Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ

Το σχόλιο του stcigar για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας στο Ισραήλ, ακριβοδίκαιο όπως πάντα, ήταν : Θα πρέπει να είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ με τη στάση του Μητσοτάκη σε οποιοδήποτε θέμα. Δεν τον περίμενα να επιδιώξει κάποιες ισορροπίες μετά τα καραγκιοζιλίκια με την Ουκρανία. Για το θεαθήναι ως επί το πλείστον και κατόπιν συνεννοήσεως με την αμερικάνικη πρεσβεία – but in the right direction anyway.

Εννοείται ότι συμφωνώ 100%. Το ετερόφωτον της υποθέσεως είναι δεδομένο, απλώς αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός διάλεξε σωστό υποβολέα. Ο οποίος υποβολέας, επειδή η ζωή είναι περίεργη, είναι ο ίδιος που υπήρξε
λάθος σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Ένα άλλο πράγμα που είναι δεδομένο αφορά στον λόγο πίσω από τις παροτρύνσεις των Αμερικανοευρωπαίων για “αυτοσυγκράτηση” : η αφύπνιση των τρομοκρατικών θυλάκων εντός της EU, αλλά και εντός των ΗΠΑ, όπου εισχωρούν απ’ τα αφημένα στην τύχη τους νότια σύνορα της χώρας.
Το παρών του κυρίου Κούλη στην παρέλαση των ηγετών ενώπιον του αληθινού “leader of the free world” πέρασε απαρατήρητο απ’ τα διεθνή μίντια :
ούτε σε ένα απ’ τα κανάλια που παρακολουθώ δεν είδα αναφορά στο όνομά του.
Δεν πέρασε υποθέτω απαρατήρητο και απ΄τους
οίκους αξιολόγησης. O Standard & Poors δυο μέρες πριν την επίσκεψή του αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ο ίδιος οίκος υποβάθμισε χθες το Ισραήλ, συνιστώντας …εμμέσως πλην σαφώς, αποφυγή διάχυσης της κρίσης πέρα από τα όρια της Γάζας.
Από
Business Daily :
Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global υποβάθμισε σε «αρνητική» – από «σταθερή» – την προοπτική του αξιόχρεου που αποδίδει στο κράτος του Ισραήλ (AA-/A-1+) χθες Τρίτη, επικαλούμενος τον κίνδυνο ο πόλεμος που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου να εξαπλωθεί και να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην οικονομία και στην κατάσταση ασφαλείας της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και Fitch έθεσαν επίσης υπό επανεξέταση την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Ισραήλ (A1), ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισής του, εξαιτίας του πολέμου και του κινδύνου κλιμάκωσης και εξάπλωσής του.
Σε ανακοίνωσή του, ο S&P Global σημείωσε πως «επί του παρόντος, εκτιμάμε ότι η σύρραξη θα παραμείνει επικεντρωμένη στη Γάζα και δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις ως έξι μήνες».
Συμπλήρωσε πως ενδέχεται να επαναφέρει την προοπτική του αξιόχρεου στο επίπεδο «σταθερή» αν υπάρξει επίλυση της σύγκρουσης και κατά συνέπεια «μείωση των περιφερειακών και εγχώριων κινδύνων ασφαλείας, χωρίς υλικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ισραηλινή οικονομία και στα δημόσια οικονομικά». Πρόσθεσε ότι η διεθνής υποστήριξη θα μπορούσε να αμβλύνει κάποιες από τις αρνητικές μακροοικονομικές επιπτώσεις για το Ισραήλ.

4
(Visited 65 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. stcigar October 27, 2023 at 9:31 am

    Κάτσε.. Οι εβραίοι να υποβαθμίζουν την οικονομία των Εβραίων!? Χωρίς πλάκα πάντως έχω την εντύπωση ότι το εβραϊκό λόμπι δεν πολυενθουσιάστηκε με την προοπτική ολοκληρωτικού πολέμου. Και δε μιλάω για τον υιό Νετανιάχου που καλά κάνει στην τελική και δεν πάει να σκοτωθεί αν δεν είναι νομικά υποχρεωμένος. Απλά οι άνθρωποι φοβούνται για το κεφάλι τους κι εκεί ακόμα που βρίσκονται τώρα.

    Reply
    1. Oannes October 27, 2023 at 10:34 am

      Κι εγώ εξεπλάγην όταν το είδα. Άλλωστε η ιδέα πριν το δω ήταν, ακριβώς, το thumbs up των Εβραίων στην κίνηση του “Έλληνα PM”. Αλλά σε τελευταία ανάλυση, η άποψη των S&P είναι η ίδια συνετή άποψη που διατυπώνεται από όλες τις στοιχειωδώς σκεπτόμενες πλευρές, των Εβραίων της διασποράς μη εξαιρουμένων. Βλ. διαδηλώσεις στη Ν. Υόρκη – …έδρα της S&P.
      Αυτοί που έχουν ξεφτιλιστεί τελείως είναι διάφοροι Ρεπουμπλικάνοι που πουλάνε καουμποϊλίκι στα κανάλια εναντίον του Ιράν. Πρωτοστατούντος του … crypto – gay γερουσιαστή Lindsay Graham, ο οποίος έχει ξεσαλώσει. Και φυσικά οι αντίστοιχοί τους δημοσιογράφοι / anchormen & women.

      Reply

Leave a Reply