Η ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ A.I.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκροτείται Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Ο εκθετικός ρυθμός εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθιστά απαραίτητη τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό, με κύριο αντικείμενο την προετοιμασία της χώρας μπροστά στις εξελίξεις που οι κάθε είδους εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας θα φέρουν, στην κατεύθυνση της συμμετοχικής ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας.
Η Επιτροπή θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα διατυπώνει συστάσεις πολιτικής και θα χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ΤΝ, με εστίαση στα πεδία  σημασίας για την Ελλάδα: στην οικονομία και την κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, την ενίσχυση υποδομών, τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της  κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου.
Επιπλέον, η Επιτροπή θα έχει ως στόχο να προσδιορίσει τους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να τεθεί στην πρωτοπορία του διεθνούς διαλόγου σχετικά με τη χρήση της ΤΝ και να υποδείξει τρόπους, ώστε να συνδυαστεί δημιουργικά η εφαρμογή των ηθικών και ρυθμιστικών κανόνων με την προώθηση της καινοτομίας, από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα και θα συνεισφέρει τις εθνικές θέσεις στον ευρωπαϊκό διάλογο για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΤΝ. Τέλος, θα καταγράφει τις δυναμικές τάσεις και θα διερευνά τις μελλοντικές προοπτικές της εν λόγω τεχνολογίας. Η λειτουργία της Επιτροπής είναι αμισθί. Επίσης, την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής αναλαμβάνει δίχως αμοιβή, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών Accenture που διαθέτει υψηλό επίπεδο παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και εξειδίκευσης στην ΤΝ. 
Τα μέλη της Επιτροπής είναι:
[ακολουθούν τα μέλη της επιτροπής]

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συγκρότηση της Επιτροπής:
“Όπως είχα αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση θα ασχοληθεί ενεργά με τις  μεγάλες προκλήσεις που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και είναι ήδη παρούσες. Δεν αφορούν το μέλλον αλλά το παρόν.
Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της πριν η τεχνητή νοημοσύνη καταστεί καθημερινή πραγματικότητα ερήμην μας. Για τον σκοπό αυτό προχωράμε σήμερα στη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο γραφείο μου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από διαφορετικά πεδία ενασχόλησης με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Ελλάδα διαθέτει ικανούς ερευνητές σε όλα τα πεδία έρευνας που σχετίζονται με την εξέλιξη της μεγαλύτερης τεχνολογικής επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας και μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στον διεθνή διάλογο”.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής κ. Δασκαλάκης δήλωσε σχετικά με την Επιτροπή και το έργο της: “Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να αναλάβω Επικεφαλής  της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και να συνεργαστώ με μία εξαιρετική ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων που απαρτίζουν την Επιτροπή.Έργο μας θα είναι να διατυπώσουμε προτάσεις πολιτικής που θα αναδεικνύουν τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Κοινωνία, την Οικονομία, την Επιστήμη και τον Άνθρωπο και παράλληλα θα εντοπίζουν τις προκλήσεις και θα αντιμετωπίζουν τους πιθανούς κινδύνους.Επίσης, θα εργαστούμε συντεταγμένα, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει μέλος των διεθνών πρωτοβουλιών για την Τεχνητή Νοημοσύνη που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών που η χώρα μας συμμετέχει και να καταστεί συμμέτοχος του παγκόσμιου διαλόγου για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.Η παρουσία Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων υψηλού επιπέδου εντός και εκτός Ελλάδος συνιστά μία σημαντική παρακαταθήκη που θα μας βοηθήσει στο ενδιαφέρον έργο που έχουμε μπροστά μας”.


Θα αρκούσε ίσως σαν σχολιασμός του κειμένου η διασαφηνιστική επανάληψη μιας απ’ τις προτάσεις του :
Την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει η εταιρεία παροχής υψηλού επιπέδου παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και εξειδίκευσης στην ΤΝ, Accenture.
Γενικώς το
υψηλό επίπεδο δίνει και παίρνει. Το πράγμα παραπέμπει σε τεχνικές αρχαίων βασιλείων, όπου ο ηγεμόνας υπεδέχετο τους επισκέπτες από το ύψος του υπερυψωμένου θρόνου του, προσδίδοντος σ’ αυτόν, μαζί με τον κατάλληλο φωτισμό, μια αύρα υπερφυσικού μεγαλείου. Λόγος βεβαίως για τέτοιου είδους μασκαράτες δεν υπάρχει σήμερα, στο πλαίσιο μιας κουλτούρας, η οποία στο σύνολό της – με τη γλώσσα πρώτη και καλύτερη – αποτελεί εικονοποιητική διαδικασία.
Εν πάση περιπτώσει, διαφαινόμενος σκοπός δεν είναι άλλος απ’ την αυτόματη ακύρωση της κριτικής του [έμμεσα προσδιοριζόμενου ως]
χαμηλού επιπέδου, ανειδίκευτου πολίτη.

