ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ…

Βιώνοντας τη φρίκη της παραπληροφόρησης που κάποιοι ονομάζουν «τηλεοπτικές ειδήσεις», είναι καλό να μην ξεχνάμε κάτι : εδώ δεν πρόκειται για τη συνηθισμένη διαστρέβλωση / κατασκευή εκ του μηδενός πραγματικότητας με σκοπό το κέρδος [ = μεγιστοποίηση δράματος, μεγιστοποίηση πακέτου διαφημίσεων]. Οι ομιλούντες οχετοί που έχουν αναλάβει την ενημέρωσή μας, ενέχονται, έστω ως «εκτελεστικά όργανα» στη διαιώνιση μιας κατάστασης η οποία εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους. Αυτό ισχύει από την παρουσίαση του Ρώσου προέδρου σαν αιμοσταγή, παράφρονα δικτάτορα [η σύγκριση με φυσιογνωμίες τύπου Χίτλερ, Μουσολίνι, τείνει να γίνει καθεστώς] μέχρι τις λεπτομέρειες ενός καθημερινού ρεπορτάζ που όλο και πιο λίγοι, ξεφεύγοντας απ’ τις μυλόπετρες της δια βίου τηλε-εκπαίδευσης καταφέρνουν να εντοπίσουν.
Οι συναισθηματικοί τόνοι στους οποίους παρουσιάζεται το θέμα, η έμφαση στις μητέρες και τα «ανήλικα παιδιά», θα έπρεπε να βάζουν σε ανησυχία τον
στοιχειωδώς ευαίσθητο [επομένως …και σκεπτόμενο] άνθρωπο : η ίδια μέθοδος ακολουθείται στο πλαίσιο μιας άλλης εισβολής, μόνο που εκεί εξυπηρετεί το συμφέρον του εισβολέα : στις βάρκες των λαθρομπουκαδόρων, η κάμερα κατά κανόνα εστιάζει σε δυο γυναίκες και τρία παιδιά, εν μέσω δεκάδων ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία – πολλοί εκ των οποίων προαλείφονται για καριέρα ως «ασυνόδευτα προσφυγόπουλα».
Αλλά το κυρίως όργιο συντελείται με τις δήθεν εικόνες από τους …ανελέητους βομβαρδισμούς πόλεων που συνεχίζονται, με τις λεζάντες να μιλούν για «πυραύλους του Πούτιν που χτυπούν γυναίκες, παιδιά, αμάχους». Ο προσεκτικός θεατής αντιλαμβάνεται σύντομα ότι τα «χτυπήματα σε πολυκατοικίες» είναι τελείως
περιστασιακά, δοσμένα από μια πληθώρα οπτικών γωνιών το καθένα, και ότι κάθε άλλο παρά στοιχειοθετούν κατηγορίες περί εντολών για …ισοπέδωση πόλεων. Οι οποίες εντολές, σύμφωνα με «αναλυτές» – κωμικούς ερήμην τους, θα οδηγήσουν τον ΒΠ στο διεθνές δικαστήριο κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου.
Σύντομα [ο προσεκτικός θεατής] αντιλαμβάνεται και το άλλο : ότι το «χτυπήματα» για τα οποία τόσος ντόρος γίνεται,
δεν οφείλονται καν στους ρωσικούς πυραύλους. Αλλά στα πλήγματα που οι τελευταίοι δέχονται από την ουκρανική αεράμυνα … ενώ περνούν, κατευθυνόμενοι σε στρατιωτικούς στόχους, πάνω από μια πόλη, με αποτέλεσμα τα θραύσματα να πέφτουν σ’ αυτήν. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί παραδέχονται το γεγονός, βεβαιώνοντας ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον.
Σημειωτέον ότι ο κύριος λόγος που η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων έχει σημαντικά επιβραδυνθεί είναι, ακριβώς, ότι ο ρωσικός στρατός κινείται
με προσοχή εναντίον ενός εχθρού που επιλέγει να δρα σε κατοικημένες περιοχές, καλυπτόμενος πίσω από αμάχους. Εν ολίγοις, ο ΒΠ είναι αυτή τη στιγμή κατηγορούμενος για κάτι το οποίο, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες του αντίπαλου, αρνείται να κάνει.
Κάτω, εικόνα από «ακτιβιστική» δράση ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης : κάθε ένα από τα 109 καροτσάκια αντιστοιχεί σε ένα από τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί απ’ την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία. Ή αλλιώς όταν η ξεδιαντροπιά και η [αηδιαστική] έλλειψη αισθητικής, εμποδίζουν τον στοιχειώδη
σεβασμό ακόμα και στον θάνατο.

