ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Νο 2

Όπως είχαμε γράψει μετά τον διπλωματικό “kavga” Δένδια – Τσαβούσογλου επί τουρκικού εδάφους, πίσω απ’ τον βρυχηθμό του λέοντα ακουγόταν το γάβγισμα του μαντρόσκυλου της “διακυβέρνησης Μπάιντεν”. Η οποία έχει βαλθεί να ξαναβάλει στο στόμα του κόσμου ένα σύνθημα που κατά την “επάρατη” περίοδο Τραμπ είχε ξεχαστεί : “φονιάδες των λαών Αμερικάνοι”.
Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης
Edward Stafford [επανερχόμενος στο προσκήνιο μετά την “παραίτησή του” το 2016] σε προχθεσινό άρθρο, από εκείνα που μελετώνται ως ανεπίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, ισχυρίζεται ότι η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία να επανενεργοποιήσει τις σχέσεις της με τη Δύση. Ο ES αναφέρεται στην ενόχληση των Ρώσων από την αποστολή τουρκικών drones στην Ουκρανία και στη βεβαιότητα της συνειδητοποίησης εκ μέρους τους της ανωτέρω ευκαιρίας.
“Όσο έντονα και αν αντιδρά ο πρόεδρος Μπάιντεν σε πρακτικές του Ερντογάν, εντός και εκτός της χώρας του, δεν ξεχνά την γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, και την ανάγκη διατήρησής της πάση θυσία στους κόλπους του ΝΑΤΟ”.
Η ανάλυση του κυρίου Stafford μέσα από πλήθος παραμέτρων
* φτάνει στο τελικό συμπέρασμα:
Θα απαιτηθεί μια δόση
ταπεινότητας, ώστε ο Ερντογάν να αντιληφθεί ότι η Τουρκία χρειάζεται την Δύση περισσότερο απ’ ότι η Δύση χρειάζεται την Τουρκία. Μόνο έτσι θα υιοθετήσει μια λογική εξωτερική πολιτική. Και παρόλο που ο Ερντογάν σπάνια έχει δείξει ταπεινότητα, επίσης σπάνια έχει ακολουθήσει λάθος στρατηγικές στο παρελθόν. Αν τώρα επιχειρήσει να επιστρέψει στη Δύση, δίνοντας το “παρών” στην Ουκρανία, ίσως να δει στο πρόσωπο του Μπάιντεν ένα ευνοϊά διακείμενο πρόεδρο, που επενδύει ελάχιστα σε προσωπικές σχέσεις [πόντος για …guess who] και ένα υπουργό εξωτερικών που ξεχωρίζει για την ήρεμη πραγματιστική προσέγγισή του.”

Να επισημάνουμε απλώς ότι, όπως αναφέρουμε στο “πρώτο μέρος” του κειμένου [ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ] η παραδοσιακά …φιλική χώρα θα επιστρατεύσει όση ταπεινότητα χρειάζεται, αρκεί να λάβει κάποια ανταλλάγματα. Το τί είδους θα είναι αυτά και ποιους αφορούν, είναι το θέμα μας.

* Ανάμεσά τους : κάποια συγκεκριμένα εξαρτήματα των τουρκικών drones, η καναδική εταιρία που τα κατασκευάζει [η οποία αναστέλλει την προμήθεια, καθώς η χρήση τους στην Ουκρανία, όπως και, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί παραβίαση της κατασκευαστικής συμφωνίας], ο αγωγός Nord Stream 2, η αντιπαράθεση συμφερόντων Τουρκίας – Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, η απειλή που αντιπροσωπεύουν για την Ευρώπη τα εκατομμύρια “ετοιμοπαράδοτων” μεταναστών επί τουρκικού εδάφους.

2
(Visited 38 times, 1 visits today)

Leave a Reply