Η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε προγραμματίσει συνεδρίαση στις 27 Ιανουαρίου για να εξετάσει εάν η πανδημία του COVID-19 εξακολουθεί να συνιστά συνθήκη εκτάκτου ανάγκης.
Γνωρίζοντας την κατάσταση επί αμερικανικού εδάφους, με την “κυβέρνηση Μπάιντεν” να δίνει μάχη για …επαναφορά των μασκών στις αεροπορικές πτήσεις και όχι μόνο, κάποιος δεν θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος για την έκβαση της συνεδρίασης.
Και πράγματι, σήμερα επιτέλους εμφανίσθηκε η παρακάτω ανακοίνωση – σε γκουγκλομετάφραση απ’ το site του WHO.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ έχει τη χαρά να διαβιβάσει την Έκθεση της δέκατης τέταρτης συνεδρίασης της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας σχετικά με την πανδημία της νόσου του κοροναϊού 2019 (COVID-19), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, από τις 14 :00 έως 17:00 CET.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ συμφωνεί με τις συμβουλές που προσφέρει η Επιτροπή σχετικά με τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 και αποφασίζει ότι το συμβάν εξακολουθεί να αποτελεί έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC). Ο Γενικός Διευθυντής αναγνωρίζει τις απόψεις της Επιτροπής ότι η πανδημία του COVID-19 βρίσκεται πιθανότατα σε μεταβατικό σημείο και εκτιμά τη συμβουλή της Επιτροπής να καθοδηγήσει προσεκτικά αυτή τη μετάβαση και να μετριάσει τις πιθανές αρνητικές συνέπειες.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ εξέτασε τις συμβουλές που παρείχε η επιτροπή σχετικά με τις προτεινόμενες προσωρινές συστάσεις. Το σύνολο των Προσωρινών Συστάσεων που εκδόθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ παρουσιάζεται στο τέλος αυτής της δήλωσης.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ εκφράζει την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, καθώς και προς τους Συμβούλους της Επιτροπής.
Για λεπτομέρειες, εδώ
Κάτω, screen shot από τα προτεινόμενα μέτρα για τη συνέχιση της επιφυλακής.
Ως κερασάκι, ιδού μια ακόμα “ευοίωνη”, σημερινή ανακοίνωση απ’ το ίδιο site :
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημέρωσε σήμερα τον κατάλογο των φαρμάκων του που θα πρέπει να αποθηκεύονται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ραδιολογικά και πυρηνικά, μαζί με συμβουλές πολιτικής για την κατάλληλη διαχείρισή τους. Αυτά τα αποθέματα περιλαμβάνουν φάρμακα που είτε προλαμβάνουν ή μειώνουν την έκθεση σε ακτινοβολία είτε θεραπεύουν τραυματισμούς μόλις συμβεί η έκθεση.
Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας, οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε ακτινοβολία σε δόσεις που κυμαίνονται από αμελητέες έως απειλητικές για τη ζωή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταστήσουν διαθέσιμες θεραπείες για όσους έχουν ανάγκη – γρήγορα», δήλωσε η Δρ Μαρία Νέιρα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ a.i, Διεύθυνση Υγιέστερων Πληθυσμών. «Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να προστατεύσουν την υγεία των πληθυσμών και να ανταποκριθούν άμεσα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό περιλαμβάνει έτοιμες προμήθειες φαρμάκων που σώζουν ζωές που θα μειώσουν τους κινδύνους και θα θεραπεύσουν τραυματισμούς από ακτινοβολία.
Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.