The elephant in the room

Του Στέφανου Μπακατσή

Λογικά με τις υποτιθέμενες εκατόμβες νεκρών λόγω του κορωνοϊού ο συνολικός αριθμός των κάθε είδους θανάτων θα έπρεπε να είναι κάπως αυξημένος στις χώρες που αυτοδιαφημίζονται ως κατεξοχήν πληγείσες. Προς όχι και τόσο μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα κατόπιν αναδίφησης σε στατιστικές ρουτίνας ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από την αρχή της χρονιάς έως και σήμερα είναι ακριβώς τα ίδια με τα αντίστοιχα περσινά. Και όχι μόνο στις ΗΠΑ, των οποίων η ανυπόφορη κλάψα υπήρξε αφορμή για την επιβεβαίωση της προφανούς σε σημείο γελοιότητας υπόθεσής μου, αλλά και στην Ιταλία (πατήστε Italy στον πίνακα των χωρών) όπου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι στην πραγματικότητα ..μικρότερα.

https://www.macrotrends.net/countries/USA/united-states/death-rate

Όποιος ενδιαφέρεται να θυμηθεί και λίγα μαθηματικά του δημοτικού, μπορεί να ρίξει επίσης μια ματιά σε απόλυτα νούμερα θανάτων ανά πολιτεία στις ΗΠΑ, ώστε να διαπιστώσει με μια εφαρμογή της απλής μεθόδου των τριών μεταξύ number of deaths per year και number of deaths in 2020 so far ότι μιλάμε πραγματικά για κατά φαντασίαν ασθενείς.

https://www.indexmundi.com/clocks/indicator/deaths/united-states

4
(Visited 126 times, 1 visits today)

6 Comments

 1. stcigar May 19, 2020 at 9:29 pm

  Μια μικρή διευκρίνηση για την περίπτωση της Ιταλίας: τα ποσοστά θνησιμότητας (= θάνατοι ανά 1000 άτομα ετησίως) αυξάνονται ελάχιστα κάθε χρόνο (όπως και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες) τις τελευταίες δεκαετίες λόγω σταδιακής γήρανσης του πληθυσμού. Ο αναμενόμενος ετήσιος ρυθμός αύξησης της θνησιμότητας λοιπόν στην Ιταλία, όχι μόνο δεν αυξήθηκε ως έδει, αλλά μειώθηκε κιόλας, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα πέθαναν λιγότεροι ηλικιωμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές..

  Reply
  1. Oannes May 19, 2020 at 9:47 pm

   Συμφωνώ …εν λευκώ, χωρίς να το τσεκάρω. Και όχι μόνο γιατί σε εμπιστεύομαι. Θα στοιχημάτιζα ότι είναι έτσι ούτως ή άλλως, με ψάξιμο ή χωρίς.
   “Ενδιαφέρουσα” παράμετρος: είναι τέτοιο το βεληνεκές της απάτης και ο αριθμός των εμπλεκόμενων, συν τους ηλίθιους που το έχουν πάρει πατριωτικά να την υποστηρίζουν, που αναρωτιέται κανείς τι πιθανότητες …στο εκατομμύριο υπάρχουν να αποκαλυφθεί ποτέ.

   Reply
   1. stcigar May 19, 2020 at 10:16 pm

    Πλάκα θα κάνεις βέβαια.. Τώρα που δίκην deus ex machina έγινε πραγματικότητα το wet dream των απανταχού μαλακίων της πολιτικής ορθότητας για ένα κυριολεκτικά και μεταφορικά αποστειρωμένο από κάθε ανθρώπινο στοιχείο πλανήτη.. Όσες είναι και οι πιθανότητες να κερδίσουμε το τζάκποτ του αμερικάνικου τζόκερ!

    Reply
    1. stcigar May 19, 2020 at 10:56 pm

     Σε όσους πάντως με ρωτούν αγανακτισμένοι “δηλαδή όλοι ξαφνικά μας λένε ψέματα!!??” η αυθόρμητη απάντησή μου είναι “κάτσε ρε συ.. πότε μας είπαν την αλήθεια, για να μας πούνε τώρα ψέματα?”

     Reply
 2. Oannes May 20, 2020 at 7:56 am

  Ακριβώς. Με όλο αυτό εν τω μεταξύ επκεντρωμένο στους γιατρούς. Οι οποίοι από κει που ήταν σχεδόν αποδιοπομπαίοι τράγοι – με τα φακελάκια, τα πάρε δώσε με τις φαρκαμευτικές, τις “βρήκαμε παπά να θάψουμε πεντέξι” εξετάσεις που φορτώνουν σε όποιο φουκαρά βρεθεί στην ανάγκη τους * κλπ. κλπ. έχουνε ξεπροβάλλει ξαφνικά σαν ήρωες, τους οποίους προσκυνάμε και χειροκροτάμε.
  Ευτυχώς απέτυχε να καθιερωθεί και εδώ το αηδιαστικό φαινόμενο του χειροκροτήματος. Στην Αγγλία, μήνες τώρα κάθε Πέμπτη στις 8 το βραδυ, …άπαντες βγαίνουν στα μπαλκόνια, χειροκροτούν και ζητωραυγάζουν…

  * το φαινόμενο του γιατρού που εξετάζει πραγματικά τον ασθενή “του”, έχοντας μ’ αυτόν μια στοιχειωδώς προσωπκή σχέση, έχει εκλείψει προ πολλού, κι αυτό το έχω ακούσει από γιατρό – καθηγητή πανεπιστημίου.

  Reply
  1. stcigar May 20, 2020 at 11:50 am

   Μην το συζητάμε, το θέμα θα ήταν για γέλια σε περίπτωση που δεν ήταν πρωτίστως για κλάματα. Το εντυπωσιακότερο σημάδι πάντως του παραλογισμού που κυριαρχεί απόλυτα πλέον, είναι ότι όλο αυτό το διάστημα τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία των νοσοκομείων είναι κλειστά για όλες τις ασθένειες και δεν φαίνεται να ενοχλείται κανένας..

   Reply

Leave a Reply