ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ!

Αντιγράφω φρίττοντας από iatropedia.gr

Η υπερβιταμίνωση D είναι πιθανή και επικίνδυνη: Μεσήλικας νοσηλεύτηκε μετά από 3 μήνες συμπτωμάτων

Η υπερδοσολογία σε συμπληρώματα βιταμίνης D είναι και πιθανή και πολύ επιβλαβής, προειδοποιούν γιατροί ερευνητές μέσω σχετικής δημοσίευσης στο περιοδικό BMJ Case Reports.
Το άρθρο τους αφορά περίπτωση ενός μεσήλικα που έφτασε -μετά από 3 μήνες συμπτωμάτων- να νοσηλευτεί από υπερβιταμίνωση D (έπαιρνε πολύ βιταμίνη D σε μορφή συμπληρωμάτων).
Η υπερβιταμίνωση D, όπως ήταν παλαιότερα γνωστή η πάθηση, παρουσιάζεται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια και συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα δυνητικά σοβαρών προβλημάτων υγείας, τονίζουν.
Δείτε τι έπαθε επειδή έπαιρνε υπερβολική βιταμίνη D
Η υπόθεση αφορά μεσήλικα που παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο από τον οικογενειακό του γιατρό μετά από παράπονα για τα εξής συμπτώματα που του συνέβαιναν επί μήνες:
εμετούς
ναυτία
κοιλιακό άλγος
κράμπες στα πόδια
εμβοές (βουητό στα αυτιά)
ξηροστομία
αυξημένη δίψα
διάρροια και
απώλεια βάρους (είχε χάσει 12,7 κιλά μέσα σε 3 μήνες)
Αυτά τα συμπτώματα συνεχίζονταν για σχεδόν 3 μήνες και είχαν ξεκινήσει περίπου 1 μήνα αφότου ξεκίνησε ένα εντατικό σχήμα συμπληρωμάτων βιταμινών κατόπιν συμβουλής διατροφοθεραπευτή.
Ο άνδρας είχε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης και ενός όγκου στο εσωτερικό αυτί (αριστερό αιθουσαίο σβάννωμα). Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να έχει κώφωση σε αυτό το αυτί, συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο, βακτηριακή μηνιγγίτιδα και χρόνια ιγμορίτιδα.
Έπαιρνε υψηλές δόσεις, με περισσότερα από 20 συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή κάθε μέρα που περιείχαν:
βιταμίνη D 50000 mg (η ημερήσια ανάγκη είναι 600 mg ή 400 IU)
βιταμίνη Κ2 100 mg (η ημερήσια ανάγκη είναι 100-300 μg)
βιταμίνη C
βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) 1000 mg (η ημερήσια ανάγκη είναι 400 μg)
βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
βιταμίνη Β6
Ω-3 λιπαρά οξέα (2.000 mg δύο φορές την ημέρα, ενώ η ημερήσια ανάγκη είναι 200-500 mg)
καθώς και πολλά άλλα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων, θρεπτικών συστατικών και προβιοτικών
Μόλις εμφανίστηκαν τα συμπτώματα, σταμάτησε να παίρνει το καθημερινό του κοκτέιλ συμπληρωμάτων, αλλά τα συμπτώματά του δεν υποχώρησαν.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που παρήγγειλε ο οικογενειακός του γιατρός αποκάλυψαν ότι:
είχε πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου και ελαφρώς αυξημένα επίπεδα μαγνησίου
το επίπεδο βιταμίνης D του ήταν 7 φορές μεγαλύτερο από το επίπεδο που απαιτείται για την επάρκεια
τα νεφρά του δεν λειτουργούσαν σωστά (οξύς νεφρικός τραυματισμός)
Τα αποτελέσματα διαφόρων ακτινογραφιών και σαρώσεων για τον έλεγχο του καρκίνου ήταν φυσιολογικά.
Ο άνδρας έμεινε στο νοσοκομείο για 8 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων του χορηγήθηκαν ενδοφλέβια υγρά και έλαβε θεραπεία με διφωσφονικά (φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των οστών, ή την μείωση των υπερβολικών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα).
Δύο μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, τα επίπεδα ασβεστίου του είχαν επιστρέψει στο φυσιολογικό, αλλά τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν ακόμα ασυνήθιστα υψηλά.
Τι αναφέρουν οι ερευνητές
“Παγκοσμίως, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση σε υπερβιταμίνωση D, μιας κλινικής κατάστασης που χαρακτηρίζεται από πολύ αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D3 στον ορό αίματος”, με τις γυναίκες, τα παιδιά και τους χειρουργημένους ασθενείς να είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν, γράφουν οι συγγραφείς.
Τα συνιστώμενα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να ληφθούν από τη διατροφή, την έκθεση στο ηλιακό φως και τα συμπληρώματα.
“Δεδομένου του αργού κύκλου λειτουργίας (χρόνος ημιζωής περίπου 2 μηνών), κατά τη διάρκεια της οποίας αναπτύσσεται η τοξικότητα της βιταμίνης D, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες”, προειδοποιούν οι συγγραφείς.
Υπερβιταμίνωση D: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της υπερβιταμίνωσης D είναι πολλά και ποικίλα, επισημαίνουν, και προκαλούνται κυρίως από την περίσσεια ασβεστίου στο αίμα. Περιλαμβάνουν:
υπνηλία
σύγχυση
απάθεια
ψύχωση
κατάθλιψη
λήθαργος
κώμα
ανορεξία
κοιλιακό άλγος
έμετος
δυσκοιλιότητα
πεπτικά έλκη
παγκρεατίτιδα
υψηλή αρτηριακή πίεση
μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
νεφρικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας
Άλλα συναφή χαρακτηριστικά, όπως κερατοπάθεια (φλεγμονώδης οφθαλμική νόσος), δυσκαμψία των αρθρώσεων (αρθραλγία) και απώλεια ακοής, ή κώφωση, έχουν επίσης αναφερθεί, προσθέτουν.
Αυτή είναι μόνο μία περίπτωση ασθενούς με τέτοιο πρόβλημα. Αν και η υπερβιταμίνωση D είναι σε άνοδο, εξακολουθεί να είναι σχετικά ασυνήθιστη, προειδοποιούν οι συγγραφείς.
Ωστόσο, η συμπληρωματική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής, είναι δημοφιλής και πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι δυνατό να πάρουν υπερβολική δόση βιταμίνης D και δεν ξέρουν τις πιθανές συνέπειες από αυτήν, λένε.
“Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει περαιτέρω την πιθανή τοξικότητα των συμπληρωμάτων, που θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλή, μέχρι να ληφθούν σε μη ασφαλείς ποσότητες, ή σε μη ασφαλείς συνδυασμούς”, καταλήγουν.


