ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

«Ένα αερόστατο θα απογειωθεί στη Σουηδία το καλοκαίρι, κοντά στην πόλη Κιρούνα, στην Αρκτική. Όταν φτάσει σε ύψος 19 χλμ θα πραγματοποιήσει μια δοκιμή σχετικά με το αν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως κρύβοντας τον Ήλιο». Ο Bill Gates είναι βασικός χρηματοδότης του επιστημονικού πειράματος, που σκοπό έχει την απώθηση μέρους της ηλιακής ακτινοβολίας, και την πυροδότηση του πολυπόθητου …global cooling. Πρόκειται για το Stratospheric Controlled Perturbation Experiment ομάδας επιστημόνων του Harvard, που θα ψεκάσουν την ατμόσφαιρα με ανθρακικό ασβέστιο [κιμωλία].
Το σκεπτικό πίσω απ’ το project βασίζεται σε παρατηρήσεις της επίδρασης στην ατμόσφαιρα, ουσιών που εκλύονται από ηφαιστειακές εκρήξεις : εκείνη του
Tampora στην Ινδονησία το 1815 είχε ως αποτέλεσμα την περίφημη “χρονιά χωρίς καλοκαίρι”. Πιο πρόσφατα, το 1991, η έκρηξη του Pinatubo στις Φιλιππίνες χαμήλωσε την συνολική θερμοκρασία του πλανήτη κατά μισό βαθμό Κελσίου. Αυτά [θα μπορούσαν να] σημαίνουν ότι το αποτέλεσμα μιας τεχνητής εισαγωγής ουσιών στην ατμόσφαιρα, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εκείνο δεκαετιών περιορισμού των αερίων θερμοκηπίου, με εντυπωσιακά μικρότερα έξοδα.
Αναφορές όπως αυτές, κινούν το ενδιαφέρον. Στο κάτω κάτω, με τον ντόρο που γίνεται διαρκώς γύρω από το όνομά του, διαγράφεται ο κίνδυνος να μεταβληθείς σε ένα είδος μηχανής-που-βρίζει-τον-Bill Gates. Κανείς δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτό, και το ίδιο ισχύει για την apriori [“της ευκολίας”] αρνητική διάθεση που τείνει να καθιερωθεί γύρω από ό,τι σχετικό με
επιστήμη και τεχνολογία.
Στη συνέντευξή του στο Wired [αναφερθήκαμε για πρώτη φορά σ΄αυτήν στο
post Bill Vs Greta] ο BG, μιλώντας για την υπόθεση “Global Warming”, κάνοντας αντιπαραβολή της εποχής μας με εκείνη όπου ξεκίνησε η Microsoft, μίλησε για
εφευρετικότητα και νέες ιδέες, ως μονόδρομο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με ανθρώπους πολύ πιο σοβαρούς [γνώστες του θέματος] από αυτόν [δεν μιλάμε για την κουστωδία του Al Gore και της Greta Thunberg] πρόκειται όντως για μονόδρομο: αφενός, το global warming είναι υπαρκτό [ασχέτως του ότι το ποσοστό της ανθρώπινης συμμετοχής σ’ αυτό είναι αμφισβητούμενο]. Αφετέρου, οι λύσεις που προτείνονται, τύπου ανεμογεννήτριες και ηλιακή ενέργεια [για τις οποίες τα εν Ελλάδι κυβερνητικά μαλάκια πανηγυρίζουν, με το θράσος της ηλίθιας διαχρονικής τους άγνοιας] είναι όχι μόνο ατελέσφορες, αλλά και πανάκριβες [αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν βρίσκεται μόνο η άγνοια πίσω απ’ τους πανηγυρισμούς τους].
Οι ίδιοι οι επιστήμονες αναγνωρίζουν το ρίσκο που περιλαμβάνει το πείραμα… Ο
David Keith, καθηγητής εφαρμοσμένης φυσικής του Harvard, ισχυρίζεται ότι κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς μπορεί να προκύψει. Μπορεί η σκόνη τελικά να προκαλέσει μια άνοδο του επιπέδου του όζοντος, αλληλεπιδρώντας με μόρια που το καταστρέφουν. Υποτίθεται βέβαια ότι η ποσότητα της κιμωλίας που θα αποδεσμευτεί θα είναι τόσο μικρή, ώστε η επίδρασή της να αποτελεί τοπικής εμβέλειας, μετρήσιμο φαινόμενο.
Η τάση του geoengineering είναι σε αναστολή δεκαετίες τώρα, λόγω ανησυχιών και αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων. Επιχειρήσεις τέτοιας κλίμακας δεν συγχωρούν εύκολα λάθη. Και τα λάθη είναι …ανθρώπινα, πολύ ανθρώπινα.
Εκείνο που προσωπικά με κάνει να βλέπω με όχι αρνητικό τρόπο την επιχείρηση, είναι η
ενδοπεριβαλλοντολογική κόντρα που έχει ξεσπάσει εξ αιτίας της. Πιο συγκεκριμένα, οι ισχυρισμοί των επαγγελματιών κινδυνολόγων ότι …τυχόν επιτυχία του πειράματος θα μπορούσε να είναι παραπλανητική, “ένα band aid σε μια πολύ σοβαρή πληγή”, δίνοντας σύνθημα για συνέχιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Που σημαίνει, θα μπορούσε να ακυρώσει τα σχέδιά τους για το πλημμύρισμα του πλανήτη με εφιαλτικές ανεμογεννήτριες.

