ΟΙ ΚΑΣΤΡΑΤΟΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

Το σχέδιο για τους εφετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνει άλλη μια έκπληξη πέρα από την διεξαγωγή τους σε άδεια στάδια : είναι το ΟΚ που δόθηκε από την “επιτροπή” στο πρώτο transgender άτομο [γεννημένο ως άνδρα] να συμμετάσχει στο αγώνισμα της άρσης βαρών …γυναικών.
“Η συμπερίληψη του / της 43χρονης
Laurel Hubbard στις διαγωνιζόμενες δεν παραβιάζει τους υπάρχοντες κανόνες” ήταν η ανακοίνωση.
Ο / η Laurel Hubbard είναι το πρώτο transgender άτομο που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς. Αξιοσημείωτο είναι, κάτι που προσωπικά δεν γνώριζα, ότι η συμμετοχή της συγκεκριμένης μειονότητας σ’ αυτούς τους αγώνες έχει “εγκριθεί” από το
2015.
Το φαινόμενο θυμίζει αόριστα τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιπροσώπευαν στον κόσμο της όπερας οι
καστράτοι, με σημαντικούς συνθέτες, του μπαρόκ ιδίως, να γράφουν ρόλους ειδικά γι’ αυτούς : άνθρωποι που συνδύαζαν την λεπτή γυναικεία φωνή με ένα μεγαλύτερο στήθος / εισροή αέρα στους πνεύμονες απ’ ότι ένας συνηθισμένος άνδρας [αποτελέσματα και τα δύο του ευνουχισμού τους σε παιδική ηλικία] και ισχυρότερη σωματική διάπλαση. Θα θυμούνται ίσως κάποιοι την ταινία Farinelli [1994 – φωτό] από το όνομα του διασημότερου καστράτου του 18ου αι. και της τρικυμιώδους σχέσης του με συνθέτες, όπως ο …Handel.
Το φαινόμενο αιώνα άρχισε να ατονεί από τον 19ο αιώνα για λόγους ηθικούς και
όχι μόνο [ήταν κυρίως η βελτίωση των φωνητικών τεχνικών που επέτρεψε στις θηλυκές σοπράνο να φτάσουν τις επιδόσεις των αρσενικών]. Έχω τις ηχογραφήσεις του τελευταίου των καστράτων [αρχές του 20ου αι.] στη διάθεσή μου – ελαφρώς σοκαριστικές, θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να τις ακούσουμε.
Αυτά, για να μην κατηγορούμε τη “σύγχρονη εποχή” για
πρωταθλητισμό στην ασχήμια και την ανωμαλία : το “πνεύμα” ήταν πάντα πρόθυμο. Ήταν η “σαρξ” [= τεχνολογία] που ήταν ασθενής.

3
(Visited 70 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. dnk July 20, 2021 at 12:28 pm

    Έτσι κι αλλιώς στην “ελεύθερη αγορά” όλοι ως “προϊόντα” λογιζόμαστε με κάποια να είναι πιο “εκλεκτά” και “ιδιαίτερα”. Αναρωτιέμαι,απλά,αν αυτός ο άνθρωπος παρουσίαζε μια επιπλέον-εκτός “προδιαγραφών”-“ιδιαιτερότητα”,όπως το να αρνείται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πχ,να αρνείται ένα επιπλέον “πιστοποιητικό iso” ας πούμε,πώς θα τον αντιμετώπιζε το “σύστημα παραγωγής”; Θα “μιλούσε” για ανάγκη επαναφοράς στις “εργοστασιακές ρυθμίσεις”, ίσως;

    Reply
    1. Oannes July 20, 2021 at 5:57 pm

      Υποθέτω θα εξαρτιόταν από το “όφελος” που θα μπορούσαν να έχουν από αυτόν ως αντιστάθμισμα. Αν αυτό ήταν σημαντικό, ακόμα και πλαστό πιστοποιητικό θα του προμήθευαν. Σιγά τα ωά ούτως ή άλλως.

      Reply
  2. dnk July 20, 2021 at 11:53 pm

    Εντάξει μπορούμε να υποθέσουμε,με σχετική ασφάλεια,ότι ένα τόσο “συστημικό” άτομο θα έχει απόλυτα “ρυθμισμένη” ιδιωτική και δημόσια “έκφραση”.Μήπως,τότε,θα ήταν ωφέλιμο για την “εκστρατεία πειθούς” να περιελάμβανε στους “κόλπους” της και στο σύνολο των “προοδευτικών-πρωτοπόρων” τμημάτων απο τα οποία απαρτίζεται-όπως οι ιεράρχες πχ-και τους transgender συνανθρώπους;Φαντάζομαι όλοι οι transgender θα απαντούσαν,εν συνόλω,θετικά…

    Reply
    1. Oannes July 21, 2021 at 7:53 am

      Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των κληρικών είναι …unlikely to happen, αλλα και η κορωνίδα γελοιότητας “στην εκκλησία να μπαίνουν μονο οι εμβολιασμένοι”, έχει μείνει στα λόγια. Το “ποίμνιο” βρίσκεται σε αναβρασμό και οι “ιεράρχες” ξέρουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η καταστασούλα θα φτάσουν να ιερουργούν ολομόναχοι.
      Οι transgenders μπορεί να αποτελούν μια ανθυπομειονότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις / απόψεις στις “τάξεις τους”. Αν παρ’ ελπίδα αποδειχτεί ότι ισχύει κάτι τέτοιο, καθίστανται αυτομάτως ύποπτοι ως υποκινούμενοι. Γεγονός είναι ότι ενώ μια φορά κι ένα καιρό η “ΛΟΑΤΚΙ” κοινότητα μου ήταν συμπαθής για την ανtισυμβατική της στάση ως προς δάφορα [ένα από τα πιo ευχάριστα gigs με το τότε συγκρότημά μου ήταν στο πάρτι του ΑΜΦΙ όπου ήμασταν καλεσμένοι να παίξουμε, late ’80s – early ’90s] σταδιακά εξελίσσεται σε προαμαχώνα του συντηρητισμού και τα μέλη της σε πρότυπα νομοταγούς πολίτη.

      Reply
  3. dnk July 21, 2021 at 9:04 am

    Οι “ιεράρχες” ας μην εφησυχάζουν γιατί ενδέχεται να “προσέλθει” ο “άρχοντας”😈 για να “λειτουργηθεί” παρέα με καμιά λεγεώνα “δικούς” του(μεταμφιεσμένοι σε ευσεβείς γριούλες,πιθανώς,οι οποίες εννοείται ότι θα “φέρουν” τα απαραίτητα QR code-quantum ή quad release-πιστοποιητικά απο τα Κεντρικά)καθώς η “κατάσταση” τους έχει “κεντρίσει” την περιέργεια…

    Reply

Leave a Reply