Η χυδαιότητα του αφιερώματος βοά : ο “μεσήλικας” και ο “διατροφοθεραπευτής” μένουν ανώνυμοι. Τα “προβλήματα υγείας”, φυματίωση, όγκος, πλασάρονται
εντέχνως ώστε ο [χαμηλού IQ και προκατειλημμένος] αναγνώστης να τα αποδώσει …στην D. Τα περισσότερα από τα “πολλά και ποικίλα” συμπτώματα της υπερβιταμίνωσης προκαλούν θυμηδία. Ιδίως αν η “κανονικότητα” των αποτελεσμάτων των σαρώσεων για τον καρκίνο αφορά στο ότι αυτός, με την αγωγή του διατροφοθεραπευτή
, υποχώρησε – το θέμα μένει ασαφές. Το βασικότερο : 50.000 IU βιταμίνης D υπό φυσιολογικές συνθήκες και επί μήνες ολόκληρους, δεν παίρνει κανένας. Βεβαίως τα 400 IU [όπως και οι υπόλοιπες προτεινόμενες required δόσεις] είναι κωμικά κάτω του απαιτουμένου [2.000 IU ημερησίως βιταμίνης D τουλάχιστον]. Ας μην επεκταθούμε στο σκεπτικό των διεθνών οργανισμών που ορίζουν τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνες. Ας μείνουμε στο ότι η έλλειψη D σε “πλανητικό επίπεδο”, ακόμα και στους μεσογειακούς λαούς είναι εξακριβωμένη [μην εμπιστεύεστε εμένα, ψάξτε το…] και συνδέεται με πλείστα όσα προβλήματα, της ευαλωτότητας σε διάφορους ιούς συμπεριλαμβανομένης. Μια κάποια αφύπνιση του κόσμου που συντελείται τελευταία ως προς αυτό ακριβώς, είναι η αιτία ”μελετών” όπως η παραπάνω.
Να αναφέρω επίσης ότι 20 συμπληρώματα διατροφής την ημέρα [τουλάχιστον τη χειμερινή περίοδο] παίρνω …εγώ.
Σ’ όσους σοκάρονται, απαντώ το ίδιο που είχα απαντήσει στον, εντυπωσιασμένο απλώς, διατροφολόγο μου : αν κοιτάξει κανείς ένα μπουκαλάκι πολυβιταμινών θα δει ότι εκάστη ταμπλέτα περιέχει
δεκάδες ουσίες [βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα κλπ.] κατανεμημένες κατά την αντίληψη της κατασκευάστριας εταιρίας και ανάλογα με τις ανάγκες κάθε target group. Δεν βλέπω τίποτα περίεργο στο να φτιάξει κάποιος ένα δικό του κοκτέιλ συμπληρωμάτων, πολύ λιγότερων από εκείνα που περιέχονται σε μια ταμπλέτα πολυβιταμίνης και με τα πρόσθετα οφέλη : 1. της επιλογής της ποσότητας κάθε συμπληρώματος [μεγαλύτερης ή μικρότερης] και 2. της επιλογής της κατάλληλης στιγμής για να το πάρει, αντί να τα τα χλαπακιάζει όλα μαζί πρωί-πρωί η μεσημεριάτικα.

ΥΓ. Εικόνα : το …αντίπαλο δέος “μελετών” όπως η παραπάνω :

3
(Visited 99 times, 1 visits today)

Leave a Reply