ΜΑΥΡΟΙ ΝΑΖΙ KAI ΒΙΚΙΝΓΚΣ

Ακολουθεί μεταφρασμένη αναπαραγωγή άρθρου από το The Verge. Οι ρομποτικές πτυχές της γκουγκλομετάφρασης έχουν πλάκα, ως εκ τούτου αφέθηκαν ως είχαν.
Ούτως ή άλλως, το original κείμενο δεν είναι πολύ πιο ανθρώπινο απ’ τη γκουγκλομετάφραση.

Η Google ζήτησε συγγνώμη για αυτό που περιγράφει ως “ανακρίβειες σε ορισμένες απεικονίσεις ιστορικών εικόνων” με το εργαλείο Gemini AI, λέγοντας ότι οι προσπάθειές της να δημιουργήσει ένα “ευρύ φάσμα” αποτελεσμάτων δεν πέτυχαν το στόχο. Η δήλωση ακολουθεί τις επικρίσεις ότι απεικόνισε συγκεκριμένες λευκές φιγούρες (όπως οι ιδρυτές των ΗΠΑ) ή ομάδες όπως οι Γερμανοί στρατιώτες της ναζιστικής εποχής ως έγχρωμους, ενδεχομένως ως υπερδιόρθωση των μακροχρόνιων προβλημάτων φυλετικής προκατάληψης στην ΤΝ.

“Γνωρίζουμε ότι το Gemini προσφέρει ανακρίβειες σε ορισμένες απεικονίσεις ιστορικών εικόνων που δημιουργούνται”, αναφέρει η δήλωση της Google, που αναρτήθηκε σήμερα το απόγευμα στο X. “Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε άμεσα αυτού του είδους τις απεικονίσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη του Gemini για τη δημιουργία εικόνων δημιουργεί όντως ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Και αυτό είναι γενικά καλό, επειδή το χρησιμοποιούν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αλλά εδώ χάνει το στόχο”.
Η Google άρχισε να προσφέρει τη δημιουργία εικόνων μέσω της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης Gemini (πρώην Bard) νωρίτερα αυτό το μήνα, ταιριάζοντας με τις προσφορές ανταγωνιστών όπως το OpenAI. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησαν το κατά πόσον επιτυγχάνει να παράγει ιστορικά ακριβή αποτελέσματα σε μια προσπάθεια φυλετικής και έμφυλης ποικιλομορφίας.
Όπως καταγράφει η Daily Dot, η διαμάχη προωθήθηκε σε μεγάλο βαθμό – αν και όχι αποκλειστικά – από δεξιές φιγούρες που επιτίθενται σε μια εταιρεία τεχνολογίας που θεωρείται φιλελεύθερη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας πρώην υπάλληλος της Google δημοσίευσε στο X ότι είναι “ντροπιαστικά δύσκολο να κάνεις το Google Gemini να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν λευκοί άνθρωποι”, δείχνοντας μια σειρά από ερωτήματα όπως “δημιουργήστε μια εικόνα μιας Σουηδέζας” ή “δημιουργήστε μια εικόνα μιας Αμερικανίδας”. Τα αποτελέσματα φάνηκε να δείχνουν συντριπτικά ή αποκλειστικά ανθρώπους που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη και είναι έγχρωμοι. (Φυσικά, όλα τα μέρη που απαρίθμησε έχουν έγχρωμες γυναίκες που ζουν σε αυτά, και καμία από τις γυναίκες που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη δεν υπάρχει σε καμία χώρα). Η κριτική αυτή υιοθετήθηκε από δεξιούς λογαριασμούς που ζήτησαν εικόνες ιστορικών ομάδων ή προσώπων όπως οι ιδρυτές πατέρες [σ.σ. “The Founding Fathers”, George Washington, Thomas Jefferson κλπ.] και υποτίθεται ότι έλαβαν ως αποτελέσματα συντριπτικά μη λευκά άτομα που δημιούργησε η ΤΝ. Ορισμένοι από αυτούς τους λογαριασμούς παρουσίασαν τα αποτελέσματα της Google ως μέρος μιας συνωμοσίας για την αποφυγή απεικόνισης λευκών ανθρώπων και τουλάχιστον ένας χρησιμοποίησε μια κωδικοποιημένη αντισημιτική αναφορά για να επιρρίψει την ευθύνη.

