GLOBAL WARMING, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ…

Νεώτερη έρευνα δείχνει ότι η Γροιλανδία μπορεί να είναι ελεύθερη από πάγους γύρω στο 3000. Η έρευνα χρησιμοποιεί καινούργια δεδομένα του εδάφους κάτω από τον πάγο, βελτιώνοντας κατακόρυφα τα μοντέλα πρόβλεψης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι …αν οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθήσουν την σημερινή πορεία, το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και μόνο θα προκαλούσε ένα ανέβασμα κατά 24 πόδια του παγκόσμιου επιπέδου της θαλάσσιας στάθμης. [Πηγή, Science Daily]

Ας αναρωτηθούμε για μια στιγμή: για ποιο λόγο η Γροιλανδία λέγεται Γροιλανδία, δηλαδή …Πράσινη Χώρα [Greenland];
Μια από τις συνέπειες της θερμής περιόδου του Μεσαίωνα [Medieval Warm Period – MWP, 900 – 1300 μ.Χ.] υπήρξε το άνοιγμα των θαλασσών προς Βορρά για τη ναυσιπλοΐα και τα ψάρεμα, και η συνακόλουθη αποίκιση από τους Βίκινγκς του …καταπράσινου νότιου τμήματος της Γροιλανδίας. Ήταν ο Eric the Red που ξεκινώντας από την Ισλανδία εξερεύνησε πρώτος την ήπειρο, δίνοντάς της το σημερινό της όνομα. Γύρω στο 1000 δημιουργήθηκαν εκεί αγροτικοί συνοικισμοί, οι καλλιέργειες περιλάμβαναν σιτάρι, καλαμπόκι, βρώμη και σίκαλη, ενώ παράλληλα άκμασε η κτηνοτροφία. Με τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, 3 αιώνες αργότερα, οι εγκαταστάσεις θα εγκαταλείπονταν, για να ανακαλυφθούν από ανασκαφές στη σύγχρονη εποχή.
Ένα ερώτημα είναι: να ήταν άραγε κάποια εκπομπή …μεσαιωνικών αερίων θερμοκηπίου υπεύθυνη για το global warming της MWP;
Και ένα άλλο: γιατί οι κρούοντες τον κώδωνα περί το global warming [climate change και πλέον …climate crisis,] εννοούν να ξαναγράφουν την ιστορία, αγνοώντας εντελώς την θερμή περίοδο του Μεσαίωνα;

2
(Visited 167 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. Baron Von Sternberg August 6, 2019 at 6:57 pm

    Πράγματι ο Έρικ ο κόκκινος απεκάλεσε τη χώρα Γροιλανδία, αλλά όχι επειδή ήταν πράσινη. Ήλπιζε, ακολουθώντας μια τακτική πολύ συνηθισμένη ανά τους αιώνες, ότι αν η χώρα είχε ένα ελκυστικό όνομα, θα τραβούσε πιθανούς εποικιστές. Η σάγκα του Έρικ του κόκκινου λέει:

    In the summer Eirik went to live in the land which he had discovered, and which he called Greenland, “Because,” said he, “men will desire much the more to go there if the land has a good name.”

    Η μετάφραση στα Αγγλικά είναι του αιδεσιμώτατου J. Sephton, και κυκλοφόρησε το 1880.
    https://ebooks.adelaide.edu.au/s/sagas/icelandic/erik-the-reds-saga/

    Σχετικά με την θερμή περίοδο του Μεσαίωνα: Οι θερμοκρασίες τότε ήταν πολύ χαμηλότερες από τις σημερινές, και συνέβησαν πολύ πιο αργά. Η Wikipedia έχει σχετικό άρθρο και αναφέρει τις επιστημονικές πηγές.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_Warm_Period

    Αν και εσείς έχετε επιστημονικές πηγές (όχι άλλα μπλογκ ομοϊδεατών σας) που γράφουν τα αντίθετα, η Wikipedia είναι ανοιχτή, μπορείτε να κάνετε αλλαγές.
    Μάλλον κάποιοι άλλοι ξαναγράφουν την ιστορία…

    Reply
    1. Σωκράτης Παπαχατζής / Socratis Papahatzis August 7, 2019 at 9:59 am

      Ξεκινάτε με νοηματική ανακολουθία. Δεν ξέρω αν είναι εσκεμμένη ή προϊόν ανεπάρκειας, πιθανολογώ το δεύτερο: από που κι ως που το ότι ο Ε. “ονόμασε Green Land τη Γροιλανδία για να προσελκύσει επικοιστές”, σημαίνει και ότι …δεν ήταν όντως πράσινη; ή μήπως αμφισβητείτε τα ιστορικά δεδομένα περί υπάρξεώς τους; τι ακριβώς έκαναν εκεί οι επικοιστές; καλλιεργούσαν παγετώνες;
      Από κει και πέρα, ούτε εσείς αναφέρετε κάποια επιστημονική πηγή, παραπέμπετε γενικώς και αορίστως σε ένα λήμμα της συνήθως αφερέγγυας Wikipedia. Ρίχνοντας μια ματιά σ’ αυτό, διαπιστώνω χωρίς να εκπλήσσομαι, ότι σκοπός του είναι να προβάλλει αποκλειστικά και χωρίς αντίλογο, σαν να πρόκειται περί φυσικού νόμου, τις δοξασίες του Michael E. Mann και του κύκλου του [προεξάρχοντος του Al Gore].
      Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, όσοι δεν καταπίνουν αμάσητο το δόγμα του Climate Change [ανάμεσά τους επιφανείς καθηγητές & νομπελίστες] απαξιώνονται a priori ως … Climate Change Deniers για να πάρει μια ιδέα της σύγχρονης βερσιόν του “επιστημονικού διαλόγου”
      Αν ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχουν αντίθετες απόψεις, όπως το κάνουν όλα ανεξαιρέτως τα mass media, είσε επικίνδυνος όπως και αυτά. Και επειδή εγώ δεν ενημερώνομαι από …blogs, σας συνιστώ το βιβλίο A DISGRACE TO THE PROFESSION, όπου ένα πλήθος επιστημόνων [καθηγητές πανεπιστημίου, τοπ ερευνητές, αρκετοί νομπελίστες ανάμεσά τους] αναφέρονται στις [πιθανότατα] σκόπιμες ανακρίβειες της θεωρίας του Michael E. Mann και στις επικοινωνιακές/πολιτικάντικες τακτικές μέσω των οποίων αυτή έχει δεσπόσει στο δημόσιο “διάλογο” .

      Reply
  2. Baron Von Sternberg August 7, 2019 at 12:46 pm

    Κατ’ αρχάς να παρατηρήσω πως η αντιπαράθεση θα έπρεπε να γίνεται αποκλειστικά πάνω σε θέσεις, όχι με προσωπικές επιθέσεις (πιθανολογείτε ανεπάρκεια, με χαρακτηρίζετε επικίνδυνο). Σε αυτό το επίπεδο, περαιτέρω συζήτηση δεν έχει νόημα. Χαίρετε.

    Reply

Leave a Reply