ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ!

Διαβάζεις και φρίττεις [κείμενο αναδημοσιευμένο σε διάφορα sites. Τίτλος : Αυξάνονται οι περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο λόγω κορωνοϊού].
Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις προληπτικές διαγνώσεις, θα φέρει χιλιάδες νέες περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Μάλιστα, αξιολογώντας τα δεδομένα νέας μελέτης, προειδοποιούν πως πρόκειται για ένα ακόμη «μαύρο κεφάλαιο» που άνοιξε ο SARS-CoV-2, καθώς οι καθυστερημένες διαγνώσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα και αύξηση των θανάτων από νεοπλάσματα.
Τα στοιχεία που αναλύουν οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αποκαλυπτικά, επιμένοντας πως τα συστήματα Υγείας θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας Μιχάλης Λιόντος, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος παραθέτουν τα δεδομένα από τη μεγαλύτερη συστηματική ανασκόπηση που διενεργήθηκε για να αξιολογήσει την έκταση του προβλήματος. Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «JAMA Oncology», oι ερευνητές συμπεριέλαβαν τα αποτελέσματα 39 μελετών από 19 χώρες που διεξήχθησαν κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας (2020).
Ακολούθως, συνέκριναν τον αριθμό των ελέγχων που έγιναν το 2020 για τους καρκίνους μαστού, παχέος εντέρου και τραχήλου της μήτρας με αυτόν των προηγούμενων ετών. Η συστηματική ανασκόπηση κατέδειξε ότι τον πρώτο χρόνο της πανδημίας μειώθηκε ο αριθμός των δοκιμασιών προσυμπτωματικού ελέγχου και για τα τρία αυτά νεοπλάσματα. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση παγκοσμίως έφτασε σε ποσοστό 47% για τον καρκίνο μαστού, 46% για τον καρκίνο παχέος εντέρου και 52% για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.
Επιπρόσθετα, οι ερευνητές εξέτασαν τις μεταβολές τόσο κατά τη διάρκεια εξέλιξης της υγειονομικής κρίσης όσο και μεταξύ των διαφόρων χωρών. Για τον καρκίνο του μαστού αλλά και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε τον Απρίλιο του 2020 και ακολούθως ο αριθμός των ελέγχων προσέγγισε τα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Αντίθετα, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου η μείωση παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή, στην Ευρώπη υπήρξε μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των μαστογραφιών που διενεργήθηκαν σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ η μείωση ήταν παραπλήσια στον αριθμό των κολονοσκοπήσεων.
Αναζητώντας τα αίτια, οι επιστήμονες αποδίδουν την ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή επίπτωση της πανδημίας στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδια πολιτών απευθύνονται στις δημόσιες υπηρεσίες για την παροχή των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου, δομές που όμως επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Συνεπακόλουθα, η αναδιοργάνωση των συστημάτων Υγείας αλλά και ο φόβος των πολιτών μήπως μολυνθούν, οι οδηγίες περιορισμού των μετακινήσεων και η περιορισμένη πρόσβαση σε μη επείγουσες υπηρεσίες Υγείας οδήγησαν στη μείωση των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου. Είναι σημαντικό εντούτοις να σημειωθεί πως, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δεδομένα, η βαρύτητα των αιτιών αυτών διέφερε ανά γεωγραφική περιοχή.
Αντίστοιχα, και όπως ήταν αναμενόμενο, όπως σχολιάζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, περισσότερο επεμβατικές εξετάσεις (π.χ. το τεστ Παπανικολάου και η κολονοσκόπηση) εμφάνισαν μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σε σχέση με τις λιγότερες επεμβατικές μεθόδους (π.χ. η μαστογραφία).
«Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα της μελέτης επιβεβαιώνουν την αρνητική επίπτωση της πανδημίας στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και τραχήλου της μήτρας ιδίως ως το πρώτο μισό του 2020. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν τόσο τα περιστατικά προχωρημένων νεοπλασμάτων όσο και η θνησιμότητα από τη νόσο» προειδοποιούν καταλήγοντας οι Έλληνες καθηγητές.

