ΤΟ ΥΠΕΡΕΜΒΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ!

Μεταφέρω την αναφορά της Deutsche Welle όπως εμφανίσθηκε στο Πρώτο Θέμα :
Αποκαλείται «σούπερ εμβόλιο», «εμβόλιο για κάθε κορωνοϊό», «θαυματουργό όπλο» κατά της πανδημίας. Το νέο πειραματικό εμβόλιο του αμερικανικού στρατού, SpFN, έχει ως στόχο να προστατεύσει από μελλοντικές πανδημίες, καθιστώντας τις αναμνηστικές δόσεις παρωχημένες.
Το νέο «υπερεμβόλιο» είναι πρωτεϊνικό, με αρχές δράσης παρόμοιες με αυτές του Novavax, το οποίο εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα τέλη Δεκεμβρίου. Το SpFN βασίζεται στην φερριτίνη, που συνδέεται με την αποθήκευση σιδήρου. Η δομή και η σύσταση του νέου εμβολίου το καθιστούν εύκολα μεταβλητό αλλά και τροποποιήσιμο. Όπως και με τα υπόλοιπα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, έτσι και με αυτό παράγονται αντισώματα και ενεργοποιούνται τα λεγόμενα Τ-λεμφοκύτταρα, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού.
Το νέο εμβόλιο περιέχει επίσης – όπως και τα άλλα εμβόλια – ενεργά ανοσοενισχυτικά και συγκεκριμένα την ουσία ALFQ, η οποία θέτει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα σε κατάσταση εγρήγορσης. Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού, το SpFN δεν ψύχεται σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες υπό το μηδέν, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη διανομή του.
Το νέο εμβόλιο αναπτύχθηκε στο Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) και οι πρώτοι δοκιμαστικοί εμβολιασμοί έγιναν σε πιθήκους. Το εμβόλιο πυροδότησε τη δημιουργία ισχυρών αντισωμάτων κατά τεσσάρων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, Άλφα, Βήτα, Γάμα, Δέλτα και ήταν επίσης αποτελεσματικό έναντι του ιού SARS-1, που διαφέρει σημαντικά από τον SARS-CoV-2. Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία το εμβόλιο φαίνεται αποτελεσματικό και έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.
Μετά τις επιτυχείς δοκιμές σε πιθήκους Rhesus, σειρά έχουν οι κλινικές δοκιμές φάσης 1 σε ανθρώπους. «Οι έρευνες έχουν ως σκοπό να ανοίξουν το δρόμο για ένα καθολικό εμβόλιο που θα προστατεύει όχι μόνο από τον ιό που υπάρχει τώρα, αλλά και από μελλοντικούς» αναφέρει ο Δρ. Κέιβον Μοντγιαράντ, εκ των ερευνητών στο WRAIR. «Μέχρι στιγμής όλα πάνε όπως ελπίζαμε».
Σύμφωνα με τον σύμβουλο Ιατρικών Ζητημάτων του Λευκού Οίκου Δρ. Άντονι Φάουτσι, η ανάπτυξη ενός τέτοιου εμβολίου θα μπορούσε να αποτρέψει την επόμενη πανδημία, κάνοντας λόγο ενώπιον του Κογκρέσου για ανάγκη επενδύσεων σε «νέα γενιά εμβολίων». Όπως σημειώνει ο Μοντγιαράντ «η αυξανόμενη εμφάνιση κορωνοϊών στον άνθρωπο τις τελευταίες δύο δεκαετίες και η εμφάνιση μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, με πιο πρόσφατη την Όμικρον, υπογραμμίζουν τη διαρκή ανάγκη για εμβόλια επόμενης γενιάς που θα προσφέρουν ευρεία προστασία έναντι της νόσου».
Για το νέο εμβόλιο πάντως υπάρχουν ήδη ενστάσεις. Όπως δήλωσε στην DW o Κάρστεν Βαλτς, ΓΓ της Γερμανικής Ένωσης Ανοσολογίας, το νέο εμβόλιο «θα πρέπει πρώτα να περάσει από κλινικές δοκιμές» και επίσης «δεν αλλάζει απόλυτα το παιχνίδι» σε σχέση με τα γνωστά mRNA εμβόλια, τα οποία αποθηκεύονται ευκολότερα και είναι φθηνότερα. Επίσης ούτε το νέο εμβόλιο υπόσχεται πλήρη ανοσία. Όπως και ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA, έτσι και το νέο εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.


