ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ…

Ακούω κάποιον κύριο Χατζημάρκο, “περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου” να βιώνει τα 15’ διασημότητας που του αναλογούν, εκφράζοντας απόψεις του τύπου “θα πρέπει να καταργηθούν οι διαδηλώσεις των αρνητών, οι οποίοι παρασύρουν τη χώρα στον όλεθρο”.
Θυμάμαι τη διάσημη αποστροφή του Άγγλου συγγραφέα
Samuel Johnson από τον 18ο αιώνα : “patriotism is the last refuge of scoundrels” [ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των αποβρασμάτων].
Οι εποχές αλλάζουν, μαζί τους και η ιεράρχηση των αξιών. Τα αποβράσματα προσαρμόζονται σαν τον ιό που μεταλλάσσεται για να επιβιώσει. Η κεντρική ιδέα παραμένει ίδια και απαράλλαχτη : πρόταξη
“ανώτερων ιδανικών” προς εξυπηρέτηση εγκληματικά ιδιοτελών συμφερόντων.
Ένα προς ένα από τα ολοκληρωτικού τύπου μέτρα που λαμβάνουν οι έχοντες την εξουσία [κυβέρνηση, “ειδικοί”, δημοσιογράφοι] οδηγούν με νομοτέλεια σε μια
καταστροφή, την ευθύνη για την οποία σκοπεύουν να μετακυλήσουν σε εκείνους που την υφίστανται, επιδεινώνοντάς την επ’ άπειρον.
Με το πάλαι ποτέ “ύψιστο αγαθό” της σωτηρίας της πατρίδας να έχει δώσει τη θέση του στο “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”, ο αφορισμός του SJ θα μπορούσε να είναι χρήσιμος σε μια εκσυγχρονισμένη βερσιόν
. Μια πρώτη πρόταση είναι η εξής:
“Απειλή επιβίωσης : το τελευταίο καταφύγιο των αποβρασμάτων”.
Οι εναλλακτικές καλοδεχούμενες.

5
(Visited 159 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

10 Comments

  1. Timothy Price July 28, 2021 at 4:27 pm

    Scum always floats to the top.

    Reply
  2. stcigar July 28, 2021 at 5:30 pm

    Εντωμεταξύ μηνύματα συμπαράστασης έρχονται από τις πιο αναπάντεχες περιοχές της ελληνικής showbiz:
    https://www.ieidiseis.gr/showbiz/103404/memos-begnis-agapita-mme-psakste-alloy-gia-antiemvoliastes
    https://dailymedia.com.gr/media/mediaplus/16613/agnoristos-o-sin-boy-allaxe-eikona-kai-egine-viral-gia-tin-ataka-toy-gia-ta-emvolia-pic.html
    Υπάρχουν φυσικά και οι αναμενόμενες παρουσίες: https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/h-psekasmeni-fasi-ton-active-member-echei-ginei-pia-tromaktiki/
    Αν και προσωπικά με ψιλοσυγκίνησε η εφόλης της ύλης συνέντευξη του Πουλικάκου: https://www.news247.gr/sunday-edition/dimitris-poylikakos-den-echoyme-teleiosei-oyte-me-ton-io-oyte-me-tin-pandimia-toy-yioy-poy-kyvernaei.9300296.html?

    Reply
    1. Oannes July 28, 2021 at 6:09 pm

      Καλά τα λέει ο κυρ-Μήτσος, αν και [νομίζω στο ‘χω ξαναπεί] δεν του έχω κάποια ιδιαίτερη αδυναμία, ούτε ως μουσικό ούτε ως παρουσία γενικότερα. Καλύτερη περίπτωση απ’ την τετράδα, σαν στάση, μου φαίνεται η των Active Member – καμία έκπληξη φυσικά από την εμετική παρουσίαση της Lifo. Απορεί κανείς πώς αντέχουν τον εαυτό τους κάτι τέτοιοι άνθρωποι και δεν αυτοκτονούν.