Η γνωστή κουστωδία του ΕΚΠΑ υπό τον Πρύτανη Δημόπουλο τον Β’ * ξανακτυπά …μεταφράζοντας μια ακόμα μελέτη δημοσιευμένη σε ξένο περιοδικό. Η αίσθηση που έχει κανείς είναι ότι οι άνθρωποι παρακολουθούν τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα απ’ την ασφαλή απόσταση κάποιου εξωπλανήτη.
2.5 χρόνια τώρα, οι “Έλληνες καθηγητές”
ουδέποτε αισθάνθηκαν την ανάγκη να συμβουλέψουν τον κόσμο να μην παραμελεί τις εξετάσεις του, ή να εξηγήσουν στους ασθενείς ότι αυτό που [πιθανώς] έχουν, είναι πολύ πιο σοβαρό από μια μορφή γρίπης με θνητότητα 0.1%. Ουδείς μπήκε άλλωστε στον κόπο [προκύπτει εκ του αποτελέσματος] να αντιστρέψει μια διαδικασία όπου κλινικές ολόκληρες εγκατέλειψαν το αντικείμενό τους, μεταβαλλόμενες σε “κλινικές covid”, λες και οι ανάγκες που κάλυπταν μέχρι χτες, ως διά μαγείας εξέλιπαν.
Το πιο αηδιαστικό απ’ όλα είναι η ιδέα που καλλιεργείται, ότι για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου φταίει
ο ίδιος ο κορωνοϊός, όχι ο τρόπος που το “σύστημα” λειτούργησε για την αντιμετώπισή του. Για να μη μιλήσουμε για την εντύπωση που δημιουργεί εσκεμμένα [ή από κτηνώδη ηλιθιότητα] ο τίτλος του κειμένου : ότι …η ίδια η νόσηση από κορωνοϊό μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

* Έχει προηγηθεί ο πατήρ αυτού, Πρύτανης Δημόπουλος ο Α’. Το ευγενές σπορ του περάσματος του δαχτυλιδιού (νεποτισμός λέγεται, αν δε με απατούν τα ελληνικά μου) δεν περιορίζεται στο χώρο της πολιτικής.

4
(Visited 123 times, 1 visits today)

17 Comments

  1. stcigar July 25, 2022 at 9:18 pm

    Όπως έχουμε ξαναπεί, τη σήμερον δεν έχει τόση σημασία το τι παρουσιάζεται ως είδηση, όσο το γιατί και σε ποια συγκυρία παρουσιάζεται. Να τους έπιασε ξαφνικά ενδιαφέρον για τους καρκινοπαθείς, το αποκλείω εντελώς. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον το υποκριτικό αυτό ενδιαφέρον – σε συνδυασμό για παράδειγμα με την παύση των ανακοινώσεων για τα κρούσματα και τους θανάτους – να σημαίνει ότι δεν έχουν πλέον τον κορωνοϊό σαν πρώτη τους η και αποκλειστική προτεραιότητα, παρόλο που αντικειμενικά η κατάσταση και σε αυτόν τον τομέα είναι πιο δυσοίωνη από ποτέ με καθαρά δική τους υπαιτιότητα.

    Reply
    1. Oannes July 25, 2022 at 9:49 pm

      Χαρακτηριστική στιχομυθία Παγώνη – Αυτιά χτες:
      Παγώνη : με λίγη προσοχή και μάσκες όπου πρέπει, θα περάσουμε ένα καλοκαίρι καλύτερο απ΄τα πρηγούμενα. Καλά έκαναν και σταμάτησαν να λένε και τα κρούσματα, ο κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει συνέχεια νούμερα.
      Αυτιάς : έχετε απόλυτο δίκιο… και από Σεπτέμβριο;
      Παγώνη : από Σεπτέμβριο ας μην το συζητάμε γιατί τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα.
      Αυτιάς [γελάνε και τα αυτιά του] : το πήραμε το μήνυμα, χαχαχα-χοχοχο… καλό καλοκαίρι κυρία Παγώνη.
      Δεν έχει πάτο αυτό το πηγάδι μιλάμε.

      Reply
      1. stcigar July 25, 2022 at 10:07 pm

        Να τονίσω επί τη ευκαιρία ότι ο λόγος που κατάργησαν τις ανακοινώσεις των θανάτων που με οποιονδήποτε τρόπο σχετίζονται με τον κορωνοϊό είναι ότι αυτοί αυξάνονται συνεχώς. 30 θάνατοι από ή με κρυολόγημα την ημέρα κατακαλόκαιρο με καύσωνα ισοδυναμούν με το 1/10 των καθημερινών θανάτων ανεξαρτήτως αιτιολογίας και είναι φυσικά πολύ περισσότεροι από κάθε προηγούμενο καλοκαίρι. Αν η σταθερά μέχρι στιγμής ανοδική αυτή τάση συνεχιστεί και το χειμώνα, δεν αποκλείεται ο κορωνοϊός να καταστεί πρωταρχική αιτία θανάτου με καθαρά – το ξαναλέω – δική τους υπαιτιότητα. Σαν μέτρο σύγκρισης αναφέρω απλώς ότι τον χειμώνα του 2019-20 οι θάνατοι από ή με κορωνοϊό δεν ξεπερνούσαν τους 2-3 την ημέρα, ενώ τον φετινό χειμώνα ήταν σε καθημερινή βάση σταθερά τουλάχιστον100.

