αίσθησή μου είναι ότι πρόκειται για “πρόβα”.
    Πάντως ακόμα κι αν ο όρος “συνήθης ύποτπος” υποκατασταθεί συλλήβδην από τον όρο “εργαλείο της μοίρας”, ποιος μπορεί να ξέρει ποιά είναι τα εργαλεία της σήμερα, και ποια είναι η επόμενη κίνησή τους.

    Reply

Leave a Reply