ΦΑΡΜΑΚΟ Ή ΕΜΒΟΛΙΟ;

Διαβάζω στην Καθημερινή: ιατροί στην Ινδία ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν αποτελεσματικά κρούσματα κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας συνδυασμό των φαρμάκων Lopinavir, Retonovir, Oseltamivir, μαζί με Chlorphenamine, και σχεδιάζουν να συστήσουν τη μέθοδο αυτή και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ανάλογες ειδήσεις κυκλοφορούν κάθε τρεις και λίγο. Είχαμε πει προ ημερών για τη χρησιμοποίηση φαρμάκου για τον Έμπολα, το οποίο είχε θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με κορωνοϊό. Λοιπόν, δυο μέρες μετά, και ενώ αναρωτιόμουν τι απέγινε, ακούω ρεπορτάζ στο Σκάι γι’ αυτό. “Εν τη ρύμη του λόγου”, ενώ η δημοσιογράφος ολοκλήρωνε μια καίρια πρόταση, το ρεπορτάζ …διακόπτεται. Με το μαχαίρι, χωρίς καμιά εξήγηση, και με τον anchorman να περνάει σε κάτι άλλο.
Εχτές μόλις, ένας διεθνούς φήμης ερευνητής-γιατρός, αναφερόταν σε ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την οστεοαρθρίτιδα, το οποίο δίνει αποτελέσματα σε ασθενείς με κορωνοϊό. Είμαι περίεργος αν, και πότε, θα ξανακούσουμε κάτι.
Στο μεταξύ, σύγχυση καλιεργείται ανάμεσα σε φάρμακο και εμβόλιο – κάποιοι “δημοσιογράφοι” δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα στα δύο – με το δεύτερο να προκρίνεται ως πιο σημαντικό, “εκείνο που περιμένουν όλοι”. Ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι το επείγον, σε φάση πανδημίας τουλάχιστον, είναι το φάρμακο.
Όλα αυτά, ενώ ο αγώνας δρόμου των ερευνητών για το εμβόλιο [λίγο επιπλέον, “αθλητικό” σασπένς …δεν βλάπτει] μας φέρνει την ελπίδα όλο πιο κοντά [έχουμε ηδη φτάσει στο φθινόπωρο, απ’ τον ενάμιση χρόνο minimum που είχαμε ξεκινήσει] κρατώντας την πάντα σε απαγορευτική απόσταση.
Ως προς την “διαμάχη” ΗΠΑ – Γερμανίας, όποια κι αν είναι η αλήθεια πίσω από τις διαδόσεις και τις διαψεύσεις, ο ισχυρισμός περί του Trump που “προσπαθεί να προσελκύσει με λεφτά Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του νέου ιού, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το εμβόλιο …θα είναι αποκλειστικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες” έχει όπως και να το κάνεις, μια αύρα χυδαιότητας…

2
(Visited 61 times, 1 visits today)

Leave a Reply