ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ

Η όποια προσπάθεια χαρτογράφησης των «αρνητών» και των «υποστηρικτών» των μέτρων με βάση το πολιτικό τους στίγμα αποβαίνει άκαρπη, στο βαθμό που οι ίδιες οι διαχωριστικές «ιδεολογικές» γραμμές είναι δυσδιάκριτες, αν όχι αόρατες. Κατανοητό ο «δεξιός» να υποστηρίζει τα μέτρα μιας κυβέρνησης, απ’ την παραμονή στην εξουσία της οποίας εξαρτά την προσωπική ευημερία του.
Όμως και οι παραδοσιακοί «αριστεροί» είναι διαπρύσιοι κήρυκες των μέτρων.
Αν μπορεί κανείς να βρει ένα κοινό τόπο εδώ, είναι η εκ βαθέων
πίστη των μεν και των δε στην Επιστήμη, η οποία δεν αποτελεί παρά γκουγκλομετάφραση της πίστης τους στην Τεχνολογία. *
Αρκεί αυτή η πίστη για να μεταλλαχθεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Γης σε ταλιμπανικό όχλο; …Ναι,
σε ένα βαθμό. Αυτό έχει γίνει προ πολλού εμφανές από την ανταπόκριση στα αλλεπάλληλα κελεύσματα της νέας τεχνολογίας, με τη μορφή συμμετοχής σε «social media πλατφόρμες» ή κατανάλωσης gudgets, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις [«αναβαθμίσεις iphone»] δεν έχουν καν λόγο ύπαρξης.
Για την ολοκλήρωση της μετάλλαξης, και την επέκτασή της στο μέγιστο δυνατό μέρος του πληθυσμού, χρειάστηκε μια
υπέρβαση. Το αρνητικό ενός από μηχανής Θεού, ένας …αόρατος εχθρός «που δεν κάνει διακρίσεις, δεν καταλαβαίνει από συνοριακές διαφορές, θρησκευτικούς ή σεξουαλικούς προσανατολισμούς, φυλές και φύλα», ενώπιον του οποίου είμαστε όλοι ίσοι και …ως εκ τούτου [ακολουθεί νοηματικό άλμα επί κοντώ] μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τον υποτάξουμε…
Σε ένα κόσμο με χαρακτηριστικό του την έντεχνα καλλιεργημένη απουσία νοήματος, η παρουσία ενός εχθρού όπως ο …Covid 19 μπορεί να είναι ανέλπιστη
νοηματοδότηση της ζωής του «πολίτη». Ίσως και να τον κάνει να αισθανθεί ότι αναλαμβάνει ένα είδος ιερής αποστολής : συμβάλλει, δίκην μικρού ήρωα δίπλα στους ήρωες – ερευνητές – γιατρούς, στη σωτηρία της ανθρωπότητας. Αυτό, σαν πρώτο στάδιο ενός μεγαλόπνοου σχεδίου, με το επόμενο στάδιο να ξεκινά αμέσως μετά την νίκη επί του Covid : σωτηρία του Πλανήτη.
Η πίστη στην Επιστήμη / Τεχνολογία γνωρίζει έτσι ανέλπιστη αναβάθμιση. Έχω αναφέρει ξανά ότι η προθυμία με την οποία οι κάτω των τριάντα, [«digital natives» = πιο εύκολα ελεγχόμενοι μέσω οθόνης] σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα, έχει κάτι από την πατείς-με-πατώ-σε επιθετικότητα με την οποία συνωστίζονται στα πολυκαταστήματα. Αν υποδέχονταν με τιμές Μεσσία τη χψz αναβάθμιση του Iphone, εδώ έχουν ένα λόγο παραπάνω. Στο κάτω-κάτω το νέο “γκατζετάκι” διαφημίζεται σαν literally
σωτήρας τους.
Βεβαίως, μιλώντας για απελπισμένη αναζήτηση νοήματος [αυτή πιστεύω βρίσκεται πίσω από τη μάσκα της βλακείας] τίποτα δεν βοηθάει περισσότερο απ’ την επινόηση του «άλλου», του «εχθρού» που έρχεται να διακυβεύσει την επίτευξη του ιερού σκοπού.
Κάπου εκεί εισερχόμαστε στο κάδρο
…εμείς οι ψεκασμένοι.



* Η «πίστη» αυτή αποτελεί μέρος του μελλοντολογικού οράματος κάθε προοδευτικού ανθρώπου από τον 19ο αι., με τον ίδιο τον Μαρξ, παρά τα ζοφερά χρώματα με τα οποία περιγράφει την είσοδο της Μηχανής στο οικονομικό προσκήνιο, να θεωρεί ότι …αιτία των δεινών που επισωρεύει δεν είναι η ίδια αλλά οι καπιταλιστικές δομές που υπηρετεί. Η λύση του προβλήματος αφορά σε μια …επιστημονική προσέγγιση της νέας, τότε, τεχνολογίας, με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης συνώνυμο του διαλεκτικού υλισμού.

3
(Visited 100 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. stcigar June 8, 2021 at 10:04 pm

    Ψιλοτέλειο το κειμενάκι Σωκράτη! Όλα σε ένα!!

    Reply
    1. Oannes June 8, 2021 at 10:15 pm

      THANKYOUTHANKYOUTHANKYOU!

      …μα δεν είναι Θεός ο “thelw na ziso”;!!! Μου έφτιαξε το κέφι στα καλά καθούμενα!

      Reply

Leave a Reply