Με τον τον ίδιο ενθουσιασμό που οι Ραντανπλάν της δημοσιογραφίας (τύπου Κούλογλου) πανηγύριζαν την Αραβική Άνοιξη σαν αλυσίδα εξεγέρσεων με δημοκρατικά αιτήματα …και σαν θρίαμβο των σόσιαλ μίντια, οι σημερινοί αντίστοιχοί τους πανηγυρίζουν το ρόλο της A.I., “για πρώτη φορά τόσο καθοριστικό” στη διεξαγωγή του πολέμου. Από τα βάθη μιας μακαριότητας που για κάποιους με υψηλότερο IQ θα φαινόταν ύποπτη, μιλούν για ανατριχιαστικές ταχύτητες εντοπισμού και ακαριαίες αντιδράσεις σε αντίπαλα οπλικά συστήματα “πριν καν αυτά προλάβουν να χτυπήσουν”, για την επιδεξιότητα με την οποία χακάρονται / εξουδετερώνονται οι ιρανικές επικοινωνίες κοκ, όλα αυτά από μια A.I. πανταχού παρούσα και επιτηρούσα, η …αποτελεσματικότητα της οποίας “εξαλείφει την αξία της ανθρώπινης ανάλυσης”.
Αυτό που κραυγαλέα απουσιάζει φυσικά απ’ τη δική τους ανάλυση είναι ο απώτερος στόχος μιας τεχνολογίας με τέτοιες δυνατότητες. Θα τους βοηθούσε ίσως μια στοιχειώδης γνώση της ιστορίας της A.I. και των σκοπών που τέθηκαν από καταβολής της (mid-late ‘50s) : δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης, συλλογής δεδομένων και χρησιμοποίησης τους για την πραγματοποίηση προβλέψεων, υπό την αιγίδα φυσικά του Πενταγώνου και της CIA. Αν αυτό, στο ξεκίνημα αφορούσε πληθυσμούς διάφορων rogue countries “εποχής” (Κορέα, Βιετνάμ, Κούβα…), άμεσα γινόταν αντιληπτό ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερη επιτυχία εναντίον αποσταθεροποιητικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, και εν συνεχεία …σε ολόκληρο τον πληθυσμό.
Σήμερα : η “παραδοσιακή”, δεκαετιών ήδη, καμπάνια απόδοσης …εξωπραγματικών δυνατοτήτων στη νέα τεχνολογία, λαμβάνει αποφασιστική αναβάθμιση με τον ερχομό της A.I. στην κεντρική σκηνή. Η σκηνή, παρεμπιπτόντως , είναι πλέον το πεδίο της μάχης, καθώς η θρησκευτική πίστη τίθεται σε διαπλοκή με το πανταχόθεν διαχεόμενο πολεμικό (το λες και σταυροφορικό) πνεύμα, επενδυόμενο σε “πατριωτικές” και “πολιτισμικές” αξίες – ποδοπατημένες πρώτιστα από εκείνους που τις επικαλούνται.
Σε ό,τι με αφορά, η δισκεδαστικότερη είδηση των τελευταίων ημερών είναι η παρακάτω (αναπαράγω από Lifo:)
Περίπου 900 εργαζόμενοι των OpenAI και Google κάλεσαν, μέσω ανοιχτής επιστολής, τις διοικήσεις των εταιρειών να απορρίψουν οποιαδήποτε συνεργασία που θα οδηγούσε σε μαζική παρακολούθηση ή σε αυτόνομα οπλικά συστήματα χωρίς ανθρώπινο έλεγχο
Η OpenAI αναθεωρεί τη συμφωνία που υπέγραψε με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για την παροχή τεχνητής νοημοσύνης, μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις ανησυχίες ότι η τεχνολογία της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μαζική παρακολούθηση εντός των ΗΠΑ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σαμ Άλτμαν, παραδέχθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η συμφωνία «έμοιαζε ευκαιριακός και πρόχειρος», σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη βιαστικά μετά την απομάκρυνση της προηγούμενης αναδόχου εταιρείας, Anthropic, από το σχετικό συμβόλαιο του Πενταγώνου.
Σε μήνυμα προς τους εργαζομένους, ο Άλτμαν ανέφερε ότι η OpenAI «δεν θα έπρεπε να είχε σπεύσει» να ανακοινώσει τη συμφωνία και ότι τα ζητήματα που εγείρονται είναι «εξαιρετικά σύνθετα» και απαιτούν σαφή επικοινωνία.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η OpenAI διευκρίνισε ότι η τεχνολογία της δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαζική επιτήρηση πολιτών εντός των ΗΠΑ ούτε για προγράμματα συλλογής δεδομένων από υπηρεσίες πληροφοριών. Ωστόσο, η εταιρεία δεν απέκλεισε τη συνεργασία με το Πεντάγωνο σε στρατιωτικές ή επιχειρησιακές εφαρμογές, επιμένοντας ότι θέτει συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές» μόνο ως προς την εγχώρια παρακολούθηση και τα αυτόνομα οπλικά συστήματα.
