Η ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΩΔΟΣ: “ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝΕ ΜΗΝΕΣ”

“Αντιγριπικό φάρμακο το οποίο έχει αναπτύξει εταιρεία του ιαπωνικού ομίλου Fujifilm λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Τρίτη η κινεζική κυβέρνηση.
Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να προωθεί τη χρήση του φαρμάκου favipiravir, το οποίο αναπτύσσεται από την Fujifilm Toyama Chemical και πωλείται υπό την εμπορική ονομασία Avigan.
“Είναι ιδιαίτερα ασφαλές και εμφανώς αποτελεσματικό”, σημείωσε ο Zhang Xinmin, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του υπουργείου Επιστημών της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε.
Η Fujifilm Toyama ανέπτυξε το φάρμακο το 2014. Χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό από τον Φεβρουάριο.
Νωρίτερα σήμερα, η μετοχή της Fujifilm σημείωσε άλμα 15,4% στο χρηματιστήριο του Τόκιο.
Κλινικές μελέτες έγιναν σε 200 ασθενείς σε νοσοκομεία της Ουχάν και της Σενζέν, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν πολύ σύντομα αρνητικοί στο τεστ του ιού.
Ταυτόχρονα, τα συμπτώματα πνευμονίας υποχώρησαν σημαντικά.
Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, δεν παρουσιάστηκαν εμφανείς παρενέργειες.
Η ίδια η Fujifilm, πάντως, μέσω εκπροσώπου του, τονίζει ότι δεν ενεπλάκη στις κλινικές μελέτες στην Κίνα και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησής τους.
Κινεζική εταιρεία έχει λάβει ήδη άδεια από τον Φεβρουάριο να παράγει το φάρμακο ως γενόσημο.
Η Fujifilm παρέχει το Avigan σε ιαπωνικά νοσοκομεία για κλινικές μελέτες, ενώ ετοιμάζει και δικά της, ξεχωριστά κλινικά πειράματα στην Ιαπωνία.
Θα χρειαστεί ωστόσο να περάσουν μήνες πριν την ανακοίνωση των αποτελέσμάτων των μελετών”. [THETOC]

Ένα από αυτά που ακούω και διαβάζω …από καταβολής κόσμου στις ειδήσεις, είναι το περί “νέας, επαναστατικής ανακάλυψης που θα νικήσει τον καρκίνο”. Η “παρουσίαση”, περνώντας από εικόνες αρχείου [φωτογενείς ερευνητές & ερευνήτριες, εργαστήρια, προσόψεις ιδρυμάτων] και από φράσεις που προσπαθούν να προκαλέσουν αίσθηση, φτάνει πάντα στην επωδό: θα χρειαστούν βέβαια χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες. Μετά από λίγο, το θέμα έχει ξεχαστεί – για πάντα: με τόσες  επαναστατικές θεραπείες καρκίνου όλα αυτά τα χρόνια … ο καρκίνος θα ‘πρεπε να αποτελεί  μακρινή ανάμνηση. Μπαίνω στον πειρασμό να υποθέσω ότι όλο αυτό γίνεται μόνο και μόνο ως υπόμνηση της παντοδυναμίας της επιστήμης, η πίστη του κοινού στην οποία συντηρείται, όπως και η θρησκευτική, με υποσχέσεις.
Μόνο που, σε περιστάσεις όπως η παρούσα, με ένα απίστευτο μπαράζ ιστοριών / προφητειών τρόμου να απειλεί τη νευρική ισορροπία όλου του πλανήτη, το πράγμα καταντάει σαδιστικό.
Το common sense, βρίσκεται πάνω από οποιοαδήποτε ειδημοσύνη. Ή εν πάση περιπτώσει έτσι θα έπρεπε.
Και υπαγορεύει δυο ερωτήματα:
Πρώτο: έχει σχέση η “προώθηση της χρήσης του φαρμάκου” απ’ την Κίνα με τη ραγδαία ύφεση εκεί της επιδημίας;
Δεύτερο: “κλινικές δοκιμές που θα διαρκέσουν μήνες”, ενώ ο κόσμος πεθαίνει; τι δηλαδή χειρότερο μπορεί να συμβεί στους Ιταλούς που εγκαταλείπονται στην τύχη τους λόγω “χαμηλής πιθανότητας επιβίωσης”;
Υπάρχει κι ένα τρίτο: Αυτή η απίστευτη αήθεια αφορά σε δημοσιογράφους ή υγειονομικούς παράγοντες; ή και στους δύο;

3
(Visited 49 times, 1 visits today)

Leave a Reply