      Reply
  3. stcigar July 28, 2021 at 6:41 pm

    Καλά ο συγκεκριμένος της lifo αποτελεί την επιτομή της μαύρης αντίδρασης, κάτι μεταξύ διπλωμάτη της Ιεράς Συμμαχίας και nazi scum σε αδερφίστικη εκδοχή. Συμφωνώ φυσικά για την περίπτωση των Active Member, ο “Χοντρός” είναι συνειδητοποιημένος και αποφασισμένος, απλά είναι κάποιος από τον οποίο περίμενες μια παρόμοια στάση, με την έννοια ότι ποτέ δεν έδωσε την εντύπωση ότι σκόπευε να ξεπουληθεί. Προσωπικά έβρισκα λιγάκι κλαψιάρικο το στυλ του low bap, όσον αφορά όμως την ακεραιότητα και τη συνέπεια, του βγάζω απλά το καπέλο. Συμφωνώ γενικά και για τον Πουλικάκο. Τόσο αυτός όσο και ο Σιδηρόπουλος έβγαλαν κάποτε από ένα καλό δίσκο (σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα των τότε συνεργατών τους) κι από κει και πέρα το χάος.

    Reply
    1. Oannes July 28, 2021 at 7:15 pm

      Όταν λέω για στάση των Active Member εννοώ σε συγκεκριμένα θέματα όπως το No Logo η αυτό εδώ. Από “καλλιτεχνικής” απόψεως φοβάμαι ότι δεν μου φαίνεται απλώς “λιγάκι” κλαψιάρικο. Εκτός αυτού τυχαίνει να ξέρω πώς λειτουργούν μέσα σ’ ένα στούντιο τα περισσότερα άτομα του χώρου και με τι “σεβασμό” αντιμετωπίζουν τη μουσική [ψάχνουν να βρουν, έτσι απλά, ένα χαλί για την λογοδιάρροιά τους].
      Αυτός που αναφέρεις είναι ο βασικός λόγος που δεν γουστάρω τον Πουλικάκο. Ένας άλλος είναι ότι έτσι απλά, δεν φαίνεται να μου ταιριάζει σαν τύπος. Ένας τρίτος είναι ότι, τυχαίνει να έχω ακούσει διηγήσεις εκ των έσω, γι’ αυτόν [όπως και για τους AM etc. etc.] όχι ακριβώς κολακευτικές. Κρατάω πισινή, εννοείται, αλλά κάποιες προέρχονται από εμπιστεύσιμα άτομα.

      Reply
  4. stcigar July 28, 2021 at 10:15 pm

    Σκεφτόμουν εντωμεταξύ με αφορμή την αντιστροφή της χρήσης του όρου “ψεκασμένος” από εκείνους τους οποίους περιέγραφε αρχικά ο χαρακτηρισμός, ότι επείγει μια πιο επιθετική χρήση της γλώσσας από την πλευρά των αμυνομένων. Δεν μπορεί να κρατάνε οι εχθροί της ανθρωπότητας για τον εαυτό τους το χαρακτηρισμό του υπεύθυνου, του ευαίσθητου, του επιστήμονα, του πολιτικά ορθού και δε συμμαζεύεται, ακόμα κι αν οι λέξεις αυτές είναι πλέον κενές περιεχομένου. Το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στον ετερόκλητο χαρακτήρα του πλήθους των “αρνητών”, που περιλαμβάνει ταυτόχρονα δημοκράτες, φασίστες, θρησκόληπτους, αναρχικούς, επιστήμονες, δεισιδαίμονες κοκ που τους ενώνει απλώς η παθητική επιθυμία για επιστροφή σε μια προβληματική “κανονικότητα” – κι αυτός ακόμα είναι όρος των μισάνθρωπων μεταλλαγμένων – τη στιγμή που αυτή ακριβώς η “κανονικότητα” κατέστησε δυνατή την κυριαρχία τους in the forst place..