        Reply
        1. stcigar July 25, 2022 at 10:41 pm

          Εν ολίγοις αποτυχία στον κορωνοϊό, αποτυχία στον πληθωρισμό, αποτυχία στο ενεργειακό, αποτυχία στα ελληνοτουρκικά.. τι αποτυχία δηλαδή, καταστροφή. Συμπέρασμα: Πισπιρίγκου και Λιγνάδης να σαπίσουν στη φυλακή! Εντάξει, όχι και αμέσως, να τραβήξει λίγο το θέμα, γιατί μετά την – προσωρινή; – αμνηστία σε ανεμβολίαστους και Ρώσους έχουμε αρχίσει κάπου να ξεμένουμε από κακούς..

          Reply
          1. Oannes July 25, 2022 at 10:53 pm

            Έχω αρχίσει παρόλα αυτά να κάνω ζοφερές σκέψεις ως προς τις εναλλακτικές της Κουλοκυβέρνησης. Τσίπρας; Θεός φυλάξοι. Ανδρουλάκης; ο χειρότερος όλων. Βελόπουλος; πεταμένη ψήφος. Οπότε, για μένα τουλάχιστον, μια απ’ τα ίδια : έχω να ψηφίσω από τις εκλογές του ’93 – post traumatic experience syndrome, μετά την επάνοδο τoυ Ανδρέα στην εξουσία.

            Reply
            1. stcigar July 25, 2022 at 11:02 pm

              Εγώ πάλι δύο: Μητσοτάκη το 89 και Τσίπρα το 12. Κι επειδή κυριολεκτικά κόντεψα να χάσω πρώτα το αριστερό μου χέρι και ύστερα το δεξί, για τους λόγους που αναφέρεις καθώς και αυτούς που αρχικά με ώθησαν στην αποχή, δεν σκοπεύω να το επαναλάβω.

              Reply
            2. stcigar July 26, 2022 at 12:32 pm

              Εντωμεταξύ το γέλιο της ημέρας είναι οι καταγγελίες Ανδρουλάκη περί παρακολουθήσεώς του από σκοτεινά κέντρα και μυστικές υπηρεσίες, επειδή ανακάλυψε στο κινητό του ένα πρωτόγονο malware που θα κόλλησε από κανένα τσοντοκάναλο. Μιλάμε ότι ακόμα και η περίπτωση να ενδιαφέρονται διάφορες “μυστικές υπηρεσίες” για την πάρτη μας ακούγεται εξαιρετικά εύλογη σε σχέση με την πιθανότητα να ενδιαφέρεται οποιοσδήποτε για το συγκεκριμένο μαλάκα.

              Reply
              1. Oannes July 26, 2022 at 2:32 pm

                Ο συγκεκριμένος είναι εξεζητημένος μαλάκας. Πιστεύω ότι είναι ο χειρότερος όλων : αν όχι τίποτα άλλο, πρέπει να δώσει maximum κώλο [πώς λέμε maximum overdrive] για να υπερκεράσει τους δυο προπορευόμενους. Έχει μια γομαρίσια αύρα, ανθρώπου αδίστακτου που σε λιώνει σαν έντομο για …καλό σκοπό, το climate change ας πούμε.
                Τώρα τα περί παρακολουθήσεως κτλ. είναι όντως το γέλιο της ημέρας.

                Reply
        2. Oannes July 25, 2022 at 10:47 pm

          Απ’ ό,τι λέγεται πάντως, κι απ’ ό,τι βλέπω ο ίδιος, τα “κρούσματα” έχουν φτάσει στο Θεό. Δεν ξέρουμε και κανέναν [διπλοτριπλοεμβολιασμένοι όλοι] που να μην το’χει πάθει μια και δυο φορές. Επομένως και πάλι λίγοι πρέπει να είναι αναλογικά οι “νεκροί με κόβιντ”, δεδομένου του ότι υπάρχει ακόμα …απόθεμα ατόμων στο προσδόκιμο ζωής, και άνω.

