Η ΜΑΣΚΑ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΟ

Έχουμε ξαναπεί με ποικίλες αφορμές, και πρόσφατα, ότι οι μοντέρνες μέθοδοι χειραγώγησης του “πολίτη” από το πολιτικό / μιντιακό σύστημα * περιλαμβάνουν την τεχνική της καλοστημένης παγίδας. Οι γκροτέσκες υπερβολές των μίντια λειτουργούν σε διπλή κατεύθυνση : στην περίπτωση της Ιωάννας ας πούμε, και της εφιαλτικά στιλιζαρισμένης μάσκας της, το μέρος του κοινού που αντιδρά μεθεκτικά στα τεκταινόμενα, αγνοώντας την αισθητική παράμετρο [“αγκαλιάζοντας” μια φωτογραφία ** όπως αυτή του ανοίγματος, ας πούμε] είναι “χαμένο από χέρι”. Το ότι αναγκάζεται κανείς, όπως ο υποφαινόμενος, να πει ή να γράψει κάτι τέτοιο αποτελεί, ήδη, θρίαμβο των τεχνικών της εξουσίας.
Το μέρος του κοινού πάλι που
σκανδαλίζεται από ένα θέαμα όπως το παραπάνω, δεν έχει κυριολεκτικά πού την κεφαλήν κλίνη. Γιατί το τελευταίο πράγμα που μπορείς να περιμένεις από τους διαχειριστές της συγκινησιακής πανούκλας, ανθρώπους που λειτουργούν αδίστακτα βάσει σχεδίου 24/7, είναι αισθητικές ευαισθησίες.
Αυτό που περιμένουν [η λειτουργία της παγίδας] είναι
ακριβώς η δυσφορία σου, για να ενεργοποιήσουν τη γνωστή διαδικασία …πετώντας σε στα σκυλιά των social media.


* Τα παρακλάδια του εκτείνονται σε κάθε πτυχή ενός ασφυκτικά ελεγχόμενου δημόσιου χώρου που “τρώει” τον ιδιωτικό.
Δεν πρόκειται για κάποια αναβάθμιση της μοχθηρίας των ανθρώπων του συστήματος, αλλά για τις δυνατότητες που τους δίνει η τεχνολογία, εξάλειψης της όποιας αντίστασης
εν τη γενέσει : η ανέλεγκτη τεχνολογική ανάπτυξη ανατρέπει οριστικά την [σαθρή] μαρξική θέση περί παραγωγικών μέσων που …κάποια στιγμή γίνονται ασυμβίβαστα με τη διατήρηση των εκάστοτε σχέσεων εξουσίας. Με άλλα λόγια, το φοβερό “σχοινί” που θα μας έδινε η “αστική τάξη” για να την κρεμάσουμε, έχει γίνει ψηφιακό όπως όλα.

** Με την έξοδο της Ιωάννας από το δικαστήριο την περίμεναν οι φίλες της, εκηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τη συμπαράστασή τους. Όπως δήλωσε η ίδια [μεταφέρω ρεπορτάζ της Καθημερινής] : «Ελπίζω οι γυναίκες και όλα τα θύματα βίας και οι κακοποιημένες γυναίκες, να βρούνε στο πρόσωπό μου την ελπίδα ώστε να μη φοβούνται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί για να τον βοηθήσω». Αφού έσβησαν τα φώτα από τις κάμερες η Ιωάννα ζήτησε να μιλήσει προσωπικά στους δημοσιογράφους και να εκφράσει τις ευχαριστίες της για τον τρόπο που καλύφθηκε δημοσιογραφικά η επίθεση εναντίον της και μάλιστα χάρισε και αναμνηστικά βραχιόλια μου γράφουν «Είμαι δυνατή».


2
(Visited 57 times, 1 visits today)

Leave a Reply