ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ: Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ [ΜΕΡΟΣ Α’]

Το θέμα δεν αφορά τον Θεόδωρο Γιάνναρο, ή οποιονδήποτε πολιτικό / πολιτικάντη… Δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία που για μια λέξη [“πίθηκος”] τον διέγραψε, μπαίνοντας σε politically correct διαγωνισμό με τα εμμέσματα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αφορά καν το ότι, με το θόρυβο για το …ρατσιστικό παραλήρημα του ΘΓ, η αληθινή ιστορία, αυτή του Arash Hampay, αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας [βλ. post “ARASH HAMPAY, Ο ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ”].
Το θέμα αφορά τους πάντες. Αν κάποιος δεν μπορεί να εκφραστεί όπως του αρέσει, αν η μια “λάθος” λέξη κοστίζει πολιτικές και …επαγγελματικές καριέρες [έξω συμβαίνει ήδη] κάτι έχει πάει πολύ στραβά, στη χώρα και στον κόσμο.
Από αρχαιοτάτων χρόνων, η λέξη “πίθηκος” χρησιμοποιείται για συμπεριφορές απάδουσες της ανθρώπινης ιδιότητας. Και όχι μόνο αυτή…Το μισό ζωικό βασίλειο έχει επιστρατευτεί για να τις αποδώσει: λέξεις όπως “γάιδαρος”, “βόδι”, “φίδι”, “ερπετό”, “κατσίκα”, “ελέφαντας”, “μουλάρι”, μαζί με πλειάδα άλλων: “κτήνος”, “υπάνθρωπος”, “κτηνάνθρωπος” …”χιονάνθρωπος”… που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν ήρωες μιας εναλλακτικής μυθολογίας – η original ήδη, βρίθει από υβριδικές οντότητες. Θυμάμαι να αποκαλώ ένα συμμαθητή μου “ουραγκοτάγκο”, στο γυμνάσιο, μια στιγμή πριν ξεκινήσει το μπουνίδι. Ούτε πρόσφυγας ήταν, ούτε μετανάστης, ούτε αλλοδαπός. Ούτε και το θυμόμασταν, ώρες μετά…
Πέρα από το συμπεριφορικό κριτήριο επιλογής των λέξεων, υπάρχει εκείνο που προκύπτει από απλές παρατηρήσεις: το εκρηκτικό γέλιο κάποιων γυναικών φέρνει προς …κακάρισμα [πώς να το κάνουμε δηλαδή…]. Οι ίδιες μεταξύ τους αλληλοαποκαλούνται “κότες” χωρίς  πρόβλημα. Το πρόβλημα θα ξεκινούσε αν κάποιος τολμούσε να αναφέρει …στον αέρα αυτή τη λέξη *
Χαρακτηρισμοί όπως “ζαρκάδι”, “αίλουρος”, “γαζέλα” “ελάφι” … αποτελούν εύσημα για κείνους / – ες που τους απευθύνονται… Η τρυφερή μας διάθεση βάζει λέξεις στα χείλη όπως “ζουζούνι μου”, “πουλάκι μου”… Η λέξη “γορίλας” δεν [θυμάμαι να] ακούγεται μειωτική για έναν  σωματοφύλακα…
Οι αναφορές στο ζωικό βασίλειο παύουν να ηχούν ρατσιστικές, όταν απηχούν μια θετική διάθεση… [τελος Α’ μέρους]

* Έχω ακούσει, σε τηλεοπτικό διαπληκτισμό μελών κάποιου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίησης,  κυρία να αποκαλεί έναν κύριο “γυναικούλα”…Ουδείς διεμαρτυρήθη, όπως θα γινόταν αν ειχε συμβεί το αντίθετο. Κάτι αντίστοιχο έχουμε με τους …αφροαμερικανούς, οι οποίοι μια χαρά χρησιμοποιούν ανάμεσά τους την …”N” word, ουδείς λευκός όμως τολμά να την χρησιμοποιήσει…

1
(Visited 93 times, 1 visits today)

Leave a Reply