Ο κύριος Τσιόδρας μιλά για εντυπωσιακά ποσοστά ίασης χάρη στη χλωροκίνη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το ταπεινό προϊόν έχει παίξει το ρόλο του στο “θρίαμβο της Ελλάδας για τον οποίο μιλάνε όλοι”. Ωστόσο η επωδός ακολουθεί, αδυσώπητη: “δεν έχουμε ακόμα φάρμακο, το ψάχνουμε, θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο μήνες. Μέχρι τότε, τα μέτρα δεν θα χαλαρώσουν”.
Με τρόπο μυστήριο, αν όχι σκανδαλώδη, η επιτυχία αποδίδεται αποκλειστικά στα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, “το μόνο φάρμακο που έχουμε αυτή τη στιγμή”. Λίγο μετά, η έτερη επωδός: “το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το εμβόλιο. “Μόνο μ’ αυτό θα είμαστε ασφαλείς”, από ένα ιό τον οποίο, κατά τ’ άλλα, ακόμα μαθαίνουμε. Για το εμβόλιο θα χρειαστεί άλλος ένας – ενάμισης χρόνος και, μεταξύ μας, τα μέτρα θα χαλαρώσουν [;] μόνο τότε. Ο ορίζοντας προβλέψεων πλαταίνει και στενεύει κατά βούληση. Στην αρχή το εμβόλιο ήταν να ανακαλυφθεί σε ένα – ενάμιση χρόνο, μετρώντας από Ιανουάριο. Μετά το διάστημα άρχισε να συρρικνώνεται, αγγίζοντας κάποια στιγμή το τέλος φθινοπώρου. Τις τελευταίες μέρες έχουμε πάει ξανά στον ένα χρόνο, μίνιμουμ, αλλά μετρώνοντας από Απρίλιο. Σήμερα άκουσα κάποιον να λέει ότι …ίσως τελικά να έρθει τον Σεπτέμβριο.
Όμως, εχθές το βράδυ, ο “διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας του MIT” [τα εισαγωγικά αφορούν απλώς στο ότι δεν θυμάμαι το ονομά του] απήγγελλε χρησμούς από τηλεοράσεως Σκάι όπως: “δεν πρέπει να βιαζόμαστε, ούτε και να νομίζουμε ότι η ιστορία θα τελειώσει τόσο γρήγορα. Πρέπει να συνηθίσουμε στη νέα πραγματικότητα [:!], να καταλάβουμε ότι ο τρόπος εργασίας θα αλλάξει, ότι ο τρόπος μαθητείας των παιδιών θα αλλάξει και αυτός – θα γίνεται περισσότερο μέσω οθόνης“…Αυτά εννοείται μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο – “κανονικότητα χωρίς εμβόλιο δεν γίνεται”.
‘Αλλο ένα ορόσημο που προβάλλεται είναι η ευρεία διεξαγωγή τεστ στον πληθυσμό.
Ο κύριος Fauci μιλάει για “millions and millions of tests” τα οποία χρειάζονται για να δούμε το επίπεδο διάδοσης του ιού. Στα βήματά του ο ευρωφωστήρας Κούλογλου αναρωτιέται: “εφόσον δεν γίνονται τεστ, τι νόημα έχουν οι ανακοινώσεις;”
Όμως το CDC [Centers for Disease Control and Prevention] έχει ανακοινώσει ότι το τεστάρισμα ασυμπτωματικών προσώπων πρέπει να αποφεύγεται, γιατί αυξάνει την πιθανότητα λήψεως λάθος θετικών αποτελεσμάτων. Και αν αυτό ισχύει για ιούς γνωστούς στην επιστήμη, απορίας άξιο είναι από που κι ως που προκρίνεται η διεξαγωγή τεστ σε ασυμπτωματικά πρόσωπα, για ένα ιό που παραμένει άγνωστος…
“Φως στο τούνελ” ρίχνουν τα τεστ αντισωμάτων που, δια στόματος Τσιόδρα, θα είναι σε ένα μήνα έτοιμα – μόνο έτσι θα πιστοποιείται εάν κάποιος πρόκειται να νοσήσει, αν ήδη νοσεί και δεν έχει συμπτώματα, ή αν έχει αρκετά και ποιοτικά αντισώματα και δεν μεταδίδει πλέον τον κορωνοϊό.
“Όσο περνάει ο καιρός θα ξέρουμε ποια ειναι τα πιο αξιόπιστα” [Τσιόδρας, 9/4].
Δεν ξέρω πόσο ευοίωνο ακούγεται αυτό ως προς τη λήξη των μέτρων. Προσωπικά δεν μου ακούγεται και τόσο…
Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.