Κατ’ αρχήν, όχι ότι βλάπτουν, όχι όμως κι ότι χρειάζονται γνώσεις ιατρικής για να αντιληφθείς ορισμένα πράγματα. Αρκεί να μη διστάζεις να υποβάλεις μεγαλόσχημες ανακοινώσεις στην
κριτική βάσανο : ο από καθέδρας επιστήμων δεν μπορεί να παρουσιάζει το άσπρο ως μαύρο, με μόνο επιχείρημα ένα τίτλο που, πιθανώς, κατέκτησε με ανορθόδοξες μεθόδους. Πόσο μάλλον ο ολικά ανίδεος δημοσιογράφος, που έχει προκριθεί / χρηματοδοτηθεί ως …έγκυρη πηγή πληροφοριών από την κυβέρνηση.
Ως προς το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αρκεί κανείς να εστιάσει στη φρασεολογία, ακολουθούσα αυστηρά «δημοσιογραφική λογική» : δημιουργίας εντυπώσεων, με «λογοτεχνικές» υπερβολές και πιασάρικες εκφράσεις που «εξοικειώνουν» τον αναγνώστη με το θέμα, καθιστώντας τον θεατή & συνένοχο.
Και είναι αυτό που λέμε στο χωριό μου,
a win-win situation : το μέσο δημιουργεί το θόρυβο που του εξασφαλίζει αναγνωσιμότητα, το …εμβόλιο κερδίζει a priori αξιοπιστία μέσα σε κλίμα προσμονής εσχατολογικών αποχρώσεων. Στο κάτω-κάτω δεν πρόκειται εδώ για μια ακόμα κερδοσκοπική επιχείρηση αλλά για το Ιππικό που έρχεται προς σωτηρία μας.
Ασφαλώς και δεν έχω τις [ακαδημαϊκές ή άλλες] γνώσεις που απαιτούνται για να κρίνω με βεβαιότητα. Η περίπτωση πάντως ενός εμβολίου, ή μάλλον υπερεμβολίου, που προορίζεται να καταπολεμά πανδημίες που
δεν έχουμε δει ακόμα, μου φαίνεται αρκετά περίεργη. Εκτός αν μιλάμε, όχι για …μαγική, αλλά για αληθινή γνώση των πανδημιών, εκ μέρους εκείνων που πρόκειται να τις δημιουργήσουν.
Επίσης, αν θεωρήσουμε ότι μπορεί να υπάρξει κάτι που να πλησιάζει στην επαγγελία του στρατού των ΗΠΑ, η λογική λέει ότι θα πρέπει να πρόκειται όχι ακριβώς για lightweight αλλά για
heavy duty stuff. Πράγμα που καθιστά το περί μη σοβαρών παρενεργειών «ελέγξιμο».
Τέλος, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, αναρωτιέμαι ποιος είναι αυτός που θα πείσει τον κόσμο ότι το …σούπερ εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, άνευ παρελεύσεως μιας δοκιμαστικής περιόδου εύλογης διάρκειας. Αυτό βεβαίως, με τη μιντιακή προπαγάνδα να αναμένεται να εστιαστεί σύντομα στον επανακαθορισμό του τι σημαίνει «εύλογη».

3
(Visited 101 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. stcigar February 4, 2022 at 2:10 pm

    Εντάξει αυτό με τα υπερεμβόλια του στρατού εντάσσεται στη λαϊκή παράδοση του ράδιο αρβύλα. Θυμάμαι κάθε φορά που κάποιος φαντάρος εξέφραζε αμφιβολίες για την υγειονομική ασφάλεια του φαγητού, της τουαλέτας, του θαλάμου (κατσαρίδες, βοθρολύματα και κοριοί αντιστοίχως μεταξύ άλλων) τον αποπαίρναν οι συνάδελφοί του βροντοφωνάζοντας: ΜΕ ΤΟΣΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ!?

    Reply
  2. dnk February 4, 2022 at 2:26 pm

    Ίσως την “τελική λύση” να την δώσει ένα παντοδύναμο εμβόλιο το οποίο θα παρεμβληθεί μεταξύ ανθρώπων και δημιουργίας(γενικώς).Έχει ο CEOς😈…https://m.youtube.com/watch?v=3uTPbgxZeYU

    Reply

Leave a Reply