Η Google δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες εικόνες που θεωρούσε ότι ήταν λάθη – σε δήλωσή της στο The Verge, επανέλαβε το περιεχόμενο της ανάρτησής της στο X. Αλλά είναι εύλογο ότι η Gemini έκανε μια συνολική προσπάθεια να ενισχύσει την ποικιλομορφία λόγω της χρόνιας έλλειψής της στη τεχνητή νοημοσύνη. Οι γεννήτριες εικόνων εκπαιδεύονται σε μεγάλα σώματα εικόνων και γραπτών λεζαντών για να παράγουν την “καλύτερη” προσαρμογή για μια δεδομένη προτροπή, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά είναι επιρρεπείς στην ενίσχυση των στερεοτύπων. Μια έρευνα της Washington Post πέρυσι διαπίστωσε ότι προτροπές όπως “ένα παραγωγικό άτομο” οδηγούσαν σε εικόνες εντελώς λευκών και σχεδόν αποκλειστικά ανδρικών μορφών, ενώ μια προτροπή για “ένα άτομο στις κοινωνικές υπηρεσίες” παρήγαγε ομοιόμορφα αυτό που έμοιαζε με έγχρωμους ανθρώπους. Πρόκειται για τη συνέχιση των τάσεων που έχουν εμφανιστεί στις μηχανές αναζήτησης και σε άλλα συστήματα λογισμικού.
Ορισμένοι από τους λογαριασμούς που άσκησαν κριτική στη Google υπερασπίστηκαν τους βασικούς της στόχους. “Είναι καλό πράγμα να απεικονίζεται η ποικιλομορφία ** σε ορισμένες περιπτώσεις **”, σημείωσε ένα άτομο που δημοσίευσε την εικόνα φυλετικά διαφορετικών Γερμανών στρατιωτών της δεκαετίας του 1940. “Η ηλίθια κίνηση εδώ είναι ότι η Gemini δεν το κάνει με έναν διαφοροποιημένο τρόπο”. Και ενώ τα αποτελέσματα που κυριαρχούνται εξ ολοκλήρου από λευκούς για κάτι όπως “ένας Γερμανός στρατιώτης του 1943” θα είχαν ιστορικό νόημα, αυτό ισχύει πολύ λιγότερο για προτροπές όπως “μια Αμερικανίδα γυναίκα”, όπου το ερώτημα είναι πώς να αναπαρασταθεί μια ποικιλόμορφη ομάδα της πραγματικής ζωής σε μια μικρή παρτίδα φτιαγμένων πορτραίτων.
Και ενώ ένα ερώτημα για φωτογραφίες των “ιδρυτικών πατέρων” επέστρεψε ομαδικές λήψεις σχεδόν αποκλειστικά λευκών ανδρών που έμοιαζαν αμυδρά με πραγματικές μορφές όπως ο Τόμας Τζέφερσον, ένα αίτημα για “έναν γερουσιαστή των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1800” επέστρεψε μια λίστα αποτελεσμάτων που το Gemini προώθησε ως “ποικίλα”, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φαίνονταν να είναι μαύρες και ιθαγενείς Αμερικανίδες. (Η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής, μια λευκή γυναίκα, υπηρέτησε το 1922.) Πρόκειται για μια απάντηση που καταλήγει να διαγράφει μια πραγματική ιστορία φυλετικών και έμφυλων διακρίσεων – η “ανακρίβεια”, όπως το θέτει η Google, είναι περίπου σωστή.