          Reply
          1. stcigar July 25, 2022 at 10:57 pm

            Η αναλογία κρουσμάτων/θανάτων δεν έχει καμία σημασία, μόνο οι θάνατοι μετράνε που είναι πλέον είναι αντικειμενικά πολλοί και γιαυτό ακριβώς έχουν σταματήσει όλες οι σχετικές αναφορές τόσο από “εθνικόφρονες” όσο και από “αρνητές”. Αν δε προσθέσεις τους θανάτους από τα εμβόλια και την καταλυτική επίδραση της ενεργειακής παγωνιάς που αναμένεται από τον φετινό χειμώνα.. είπαμε, μπορεί να κάνω και λάθος.

            Reply
            1. Oannes July 25, 2022 at 11:02 pm

              Μακάρι να κάνεις λάθος, αν και, σε χαλεπούς καιρούς ιδίως όπως αυτοί, δεν θα στοιχημάτιζα ούτε σεντ γι’ αυτό.

              Reply
              1. stcigar July 26, 2022 at 7:39 am

                Κρίμα πάντως που δεν υπάρχει κάποιο σχετικό γραφείο στοιχημάτων, γιατί θα μπορούσαμε να βγάλουμε τουλάχιστον κανά φράγκο παριστάνοντας την Κασσάνδρα. Κατά τάλλα ο ρόλος τέτοιων προβλέψεων είναι ως επί το πλείστον αρνητικός. Είτε δεν τους δίνει σημασία κανένας, είτε τους παίρνει από κάτω η μοιρολατρία, είτε από αντίδραση το γυρνάνε σε μια τυφλή και αυτοκαταστροφική αισιοδοξία. Στην απίθανη δε περίπτωση που αποφασίζουν τελικά να κάνουν κάτι για να προλάβουν ή έστω ναντιστρέψουν την καταστροφή, επιλέγουν πάντοτε το χειρότερο δυνατό.

                Reply
                1. Oannes July 26, 2022 at 10:45 am

                  Ναι, δεν ξέρω ποιος το σκηνοθετεί όλο αυτό, η φύση των πραγμάτων, ο Θεός ή “κάποιος άλλος”, διέξοδος πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει.
                  Όπως έλεγε ο Gabriel στο συγκλονιστικό The Chamber Of 32 Doors*:
                  Back inside
                  This chamber of so many doors
                  I’ve nowhere, nowhere to hide
                  I’d give you all of my dreams
                  If you’d help me
                  Find a door
                  That doesn’t lead me back again

                  * μουσική-στίχοι δικά του, παρακαλώ, που σημαίνει ότι η συμμετοχή και μόνο στο μητρικό σχήμα αντλούσε το maximum της δημιουργικότητας του ανδρός, ανεπανάληπτο έκτοτε.
                  https://oannes.gr/peter-gabriel-b-day/

                  Reply
                  1. Oannes July 26, 2022 at 11:44 am

                    Παρεμπιπτόντως, σίγουρα δεν υπάρχει κάτι σε γραφείο στοιχημάτων για τέτοιες προβλέψεις; Έχω κατά καιρούς έρθει σε επαφή με απίθανες περιοχές της ανθρώπινης δραστηριότητας που υπάγονται στην επικράτεια του Στοιχήματος. Θα το ψάξω επισταμένως το απόγευμα.

                    Reply
                    1. stcigar July 26, 2022 at 12:15 pm

                      Προσωπικά το αποκλείω εξ ορισμού λόγω της controversial φύσεως του αντικειμένου. Εδώ με πολύ γνωστά μου, φιλικά και αξιόπιστα υποτίθεται, πρόσωπα έχω διεξαγάγει ομηρικές μάχες από αρχής κορωνοϊού, έχω στοιχηματίσει (χωρίς λεφτά και αποδεικτικά λόγω οίκτου) επανειλημμένα και φωναχτά πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις με ακόμα πιο συγκεκριμένες expiry dates, επαληθεύτηκαν όλες μέχρι κεραίας και τώρα όλοι μου κάνουν τον ανήξερο. Μιλάμε για μνήμη επιλεκτικά και με ακρίβεια λοβοτομημένη.. από τους ίδιους.

  2. dnk July 27, 2022 at 8:45 am

    Ελπίζω να επιτρέπεται μια παιδιάστικη πρόβλεψη για τα “τέρματα” που θα επιτύχουν οι “ειδικοί”, στηριγμένη στην “επιστημονική” παρατήρηση ότι ο γηπεδούχος δύσκολα χάνει παίζοντας εντός της “καυτής” του έδρας και ειδικά απέναντι σε κάποιους που προσπαθούν να του κλέψουν το “στέμμα” με πειραματισμούς😺…https://m.youtube.com/watch?v=584u0pWqcGA

    Reply
    1. Oannes July 27, 2022 at 5:35 pm

      👍👍👍👍👍👍

      Reply

Leave a Reply