ΠΕΡΙ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ : ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Εικόνα πρώτη : Ένα από εκείνα που μου έκαναν εντύπωση από χτες ήταν η ελάχιστη παρουσία πλάνων με πυροσβέστες [επίγεια τμήματα] και η παντελής απουσία πλάνων με αεροπλάνα.
Φυσικά δεν ήμουν ο μόνος.
Ανοίγοντας την τηλεόραση σήμερα [Σκάι] ακούω τον “δημοσιογράφο” Δ. Οικονόμου να συνομιλεί τηλεφωνικά επ’ αυτού με τον
Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη, αεροναυπηγό, διευθυντή του περιοδικού Πτήση και επί δεκαετίες συνάδελφο στις Τεχνικές Εκδόσεις.
Απάντηση ως προς τις τεχνικές λεπτομέρειες δεν κατάφερε να δώσει, χάρη στον πανικό της στιγμής και την αδεξιότητα του “δημοσιογράφου” [“συγνώμη αλλά πρέπει να περάσουμε στο ρεπορτάζ του Τάδε Τάδε από το τάδε μέτωπο”…]. Ωστόσο ο καλός συνάδελφος πρόλαβε να αναφέρει κάτι κατά την άποψη μου
εκπληκτικό : η αναμονή για την παραλαβή ενός πυροσβεστικού σκάφους φτάνει στα τρία χρόνια από τη στιγμή της παραγγελίας του. Ο λόγος είναι ότι η εταιρία [Canadair] βρίσκεται σε καθεστώς υπολειτουργίας, λόγω τεράστιας πτώσης των παραγγελιών.
Εδώ, για τον στοιχειωδώς σκεπτόμενο άνθρωπο, γεννάται ένα ερώτημα.
Βρισκόμαστε
* σε περίοδο κλιματικής, όχι αλλαγής πλέον, αλλά απειλής. Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, τεράστιοι όγκοι πάγων αποκολλώνται απ’ την Γροιλανδία, οι καύσωνες αυξάνονται και οι πυρκαγιές μαζί τους. Ποσο λογικό ακούγεται σε μια τέτοια περίοδο οι παραγγελίες των Canadair να σημειώνουν τεράστια πτώση;

Εικόνα δεύτερη : Δεν μπορείς να γενικεύσεις από αυτά που ακούς να λένε οι κάτοικοι μιας περιοχής. Δεν μπορείς καν να είσαι σίγουρος ότι ισχύουν 100 %. Όταν όμως αυτά που ακούς συμφωνούν με κάποια που ήδη σκεπτόσουν, μπαίνεις σε μια “διαδικασία”. Αναρώτησης του τι ακριβώς συμβαίνει εδώ πέρα.
Ο κάτοικος των
Αφιδνών έμεινε όλη τη νύχτα στην περιοχή για να προστατεύσει το σπίτι και την περιουσία του. Μιλάει με την ψυχραιμία του αποφασισμένου ανθρώπου, με λόγο εντυπωσιακά συγκροτημένο, σε έντονο κοντράστ με το “βούρλο” που κρατάει το μικρόφωνο. “Ότι κάνουμε, το κάνουμε μόνοι μας, μαζί με τους εθελοντές. Δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένας πυροσβέστης εδώ γύρω. Αντίθετα, ο τόπος είναι γεμάτος αστυνομικούς που τρέχουν από σπίτι σε σπίτι καλώντας τους ανθρώπους να τα εγκαταλείψουν. Το σχέδιο του κράτους εξ αρχής είναι συμπυκνωμένο σε μια λέξη : εκκένωση”.
“Πάντως αυτό που κάνατε είναι πολύ ριψοκίνδυνο” ακούγεται η
νουθετική φωνή της δημοσιογράφου. “Εγώ …δεν θα το συνιστούσα σε κανένα”…

Θυμίζει κάτι όλο αυτό; κάποιο άλλο project ίσως, καταστροφής περιουσιών και οικονομιών εν ονόματι της “σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής” που είναι
“πάνω απ’ όλα”;
Γιατί εμένα “κάτι” μου θυμίζει…


* Πεφωτισμένοι ειδικοί ειδοποιούν γι’ αυτό από δεκαετίες, όπως ο κύριος Ζερεφός, επανεμφανισθείς προσφάτως, ευκαιρίας δοθείσης…


5
(Visited 125 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. stcigar August 6, 2021 at 10:36 am

    Έχεις απόλυτο δίκιο για το διαφαινόμενο pattern. Πάντως αυτή δεν είναι η κυβέρνηση που έσβηνε τις φωτιές δύο χρόνια πριν στην Ευβοια τέτοια περίπου εποχή – και το λέω γιατί βρισκόμουν ακριβώς εκεί. Αυτά παθαίνεις όταν ασχολείσαι αποκλειστικά διά το φαίνεσαι με το γνωστό ανύπαρκτο ζήτημα. Κάποια στιγμή θα παρουσιαστεί ένα πραγματικότατο πρόβλημα και τότε..

    Reply
  2. Εmmanouel August 6, 2021 at 8:02 pm

    “καλά εντάξει…υπάρχει οφθαλμοφανές σχέδιο να προκληθεί χάος στην χώρα…βασικά όχι στην χώρα αλλά παγκοσμίως…για να κατηγορήσουν την αλλαγή του κλίματος έπειτα…”
    Καπου το ψαρεψα αυτο το σχολιο ..Mεσα στο χαος ο κοσμακης εχει αρχισει να σκεφτεται χαοτικα..
    Η’ μηπως οχι ?..

    Reply
    1. Oannes August 6, 2021 at 8:13 pm

      Μια χαρά σκέφτεται ο κοσμάκης. Κατά την ταπεινή μου άποψη το διαφαινόμενο σχέδιο αφορά στην καταστροφή της μικρομεσαίας περιουσίας = καταστροφή “ραχοκοκαλιάς της οικονομίας” = καταστροφή οικονομίας. Enter failed states, enter “παγκόσμια διακυβέρνηση”. Το γελοίο σενάριο του climate change κολλάει μια χαρά, καθότι …τα πάντα, από τις πυρκαγιές μέχρι τον κορωνοϊό αποτελούν συνέπειά του. Η αποτυχία των επιμέρους κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση όλων αυτών, θα δείξει “πέρα από κάθε αμφιβολία” την συνολική αποτυχία τους.

      Reply
  3. Εmmanouel August 7, 2021 at 8:25 am

    Ε τοτε μαλλον το σεναριο “επιθεση εξφγηινων” που ια αναδεικντε την αναγκη παγκοσμιας διακυβερνησης (βλεπε και ταινιες απο Hollywood μερια ) κριθηκε παρατραβηγμενο για να γινει πιστευτο , χα χα …

    Reply
    1. Oannes August 7, 2021 at 8:47 am

      1. Ο Ρέηγκαν είχε πρωτομιλήσει γι’ αυτό στα middle – late ’80s
      και
      2. Η υπόθεση των εξωγήινων για πρώτη φορά στην ιστορία έρχεται επίσημα στα φώτα της επικαιρότητας με την φροντίδα του Αμερικανικού Πενταγώνου.

      Reply

Leave a Reply