Το πρόβλημα εδώ, για την περίπτωση που πρέπει να επισημανθεί, δεν ήταν ότι η Google αρνείται να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι = ιστορικά επιτεύγματα στη φυλή που το δικαιούται. Δεν ήταν ούτε η “δημιουργία” έγχρωμων μεσαιωνικών ιπποτών, [γυναικών] Παπών & Πατέρων του Αμερικανικού Έθνους. Το αληθινό πρόβλημα για την Google ήταν κάποιες έγχρωμες φιγούρες με στολές Ναζί, ας πούμε. Στο πλαίσιο πάντα της συμπεριληπτικότητας.
Ως προς το θόρυβο στα social media για τα λάθη, αυτός προήλθε, κατά την Google πάντα, από
ακροδεξιές ιστοσελίδες, οι οποίες “παρουσίασαν τα αποτελέσματα ως μέρος μιας συνωμοσίας για την αποφυγή απεικόνισης λευκών ανθρώπων”. Άσε που …ένας τουλάχιστον χρησιμοποίησε μια “κωδικοποιημένη” αντισημιτική αναφορά για να επιρρίψει την ευθύνη.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η εταιρία ζητά συγνώμη.
Για όσους τώρα έχουν μια στοιχειώδη γνώση της ιστορίας της Google, η υπόθεση ειναι
για γέλια και για κλάματα : περίπτωση λάθους δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο, εννοώ τέτοια φαινόμενα να είναι εκτός βεληνεκούς προβλέψεως των προγραμματιστών του app. Mιλάμε για “ιδιωτική” εταιρία συγκέντρωσης στοιχείων και χρησιμοποίησής τους για την παρακολούθηση / χειραγώγηση μαζών σε οικουμενικό επίπεδο. Η οποία χειραγώγηση εκτείνεται πέρα απ’ το πεδίο της κατανάλωσης. Η οποία κατανάλωση, μέσω ESG, πολιτικοποιείται όπως, ουσιαστικά, τα πάντα.
Η Google [και όχι μόνο αυτή] αποτελεί εξ αρχής παράρτημα των
μυστικών υπηρεσιών. Παρεμπιπτόντως, οι ιδρυτές της Larry Page, Sergei Brin, ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν, στα early ‘00s, το ευρύτερα γνωστό στις μέρες μας γκρουπ των Young Global Leaders του κυρίου Schwab.
Ως προς το θέμα μας, δεν πειράζει να επαναλαμβάνουμε κάθε τόσο την κοινοτοπία : οι άνθρωποι που κόπτονται για τα δικαιώματα των εγχρώμων και τα εγκλήματα εναντίον τους είναι τρίτης γενεάς
απόγονοι εκείνων που τα παραβίασαν / διέπραξαν. Για όποιον τους εμπιστεύεται, good luck with that.
Το απορίας άξιο είναι πώς τέτοια θεαματική αναβάθμιση του ηθικού κώδικα των ελίτ – λευκών κατά κανόνα – συμβαδίζει με τη συγκεκριμένη πρακτική τους : θα ‘πρεπε να αυτοσυγχαίρονται και όμως,
αυτομαστιγώνονται.
Ή μάλλον [εδώ είναι το θέμα] : φροντίζουν ώστε να αυτομαστιγωνόμαστε
εμείς, οι little people.

7
(Visited 56 times, 1 visits today)

7 Comments

  1. stcigar February 23, 2024 at 12:17 pm

    Υπάρχει και μια πιο απλή εξήγηση για το εκ πρώτης όψεως οξύμωρο φαινόμενο του να υπερθεματίζουν σε πολιτική ορθότητα οι Αμερικανοί παγκοσμίως και οι Γερμανοί πανευρωπαϊκώς: ξεκάρφωμα. Ή αλλιώς πρωτοκλάστης πρωτομύρης, φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης κλπ. Εμείς ούτε δούλους είχαμε τα τελευταία 2000 χρόνια ούτε στείλαμε σε στρατόπεδα εβραίους, ομοφυλόφιλους και γύφτους. Γιατί πρέπει τώρα να πληρώνουμε τα δικά τους γαμησιάτικα?

