ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Δίπλα στις ιαχές και τους βοβαρδισμούς, τις “εικόνες φρίκης από σκληρά βίντεο”, τις “ανατριχιαστικές περιγραφές” και τις “μαρτυρίες που συγκλονίζουν”, είναι απαραίτητο να ακούγονται οι φωνές κάποιων που εννοούν να είναι πιο ψύχραιμοι και όσο γίνεται αντικειμενικοί. Ίσως γι’ αυτό και πιο ανθρώπινοι.
Τα παραπάνω, αν υποτεθεί ότι εξακολουθούν να έχουν λόγο ύπαρξης έννοιες όπως “δημοσιογραφία” και “δημόσιος διάλογος”.
Ακολουθεί πρόχειρα μεταφρασμένο, κείμενο του Εβραίου συγγραφέα – δημοσιογράφου
Gideon Levi από τη Haaretz. Το αναδημοσιεύω, όχι μόνο γιατί συμφωνώ μαζί του, αλλά γιατί με συγκίνησε.

Ανθρώπινες υπάρξεις ζουν στη Γάζα. Αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο ακόμη και να αναφέρουμε αυτό το γεγονός. Όταν η συζήτηση για τα «ζώα» ακούγεται ακόμη και από τον – πολύ έμπειρο – υπουργό Άμυνας, και είναι το κυρίαρχο θέμα στο δρόμο και στα τηλεοπτικά στούντιο, είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τους κατοίκους της Γάζας ως ανθρώπινα όντα. Η αλήθεια είναι ότι η λέξη «ζώα» δεν είναι καν κατάλληλος όρος για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι εισβολείς της Χαμάς το Σάββατο: Κανένα ζώο δεν διαπράττει τέτοιες πράξεις αγριότητας. Ωστόσο, η Γάζα φιλοξενεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους είναι απόγονοι προσφύγων, κάτι που πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ακόμα και τώρα. Η Γάζα μαστίζεται από τη Χαμάς και η Χαμάς είναι μια αισχρή οργάνωση. Αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας δεν είναι έτσι. Πριν αρχίσουμε να ισοπεδώνουμε και να καταστρέφουμε, να ξεριζώνουμε και να σκοτώνουμε, θα πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη. Οι λογαριασμοί μας είναι με τη Χαμάς, όχι με όλους τους κατοίκους. Η καρδιά κάποιου πρέπει να πάει και σ’ αυτούς, πέρα απ’ το θρήνο και την αλληλεγγύη προς τα θύματα του Ισραήλ.
Πρεπει να μπορούμε, ακόμη και σήμερα, να μιλάμε για τη Γάζα με ανθρώπινους όρους.
Επισκέφθηκα το νότο αυτή την εβδομάδα, από το Sderot στο Re’im, και ένιωσα τρόμο. Γνώρισα ανθρώπους που πέρασαν έναν αξέχαστο εφιάλτη και η καρδιά μου είναι μαζί τους. Αλλά δεν μπορούσα να μην σκεφτώ ότι μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά τους, μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή πλήττει τους κατοίκους της Γάζας. Οι εικόνες είναι ήδη συγκλονιστικές. Οι φήμες λένε ότι υπάρχει ήδη λευκός φώσφορος στους δρόμους. Αλλά πάνω απ ‘όλα, είναι η αδυναμία των ανθρώπων που δεν έχουν πουθενά να τρέξουν, δεν έχουν τρόπο να προστατεύσουν τα παιδιά τους, πουθενά να κρυφτούν. Στη Γάζα δεν υπάρχει καταφύγιο και διέξοδος.
Αυτή την εβδομάδα στο νότο υπήρχε κόκκινος συναγερμός και τρέχαμε σε ένα ασφαλές δωμάτιο κάθε λίγα λεπτά. Οι σειρήνες ήχησαν και στο Τελ Αβίβ. Στη Γάζα, δεν υπάρχει κόκκινος συναγερμός, σειρήνα και ασφαλές δωμάτιο. Η Χαμάς είναι η ποινικά υπεύθυνη για αυτό, αλλά ο πληθυσμός είναι εντελώς εγκαταλελειμμένος στη μοίρα του – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι που δεν έχουν τίποτα για να τους προστατεύσει από τους βομβαρδισμούς. Προσπαθήστε να το φανταστείτε: ανελέητοι, αδιάκριτοι βομβαρδισμοί, όπως λέει ο εκπρόσωπος του IDF, «Η έμφαση δίνεται στη ζημιά, όχι στην ακρίβεια».
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον τρόμο στη Σντερότ. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς τον τρόμο στην περιοχή Rimal της Γάζας. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιοι άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο για να αναγνωρίσουμε ότι τα δεινά στη Γάζα είναι επίσης συγκλονιστικά. Για χρόνια, επισκεπτόμουν σπίτια εκεί. Γνώρισα ειλικρινείς, γενναίους, αποφασισμένους ανθρώπους με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ.
Δεκαεπτά χρόνια αποκλεισμού έκλεισαν τη Γάζα για μένα. Μια νέα γενιά γεννήθηκε μέσα σε ακόμα μεγαλύτερη απελπισία. Αλλά είναι δυνατόν να παραμείνουμε αδιάφοροι, ακόμη και να αστειευόμαστε σε ορισμένες περιπτώσεις, στη θέα των εικόνων από τη Γάζα; Πώς γίνεται αυτό; Πώς είναι δυνατόν να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπινα όντα των οποίων οι πρόγονοι εκδιώχθηκαν από τη γη τους και τοποθετήθηκαν σε στρατόπεδα προσφύγων όπου και παρέμειναν; Έχουν βιώσει αδιάκριτους βομβαρδισμούς στο παρελθόν, αλλά τώρα το χειρότερο από όλα είναι μπροστά τους.
Το Ισραήλ έχει ήδη ανακοινώσει ότι όλοι οι περιορισμοί που υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε σε προηγούμενες επιθέσεις, αυτή τη φορά θα αρθούν. Ναι, εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας διέπραξαν αποτρόπαια εγκλήματα, αποτέλεσμα 17 ετών αποκλεισμού και 75 ετών πόνου, με αιματηρό παρελθόν και χωρίς παρόν ή μέλλον. Αλλά δεν φταίει όλη η Γάζα.
Καθώς κάθομαι στο ασφαλές δωμάτιο του γείτονά μου στο Τελ Αβίβ, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ τον φίλο μου Munir, ο οποίος δεν έχει πουθενά να τρέξει για να σωθεί από το σπίτι του στη Lakiya. Ούτε και καν τη δυνατότητα να τρέξει, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που έχει υποστεί. Σκέφτομαι τους κατοίκους της Γάζας τώρα, όταν φαίνεται ότι κανείς άλλος στον κόσμο δεν νοιάζεται πια για το τι θα τους συμβεί.

