ΠΕΡΙ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΘΥΡΑΜΒΩΝ…

Ένα από τα αξιοθρήνητα φαινόμενα στην καθ’ ημάς [και ου μόνον] δημοσιογραφία είναι η σπουδή με την οποία ο παρουσιαστής απονέμει τίτλους υψηλής επιστημοσύνης στον εκάστοτε προσκεκλημένο. Αυτό, δεδομένου του εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου του ίδιου του παρουσιαστή, και της de facto ανεπάρκειάς του να κρίνει το επίπεδο αυτής της επιστημοσύνης – αν υποθέσουμε ότι είναι ικανός να κρίνει ο,τιδήποτε, ή να διατυπώσει ελεύθερα την κρίση του γι’ αυτό.
Τυχαίνει να έχω ακούσει, από πολύ παλιά και από ανθρώπους που εμπιστεύομαι [πολύ πριν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό], ότι ο
Χαράλαμπος Μουτσόπουλος είναι από τις πλέον αξιοσέβαστες περιπτώσεις ιατρών στην Ελλάδα. Δεν είμαι φυσικά σε θέση να τον …αξιολογήσω. Ούτε και ξέρω αν αποτελεί επιβεβαίωση της αξίας του το ότι είναι ίσως ο μόνος εν Ελλάδι ιατρός – ακαδημαϊκός.
Το βέβαιο είναι ότι θεωρείται
αυθεντία διεθνώς στον χώρο των αυτοάνοσων νοσημάτων, στη μελέτη / αντιμετώπιση των οποίων έχει συμβάλλει δημιουργικά ο ίδιος.
Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ χρήσιμο να αντιγράψω / παραθέσω αυτούσιο άρθρο του που δημοσιεύθηκε χτες στα
Νέα. Αφορά στο θέμα των εμβολίων και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, για όσα λέει, και για όσα διαφαίνονται [ή έτσι νομίζω] between the lines.

Η βιασύνη είναι εχθρός της Ιατρικής
Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος*

Με την ανάπτυξη των εμβολίων και το μαζικό εμβολιασμό, με βάση κανόνες Δημόσιας Υγείας, απαλλάχτηκε η κοινωνία από λοιμώξεις που προκαλούσαν σοβαρή αναπηρία ή και το θάνατο.
Βιώνει τώρα η διεθνής κοινότητα μια νέα πανδημία από ένα νέο στέλεχος κορωναϊού τον SARS-COV-2. Φαρμακοβιομηχανίες, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, εφαρμόζοντας διαφορετικές τεχνικές, προσπαθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτύξουν εμβόλιο για να θωρακιστεί η διεθνής κοινότητα από αυτό τον ιό. Η πρώιμη ανακοίνωση αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ από τη σύμπραξη των Pfizer και BioNTech κατασκευάστριας του εμβολίου ανέδειξε ότι από τα 43538 άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ή του εικονικού σκευάσματος (Placebo) 94 άτομα ανάπτυξαν νόσο COVID-19. Η άμυνα του οργανισμού κατά του ιού μελετήθηκε μετά από ένα μήνα. Οι επινοητές του εμβολίου, βασισμένοι σε προκαταρκτικά αποτελέσματα, έδωσαν στους συμπολίτες ευοίωνα και διθυραμβικά μηνύματα. Χαίρομαι, αν τόσο γρήγορα, αποκτήσει η ιατρική κοινότητα ένα αβλαβές και αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του ιού που προκαλεί την νόσο COVID-19. Ωστόσο, από τις επιστημονικές ανακοινώσεις της παρασκευάστριας εταιρείας παραμένουν πολλά ερωτήματα, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί ακόμη. Συνοψίζω τα κυριότερα:
1.Θα διατηρηθεί η άμυνα που ανέπτυξε ο οργανισμός μετά τον εμβολιασμό για 6 ή 12 μήνες ή και περισσότερο;
2.Το εμβόλιο προφυλάσσει τον εμβολιασμένο από ήπια ή βαριά νόσο;
3.Πόσοι από αυτούς που μολύνθηκαν έλαβαν το εμβόλιο και πόσοι έλαβαν το εικονικό εμβόλιο (placebo);
4.Τι ποσοστό των εμβολιασθέντων της μελέτης ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Ηλικία >65 ετών, άτομα με υπέρταση, σακχαρώδη
διαβήτη, ανοσοκατασταλμένα, παχύσαρκα και καπνιστές); Ποια ήταν η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες είναι και οι πλέον επιρρεπείς για βαρεία νόσο από COVID-19;
Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν στόχο να μετριάσουν τον ενθουσιασμό που η πρώιμη ανακοίνωση των προκαταρκτικών επιτυχών αποτελεσμάτων του εμβολίου δημιούργησε. Εφιστώ μόνο την προσοχή των ειδημόνων και των αρμοδίων. Εύχομαι σύντομα να απαντηθούν τα ερωτήματα και να μην δοθούν δυσάρεστες απαντήσεις κατά την περίοδο της φαρμακοεπαγρύπνησης, δηλαδή την εποχή που το εμβόλιο θα χορηγείται μαζικά στον πληθυσμό. Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος της καλής Ιατρικής πρακτικής.
Μέχρι να απαντηθούν έγκυρα τα ανωτέρω ερωτήματα, καλό είναι να συνεχίσουμε τους εστιασμένους ελέγχους για την αναγνώριση εστιών διασποράς του ιού στην κοινότητα, τη διατήρηση των αποστάσεων μεταξύ των ατόμων, και τη χρήση της μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Αυτά είναι, προς το παρόν, τα δοκιμασμένα όπλα μας για να πολεμήσουμε τον καινούργιο ιό. Δεν πρέπει να τα αμελούμε.

*Ιατρός-Ακαδημαικός

3
(Visited 397 times, 1 visits today)

Leave a Reply