    Reply
    1. Oannes February 23, 2024 at 12:47 pm

      Γιατί απλούστατα αυτό κάνουν εφ’ όλης της ύλης : αρχής γενομένης με το Νάμπερ ουάν fake θέμα της εποχής, την κλιματική κρίση, για την οποία επίσης μας κουνάνε το δάχτυλο. Ο αγώνας εναντίον της διεξάγεται με “λεφτά των φορολογουμένων”, τα οποία μέσω των κατά τόπους κυβερνήσεων διοχετεύονται σε ευαγή ιδρύματα και start ups που τον …διεξάγουν. Δεν χρειάζεται να πω ποιος είναι πίσω από ένα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό αυτών, είτε ως ιδρυτής είτε ως επενδυτής τους : O Βασίλης ο Gates. Παρέα με τον Elon, τον Soros και τ’ άλλα παιδιά.

      Reply
      1. stcigar February 23, 2024 at 2:03 pm

        Ακριβώς. Η ταξική δομή στην Ευρώπη (και κατά προέκταση στην Αμερική) μόνο κατόνομα έχει αλλάξει από την εποχή του Μεσαίωνα. Τα ίδια πάνω κάτω άτομα φοράνε πρώτα την περούκα του ευγενή, στη συνέχεια το κοστούμι του καπιταλιστή και τώρα το φωτοστέφανο της πολιτικής ορθότητας. Κάτι τέτοια φαινόμενα κάνουν ορισμένους να μιλάνε για διαχρονική συνωμοσία μιας υπόγειας κάστας. Και κατά κάποιο τρόπο δεν κάνουν λάθος.

        Reply
        1. stcigar February 23, 2024 at 3:01 pm

          Βασικά οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ικανότητα να τη βγάζουν καθαρή κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες πίνοντας το αίμα των άλλων και φλομώνοντάς τους με ψέματα. Σε μας που αγκομαχάμε βέβαια για τον άρτον ημών τον επιούσιον, είναι αναπόφευκτο ένα τέτοιο ταλέντο να φαντάζει σχεδόν υπερφυσικό.

          Reply
          1. Oannes February 23, 2024 at 5:52 pm

            Ακριβέστατα. Άλλωστε ο εκφυλισμός και των μελών της ίδιας της ελίτ συνάδει με την τεχνολογική μεγιστοποίηση της δυνατότητάς τους για έλεγχο / πολτοποίηση της μάζας. Άνθρωπος σαν τον υιό Σόρος πχ. δε θα γινόταν δεκτός στα υψηλά κλιμάκια, όχι ένα αιώνα, αλλά ούτε 20 χρόνια πίσω. Δεν θα τον έκανε δεκτό ο πατέρας του.
            Στα καθ’ημάς, κάποιος σαν τον Κούλη επί κυβερνήσεως πατρός θα ήταν το παιδί για τις πίπες.

            Reply
  2. Timothy Price February 23, 2024 at 6:39 pm

    I read about this. So stupid. And people wonder why I have tried to use as few Google apps as possible for the past several years. Google is evil! Catherine Austin Fitts said that if you want to know what a government agency or program really does, take the opposite meaning of it’s name or title. The is certainly the true with Google’s original motto, “Don’t be Evil!”

    Reply
    1. Oannes February 23, 2024 at 7:00 pm

      You are absolutely right. Google is the epitome of evil.
      Google [like all Silicon Valley Tech Giants] is a project of secret services right from the start. The first research paper published by Larry Page in 1998, bore the disclosure : “Funded by DARPA”. Soon after, Page and Brin “founded” Google, based on that.

      Reply

Leave a Reply