Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ “Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΜΑΣ”

Η επικοινωνιακή ευελιξία με την οποία οι επιστήμονες – πλασιέ αναβαθμίζουν το προϊόν από climate change σε climate crisis, από global warming σε global …boiling κοκ, θα έπρεπε να υποψιάσει και τους πλέον καλοπροαίρετους. Από την άλλη, προχτές μόλις, υπό συνθήκες …όντως καύσωνα, είδα τετραμελή οικογένεια [“πατέρας”, “μάνα”, παιδάκια 5 με 6] με μάσκες εν μέση οδώ, μεσημεριάτικα. Οπότε, για τους …πολύ καλοπροαίρετους, το ξεχνάμε.
Όπως ενημερώνει η “δημοσιογράφος” πριν περάσει στη συζήτηση με τον “ακαδημαϊκό μας” […“που πάντα τον ακούμε πολύ προσεκτικά”] το σύνθημα περί
Global Boiling [βλ. προηγούμενο post] ερρίφθη απ΄τον εκπληκτικά φερέγγυο ΓΓ του ΟΗΕ κύριο Γκουτιέρεζ. “Ξεχάστε την υπερθέρμανση …ο πλανήτης έχει περάσει στο σημείο του βρασμού!”
Στην παρωδία διαλόγου που επακολουθεί, η αδαής σπουδαιοφάνεια της “δημοσιογράφου” συνεργάζεται άριστα με την άτεγκτη αφοσίωση του “Ακαδημαϊκού μας” στην ιερή αποστολή του : ο κύριος Ζερεφός είναι εδώ για να πουλήσει
Αποκάλυψη, και θα το κάνει ο κόσμος να χαλάσει.
Να μιλήσει κανείς για θέματα που αγνοούνται επιμελώς στο όνομα του ζητούμενου; [το Bray Hallstatt cycle, η ασυνήθιστη έξαρση των ηλιακών κηλίδων (η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο από το 2002), η τεράστια ηλιακή έκλαμψη στις 2 Ιουλίου που δημιούργησε προβλήματα στην επικοινωνία μέρους των ΗΠΑ, η επάνοδος του El Ninio κοκ]. Να επαναλάβει ότι η “ανθρώπινη συμβολή” στην υπερθέρμανση [;] του πλανήτη όχι μόνο καθοριστική δεν είναι, αλλά
δυσκόλως υπολογίσιμη και κατά πάσαν πιθανότητα αμελητέα; Να μιλήσει για την φερεγγυότητα των “μαθηματικών μοντέλων” αλλά και του ίδιου του παγκόσμιου οργανισμού για το κλίμα [IPCC] που τα χειρίζεται;
Ας περιοριστούμε σε περιπτώσεις κραυγαλέας παραπληροφόρησης εκ μέρους του κυρίου Ζερεφού που δίνουν μια ιδέα της συνολικής προσέγγισής του.
Όπως το θράσος με το οποίο απαλείφεται η παράμετρος
“εμπρησμοί”.
Η το εμετικά οικείο
pattern “κορωνοϊός & υποκείμενα νοσήματα” που διακρίνεται πίσω απ’ τον συσχετισμό κλιματικής αλλαγής & πυρκαγιάς …από οποιαδήποτε αιτία.
Ο λόγος στον ίδιο :
“Το 1987 ήταν το πρώτο έτος με μακρής [sic] διάρκειας καύσωνα, ο οποίος οδήγησε και σε θύματα από θερμοπληξία. Ευτυχώς εδώ φέτος έχουμε ελάχιστα θύματα από θερμοπληξία, ο κόσμος έχει ενημερωθεί, το κράτος παίρνει μέτρα
* …επομένως [!] κυρία Βίδου πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτή τη νέα κατάσταση…”
Η οποία κατάσταση έχει ως εξής, όπως προκύπτει από την τελική τοποθέτηση [και αφήνοντας ασχολίαστα τα ελληνικά] του επιστήμονος :
Ομάδες “όπως η δική του”, υπεράνω κριτικής, ιδιωτικής ή δημόσιας, σε
απευθείας συνεργασία με επιτροπές της Κομισιόν, αποφασίζουν και διατάσσουν με κλιματικούς φετφάδες τις κατά τόπους κυβερνήσεις. Ο ρόλος των οποίων [δηλαδή …ο δικός μας] περιορίζεται σ’ αυτόν του απλού εντολοδόχου.
Αλλέως πως, και για τα καθ’ ημάς μιλώντας πάντα :
μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες της EU και επιστήμονες, αμφότεροι με απροσδιόριστες [ή …όχι τόσο] διασυνδέσεις και συμφέροντα, αποφασίζουν για την πολιτική μοίρα των κοινωνιών μας. Ακραιφνώς δημοκρατικών κατά τ’ άλλα.

* Απ’ την περιγραφή του κυρίου Ζερεφού της φετινής καιρικής συνθήκης, εντυπωσιακά ηπιότερης από του 1987, απουσιάζει “επιστημονικότατα” ο συσχετισμός των αριθμών των θυμάτων : χίλιοι τριακόσιοι νεκροί το 1987, ένας [απ’ ό,τι ξέρω] εφέτος.
Υπάρχει βέβαια κι ένα είδος σκιώδους [στα μουλωχτά περασμένης …για κάθε ενδιαφερόμενο] “εξήγησης” της διαφοράς, η οποία αφορά στην …ενημέρωση του κόσμου [ως γνωστόν χρειάζεται ενημέρωση για να αντιληφθούμε ότι έχουμε καύσωνα] και στα …μέτρα [;] της κυβέρνησης.

5
(Visited 52 times, 1 visits today)

Leave a Reply