4
(Visited 176 times, 1 visits today)

9 Comments

  1. stcigar March 19, 2022 at 1:43 pm

    Το περίεργο με τα ψέματα τελευταία είναι πως οι φορείς τους φαίνεται να παθιάζονται με αυτό που κάνουν. Δεν είναι απλά ότι τα πιστεύουν σε κάποιο βαθμό ούτε ότι το κάνουν μόνο για τα λεφτά. Δίνουν την εντύπωση ότι θεωρούν την εκστρατεία του ψεύδους ιερό τους καθήκον. Αν μπορούσαν – λέμε τώρα – να πετύχουν το στόχο τους χρησιμοποιώντας ως μέσο την αλήθεια, είμαι σίγουρος ότι θα το απέρριπταν μετά βδελυγμίας, όχι μόνο για αισθητικούς και ηθικούς λόγους, αλλά πρωτίστως για παιδαγωγικούς.

    Reply
    1. Oannes March 19, 2022 at 2:14 pm

      Πάνω σ’ αυτό που λες, τείνω να βεβαιωθώ, χωρίς προς το παρόν να το βασίζω σε απτές αποδείξεις, ότι έχουμε να κάνουμε με cult “σατανιστικών” προδιαγραφών που δρα βάσει όχι απλώς σχεδίου αλλά και τελετουργικού. Αυτό είναι άσχετο με κάποια δική μου [ανύπαρκτη εννοείται] πίστη στην ύπαρξη Θεού ή …Διαβόλου. Αλλά η εμμονή τους στο ψέμα, ή μάλλον στην αντιστροφή των πάντων, υποδηλώνει μια τέτοια σχέση. Και δεν υπάρχουν λίγες μαρτυρίες περί αυτού, ούτε ευκαταφρόνητες.

      Reply
      1. stcigar March 19, 2022 at 3:08 pm

        Κι εγώ έχω την αίσθηση ότι εδώ υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια συνωμοσία με σκοπό τα λεφτά. Τόσο μεγάλο που δεν το βλέπει κανένας😵

        Reply
    1. Oannes March 19, 2022 at 2:04 pm

      Άψογο! thanks!

      Reply
  2. stcigar March 19, 2022 at 8:22 pm

    Εντωμεταξύ με όλη αυτή την ιστορία έχουν βρει διάφοροι και την ευκαιρία να κάνουν αρπαχτή. Μέρα παρά μέρα λαμβάνω στο (προ πολλού χακαρισμένο μου) μέιλ μηνύματα “επωνύμων” που μου ζητάνε να δώσω λεφτά σε κρυπτονομίσματα για το λαό της Ουκρανίας. Πολλά λεφτά. Σήμερα πήρα μήνυμα και από τον Ζελένσκι himself!!

    Reply
    1. Oannes March 19, 2022 at 10:04 pm

      Νομίζω ότι …όλη η Δύση έχει βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για τα νάζια και τα καπρίτσια του γαμημένου Ζελένσκι. Και θα το βάλει ακόμα βαθύτερα.

      Reply
      1. stcigar March 19, 2022 at 10:17 pm

        Βαθύτερα δε θα πει τίποτα. Πόσο μάλλον που η τσέπη της Δύσης είναι και τρύπια..

        Reply
        1. Oannes March 19, 2022 at 10:48 pm

          😄😄😄😄😄😄

          Reply

Leave a Reply