Ως προς τον κύριο
Δασκαλάκη θα παρέπεμπα σε κείμενο [συνοδευόμενο από βίντεο] με εκτενή αναφορά σ’ αυτόν [βλ. εδώ].
Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν από εκείνους που προπαγάνδιζαν με το επιστημονικό τους κύρος τη μασκολαγνεία, το social distancing και το “μένουμε σπίτι”. Θα στοιχημάτιζα, χωρίς να τον έχω ακούσει, ότι έκανε
το ίδιο και για τα εμβόλια.
“Η τεχνολογία της A.I. δεν είναι τόσο αξιόπιστη. Όμως οι κίνδυνοι που συνδέονται μαζί της, αποτελούν ίσα-ίσα λόγο για …να τη συνεχίσουμε. Καθότι, όσο πιο πολλούς κινδύνους εμπεριέχει μια τεχνολογία, τόσο πιο πολύ είναι ενδιαφέρουσα” – από συνέντευξή του στο
Σκάι στην έμπλεη θαυμασμού κυρία Κοσιώνη.

7
(Visited 81 times, 1 visits today)

5 Comments

 1. stcigar October 20, 2023 at 8:42 am

  Πάλι καλά που τους διόρισε τιμής ένεκεν αμισθί. Και ήμουν έτοιμος να μιλήσω για κλασική περίπτωση αργομισθίας!

  Reply
  1. Oannes October 20, 2023 at 9:42 am

   Έτσι είναι αυτά, άμα είσαι Υψηλού Επιπέδου είσαι υπεράνω χρημάτων. Θυμίζει αυτό που είχε πει ο Πανούσης όταν του είχαν “επισημάνει” τα 5 σπίτια που είχε.
   [Δεν θυμάμαι την ακριβή φράση αλλά το νόημά της ήταν:] “έφτιαξα 5 σπίτια βάζοντας εισιτήριο στα σόου μου. Αν εμφανιζόμουν δωρεάν θα είχα φτιάξει 15”.

   Reply
   1. stcigar October 20, 2023 at 9:56 am

    Σε κάτι τέτοια πάντως είναι μανούλα ο Κούλης. Όχι σαν τον Kasselakis που αφήνει τα πουρνάρια και τρέχει για το γάμο!

    Reply
    1. Oannes October 20, 2023 at 10:22 am

     Αυτούς τους δυο ακόμα να τους πιστέψω κάθε φορά που τους βλέπω. Πάντα πίστευα ότι έχω [σχετικά] γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά με περιπτώσεις όπως του Μπάιντεν κι αυτονών εδώ αρχίζω να σκέφτομαι μήπως μου χρειάζεται παραπάνω εξάσκηση.
     Εν τω μεταξύ και η πλάκα ακόμα που τους κάνουν, αλλού δεν κατατείνει από την περαιτέρω ενσωμάτωσή τους “στο DNA του Έλληνα”. Όπως πχ. αυτό το βίντεο που είναι σχετικά χαριτωμένο – παραλίγο να το ανεβάσω.
     https://youtu.be/TkAFseBbyJk?si=bVsQ3nmddcGI58JE
     Εξαιρούνται φυσικά διάφοροι “εμπαθείς” ΝουΔούλοι, οι οποίοι με το ένα χέρι μουτζώνουν τον Κασσελάκη και με το άλλο αποθεώνουν τον Κούλη.

     Reply
     1. stcigar October 20, 2023 at 10:45 am

      Πλάκα έχει το βίντεο. Η αλήθεια είναι ότι ΚΑΘΕ φορά που σκέφτομαι τον Κασσελάκη, πιάνω τον εαυτό μου να χαζογελάει. Και αφού επιβίωσα του σοκ της επανεκλογής Μητσοτάκη, τώρα γελάω καμιά φορά και μαυτόν, αν και για κλάματα είναι περισσότερο. Η συγκεκριμένη all star βαρύγδουπη “δράση” πάντως είναι όντως αστεία.

      Reply

Leave a Reply