5
(Visited 145 times, 1 visits today)

6 Comments

  1. stcigar October 13, 2023 at 12:08 pm

    Στην πράξη το Ισραήλ κάνει το ίδιο ακριβώς που έκαναν οι Γερμανοί στα δικά τους κατεχόμενα: σκοτώνει αμάχους ως αντίποινα στους αντάρτες. Και τότε η δικαιολογία ήταν ότι επρόκειτο για “ζώα”. Προφανώς ο Μεγάλος Αδερφός δεν είναι και τόσο αποτελεσματικός απέναντι στον low-tech ανταρτοπόλεμο, αλλιώς δεν θα κατέληγε σε τέτοιες τακτικές,

    Reply
    1. Oannes October 13, 2023 at 12:33 pm

      Ως προς τους Γερμανούς έχεις πιστεύω απόλυτο δίκιο. Και ένα από τα πράγματα που δεν βλέπω να καταργείται τώρα κοντά, είναι ακριβώς η ταύτιση της θηριωδίας με τον “φασισμό” τον “ναζισμό” την “ακροδεξιά” κτλ, και [η ταύτιση] της αναξιοπάθειας με τα δεινά των Εβραίων – που έτσι και τολμήσει κανείς να συγκρίνει μαζί τους τα δικά του, είναι …αντισημίτης a priori [όχι ότι είναι όλοι οι Εβραίοι έτσι, εννοείται].
      Προηγουμένως άκουγα μια συζήτηση στο Fox [μετά το διάλειμμα του Trump ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε το θηριώδες πρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων] όπου δημοσιογράφοι αναφέρονταν στην [γραφική κατά τ’ άλλα] δημοκρατική congresswoman Alexandria Cortez, η οποία μίλησε για εθνοκάθαρση που ετοιμάζει το Ισραήλ στη Γάζα. Και την κατακεραύνωναν με εκπληκτικά λογικά επιχειρήματα όπως “αν είναι δυνατό να μιλάς για ενθοκάθαρση σε ένα λαό που υφίσταται εθνοκάθαρση χιλιάδες χρόνια τώρα”. Άκου να δεις δηλαδή. Και το συγκεκριμένο άτομο που το είπε αυτό είναι δεδομένα ευφυέστατο. Όταν μιλάει για άλλα ζητήματα είναι στα όρια του μη αντιμετωπίσιμου.
      Ο Μεγάλος Αδελφός σίγουρα δεν είναι τόσο αποτελεσματικός – αυτό εννούσα όταν έλεγα για τους αλγόριθμους.
      Η άλλη εκδοχή είναι ότι ασχολείται με μεγαλεπήβολα σχέδια, στο πλαίσιο των οποίων οι πρωταγωνιστές της στιγμής είναι απλώς πιόνια μετακινούμενα και θυσιαζόμενα.
      Μαζεύω στοιχεία για να τσεκάρω μια κάπως ακραία ερμηνεία που μου έχει έρθει του όλου γεγονότος [η τυπική διαδικασία είναι αυτή : πρώτα έρχεται η ιδέα, και μετά ψάχνω τα στοιχεία για να τη στηρίξω. Εννοείται ότι η ιδέα συνήθως είναι μια λογικοφανής μαλακία – who gives a fuck anyway].