2
(Visited 223 times, 1 visits today)

6 Comments

  1. stcigar March 27, 2021 at 12:36 pm

    Άντε να δούμε τι άλλες δικαιολογίες θα βρουν ακόμα για να μας ψεκάσουν! 😋

    Reply
    1. Oannes March 27, 2021 at 1:46 pm

      Ο ψεκασμένος ψέκασμα δεν φοβάται!💦

      Reply
  2. stcigar April 2, 2021 at 9:37 pm

    Η θεωρία πάντως της σταδιακής υπερθέρμανσης (μιλάμε τώρα μισό βαθμό τον αιώνα και βγάλε) είναι αδύνατο να αποδειχθεί -επομένως και να διαψευσθεί- αφού ο τρόπος με τον οποίο μετρούσαν την μέση θερμοκρασία του πλανήτη προ εκατονταετίας (αν υποθέσουμε δηλαδή ότι επιχείρησαν ποτέ σοβαρά κάτι τέτοιο) δεν είναι συγκρίσιμος με τον σημερινό, που κι αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετος. Γενικότερα οι από πεντηκονταετίας (δεν είναι σύμπτωση ότι το θέμα ξεκίνησε από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 70) καταστροφικές προβλέψεις των φωστήρων της αριστεράς – γιατί περί αυτού πρόκειται – δεν έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερο από τις ανάλογες προβλέψεις του επιστημονικού μαρξισμού. Στο μέλλον μπορεί φυσικά να μεταβληθεί σε κάποιο βαθμό η μέση θερμοκρασία του πλανήτη, όχι όμως απαραίτητα προς τα πάνω, κάτι που ήδη έχουν αρχίσει να υποπτεύονται και προσπαθούν από τώρα να βρουν τις κατάλληλες δικαιολογίες.

    Reply
    1. Oannes April 2, 2021 at 9:59 pm

      Ως προς τις μετρήσεις του Michael Mann, γιατί αυτός είναι ο mastermind της υποθέσεως υπάρχει εκτενής αναφορά από “ειδικούς του χώρου” με λεπτομέρειες περί το πώς μαγείρεψε τα στοιχεία, στο βιβλίο A Disgrace To The Profession. Άσε το climate gate του 2009 οπότε είχε αποκαλυφθεί τεράστιος αριθμός emails που είχαν ανταλλαγεί από επιστήμονες του κύκλου του MM, πριν την Κλιματική Διάσκεψη της Κοπενχάγης και από όπου σαφώς προέκυπτε η επεξεργασία των στοιχείων και η αποσιώπηση όσων δεν βοηθούσαν το “αφήγημα”.
      Τα όσα αναφέρεις περί προβλέψεων από τα ’70s ισχύουν κατά την άποψή μου 100%.
      Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε τα περί αύξησης της θερμοκρασίας, είναι τελείως αυθαίρετο να ταυτίζεται αυτή με συγκεκριμένη ανθρώπινη δραστηριότητα, όταν παραβλέπονται κεφαλαιώδους σημασίας παράμετροι όπως η δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων και όταν είναι γνωστό ότι έχουν υπάρξει ξανά θερμότερες περίοδοι, σε εποχές όπου η βιομηχανική δραστηριότητα είναι απλώς ανύπαρκτη.

      Reply
  3. stcigar April 2, 2021 at 10:43 pm

    Θα το ξέρεις μάλλον ότι ο Dr Ιωαννίδης είχε προ δεκαπενταετίας εκπονήσει μια περιβόητη εργασία με τίτλο “Why most published research findings are false” όπου περνούσε γενεές δεκατέσσερις την ιδιοτέλεια, τη ματαιοδοξία και την τσαπατσουλιά της πλειοψηφίας των συναδέλφων του. Τζάμπα ο κόπος βέβαια, γιατί από τότε τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα χειρότερα.

    Reply
    1. Oannes April 2, 2021 at 11:03 pm

      Ναι το ξέρω. Η τσαπατσουλιά είναι ίσως το εντυπωσιακότερο, υπό την έννοια ότι για τα άλλα δυο λες δε γ@μιέται, άνθρωποι είναι και αυτοί, τι να κάνουνε… Υποθέτω ότι παίζει και εδώ κάτι παρόμοιο με τον “καλλιτεχνικό” υπερπληθυσμό, όπου από μια στιγμή και μετά ο κάθε πικραμένος που γρατζούναγε μια κωλοκιθάρα ετοιμαζόταν για καριέρα Τζον Λένον και βάλε…
      Πάντως ως προς τους γιατρούς, τους “ερευνητές”, τα εμβόλια κλπ. μιλάμε για κανονικό πεδίο τιμής για τον “δημοσιογράφο” που ξέρει πέντε πράγματα και θα κάτσει να τα γράψει. Άμα δεν βαριόμουνα [προς το παρόν δηλ.] και αν δεν έτρεχε η ηλίθια επικαιρότητα, θα το είχα ξεκινήσει, αλλά πού θα μου τα πάει.

      Reply

Leave a Reply