Το μόνο σενάριο που μπορώ να δω πίσω από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αφορά στο ξαναγράψιμο της ιστορίας, δια της διαγραφής του γνωστού, θεμελιώδους ρόλου της Google στην υπόθεση Surveillance Capitalism, ή του αντίστοιχου της Open A.I. στη συλλογή χαοτικών ποσοτήτων data ερήμην των “χρηστών”, απαραίτητων (των data) για τις αναβαθμίσεις των LLM της εταιρίας. Το αυτό φυσικά και για τις τηρούσες αιδήμονα σιωπή ανταγωνιστικές της.
“Παρεμπιπτόντως”, τα data centers που ξεφυτρώνουν σαν γιγάντια μανιτάρια όπου Γης (κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα και σε χώρες όπως η Ελλάδα) απαιτούν για τη λειτουργία τους …τρελές ποσότητες ενέργειας – υπολογίζεται ότι αυτή πλησιάζει το 40% της συνολικής κατανάλωσης πολιτειών όπως η Βιρτζίνια ή το Όρεγκον. Πράγμα που σημαίνει, δεν ξέρω πόσοι το θεωρούν παρηγοριά αυτό, ότι η γελοιότητα της …πράσινης μετάβασης μετατίθεται σε μέλλον μακρινό και απροσδιόριστο.

Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Βάλε αν θες κάποια στιγμή και το σχετικό κομματάκι:
https://www.youtube.com/watch?v=sfYNyZha0vw&list=RDsfYNyZha0vw&start_radio=1
Sure!
Εντωμεταξύ διαπίστωσα ότι ακόμα και ο Alex Jones έχει στραφεί εναντίον του Τραμπ με αφορμή το Ιρανικό. Τελικά πρόκειται για χάσμα μεταξύ των MAGA supporters ή μεταξύ αυτών και του σιωνιστικού λόμπι?
Και μεταξύ των MAGA supporters υπάρχει χάσμα : μέρος αυτών αποτελούν οι περίφημοι “χριστιανοσιωνιστές” οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι και πολύ φανατικότεροι (σιωνιστές) από τους …Εβραίους του είδους.
https://www.youtube.com/watch?v=qGPnh3u1vBs
Έχω δημοσιεύσει μια τέτοια φωτογραφία προ εξαμήνου με σχετικό κείμενο
https://oannes.gr/%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b5%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%ce%b1-%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5-%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83/
Θα μπορούσε βέβαια να είναι και ΤΝ.
Όχι αληθινό είναι, το πραγματάκι έχει ξεφύγει.
Το σλόγκαν που μου έχει κάτσει κάνα χρόνο τώρα για την περιγραφή της κατάστασης είναι “θεοκρατική τεχνοφεουδαρχία” : το σχήμα βολεύει τους τραμπικούς στοχεύοντας ταυτόχρονα τους “άθεους”, ένα είδος ταλιμπάν της επιστήμης με όλα τα γνωρίσματα εκείνων (αμορφωσιάς included) αλλά και τους πανίσχυρους στο θρησκευτικό φανατισμό τους μουσουλμάνους. Από “στρατηγικής άποψης” είναι ευφυές θα έλεγα. Για να μην πω ότι είναι και, ως (“στρατηγική” πάντα) επιλογή, μονόδρομος.
Πλάκα έχουν πάντως κάποια σχόλια κάτω από το βίντεο του στυλ “Is this an outtake from The Exorcist?” κλπ. Γενικότερα όμως έχει ξεφύγει το πράγμα. Σκέφτομαι πόσο προφητικό τελικά ήταν ένα διαφημιστικό της Ralph Records (των Residents) που είχε πέσει προ δεκαπενταετίας περίπου στην αντίληψή μου: “Buy now! Don’t save your money for a rainy day!”😁
Ο AJ πάντως δεν έχει στραφεί συνολικά εναντίον, προσπαθεί κάπως να ισορροπεί τα πράγματα ανάμεσα στο ιρανικό κόλπο και διάφορα “καλά” του Τραμπάκουλα.
Μη όντας κάτοικος ΗΠΑ δεν μπορώ να έχω σοβαρή άποψη για τα δεύτερα. Ο Alex πάντως εξακολουθεί ακόμα και μετά από τόσα χρόνια να μου φαίνεται, αν όχι 100%, τουλάχιστον αρκετά εμπιστεύσιμος.
Ομολογουμένως εκπλήσσομαι που δεν προσπαθούν όλοι αυτοί να δικαιολογήσουν για δισεκατομμυριοστή φορά τις μαλακίες του Τραμπ, δεδομένου μάλιστα ότι ευθύνονται όσο κανένας για την επανεκλογή του. Λίγο αργά το θυμήθηκαν βέβαια.
Προσωπικά δεν με πείθει το στυλ του εξαπατημένου. Μια χαρά ήξεραν τι ψήφισαν. Στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί μια κραυγή του τύπου “what have I done?”.
Ίσως περίμεναν ότι θα έμενε και αυτή τη φορά στα λόγια. Ή ότι θα τον είχαν του χεριού τους. Ή ότι ο εναγκαλισμός του με τους κομπιουτεράδες και τους εβραίους ήταν απλά ευκαιριακός.
Τέλος πάντων ο Τραμπ 2.1 2026 edition αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη ακόμα και για όσους – όπως εγώ – ήταν ήδη αρνητικά διατεθειμένοι πριν ακόμα επανεκλεγεί. Τίποτα δεν είναι τόσο κακό που να μην μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο, που έλεγε κι ο φίλος μου ο.. Steve Bannon.