      Reply
  2. stcigar October 13, 2023 at 1:37 pm

    Εντωμεταξύ σε περίπτωση “τρίτου παγκοσμίου” φαντάζομαι ότι ο Μητσοτάκης θα τρέξει πρώτος να δηλώσει συμμετοχή. Πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

    Reply
    1. Oannes October 13, 2023 at 2:05 pm

      Σφαγμένο!

      Reply
  3. EMMANOUEL October 13, 2023 at 6:41 pm

    Eγω αυτο που εχω αντιληφθει ειναι οτι στην πραγματικοτητα κανεις απ τους δυο δεν θελει “συμφωνο συμβιωσης” .. Αυτο που θελουν ειναι ολοκληρωτικο αφανισμο του ενος απ τον αλλο .. Γιατι μην μου πειτε οτι αν οι Παλ. ηταν στην θεση του Ισρ. θα φεροντουσαν με το γαντι .. Εχουμε προηγουμενα απ την ανεκτικοτητα γενικως των Αραβων στους χριστιανικους πληθυσμους της ευρυτερης περιοχης χρονια τωρα (=δεν εχει μεινει κανεις εκει πλην στο Ισραηλ..) και ξερουμε.. Αν εχουν μεινει καποιοι οφειλεται στο κωλοισραηλ κι αυτο μαλλον γιατι τους εχει αναγκη σαν μια εξτρα εξωθεν πολιτικη ασπιδα.. Αν αυτη η παρανοικη αντιπαλοτητα διαιωνιζεται εδω και δεκαετιες για λογους καποιας σκοπιμοτητας κι απο ποιους δεν ξερω. Ξερω οτι αν δεν ηταν προσφορες οι νοοτροπιες , κυριως οι θρησκευτικες
    , δεν θα ειχαν φτασει τα πραγματα στα ακρα .. Αντε βγαλτε τα ματια μεταξυ σας τωρα ..
    Τωρα αν αυτο το μπαχαλο οδηγηθει σε γενικη συρραξη ολων με ολους τοτε , οπως διαβλεπεις κι εσυ , οι θεωρειες για αλυσιδωτα γεγονοτα ( climate change , covid , Oυκρανια , πληθωρισμος , Παλαιστινη ) που οδηγουν στο Great Reset ( δηλαδη , στην ουσια , στην απονενομενη ζαρια για την συνεχιση της παραπεουσας Αμερικανικης Αυτοκρατοριας δια μεσου της κσταστροφης ?? ερωτημα ..) δεν ακουγονται και τοσο γιουχου .. Γιατρε τα χαπια μου , τι λεω !!

    Reply
    1. Oannes October 13, 2023 at 7:55 pm

      Ρεσιτάλ “ανοχής” έχουν δείξει οι Μουσουλμάνοι και προς τους Εβραίους from day one. Ακόμα και άγημα Παλαιστινίων SS είχαν ετοιμάσει επί ΒΠΠ!
      Αλλά το πράγμα είναι περίπλοκο και λεπτομέρειες αργότερα γιατί είμαι εκτός. Το θέμα είναι ότι έτσι και μπουκάρουν τώρα οι Ισρ. στη Γάζα, ξεκινάει πιθανώς κίνηση από Λίβανο, οπότε γάμησέ τα. Άσε που υπάρχει μια ανησυχητική συσπείρωση μουσουλμανικών κρατών (Αιγύπτου συμπεριλαμβανομένης) υπέρ Παλαιστινίων που εύχεται κανείς να είναι απλώς επικοινωνιακού επιπέδου.

      Reply

Leave a Reply