    Reply
    1. Oannes July 29, 2021 at 10:20 am

      Συμφωνώ 1000%. Αυτή είναι η προσπάθεια που πρέπει να κάνει καθένας μας με τις φτωχές του δυνάμεις. Παίξιμο στα ίσια, στο δικό τους τερέν, αντιστροφή και πολλαπλασιασμός των επιθέτων με τα οποία οι “ειδικοί” – γκάνγκστερ προσβάλλουν ενα σωρό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων που δεν είναι σε θέση να τους δέσουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους.

      Reply
  5. dnk July 29, 2021 at 8:07 am

    Αν υποθέσουμε ότι το παιχνίδι συνεχίζει να παίζεται στο γήπεδο της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας,τότε ίσως η απεύθυνση ερώτησης προς τους κυβερνώντες περί του αν θα ήταν ωφέλιμο,παράλληλα με την υποχρεωτική ιατρική επέμβαση στα σώματα( και τα μυαλά) των πολιτών για το υποτιθέμενο κοινό καλό,να επανέλθει και η θανατική ποινή ως αναγκαία επέμβαση για την οριστική απαλλαγή της κοινωνίας απο τα αποδεδειγμένα βλαπτικά μέλη της,να έκανε τον “χλοοτάπητα” να “κιτρινίσει” λιγάκι.Ας εκτελείται με “φιλεύσπλαχνο”,ιατρικά ελεγχόμενο τρόπο,όπως οι ενέσεις π.χ.Επειδή το “παιχνίδι” των “ειδικών” διεξάγεται με βασικό όπλο την απαγωγή σε άτοπο και σε ένα τόσο δύσκολο και απρόβλεπτο “γήπεδο” όσο είναι αυτό του ανοσοποιητικού,τα πράγματα για τους έντιμους,ταλαντούχους,συναδέλφους-“συμπαίκτες” τους(που χρησιμοποιούν κι αυτοί την ίδια μέθοδο,αλλά με ουσιαστική γνώση κι επιδέξιους χειρισμούς) είναι δύσκολα κι ο “διαιτητής”παριστάνει κι αυτός τον θεατή.Πιστεύω πως το “πλήθος που αντιδρά” αποτελείται,στην ουσία,απ’ όλους,”ψεκασμένους”-αψέκαστους,”ειδικούς” και μη και όσο αυτό “εμπλουτίζεται” καθιστάμενο όλο και πιό “ασταθές” τόσο το καλύτερο😈.Τον “ψεκασμό” δεν τον γλιτώνουμε,αν και το καλοκαίρι είναι ωφέλιμος για την “άμπελο”😸…

    Reply
  6. stcigar July 29, 2021 at 10:00 am

    Το ετερόκλητον του πλήθους των αμυνομένων δεν είναι κακό από μόνο του, το αντίθετο μάλιστα. Η “επιστροφή στην κανονικότητα” είναι όμως, ασχέτως αν πρόκειται σταλήθεια για κάτι εφικτό. Και δεν είναι τυχαίο που το σύνθημα προέρχεται από την “άλλη” πλευρά. Τί πιο βολικό για τον κυρίαρχο από το να παρέχει στον εξεγερμένο ένα όραμα που συμφέρει τον ίδιο; Η “κανονικότητα” οδήγησε στην παρούσα κατάσταση και θα οδηγήσει ξανά σε κάτι ακόμα χειρότερο αν γυρίσουμε – λέμε τώρα – ξανά σε αυτή, πόσο μάλλον που τώρα υπάρχει και προηγούμενο.

    Reply
    1. Oannes July 29, 2021 at 10:15 am

      Αυτή είναι η πιο καίρια διαπίστωση σχετικά μ’ αυτό το φαινόμενο. Και λύση/απάντηση σ’ αυτό ακριβώς αποτελεί το “ετερόκλητο” του πλήθους, με βάση ένα ιδεατό σενάριο βέβαια το οποιο στην εποχή που βρισκομαστε, απομακρύνεται ολοταχώς. Θα πρέπει ο κόσμος να επιστρέψει σε ένα επίπεδο ενστικτώδους αντίδρασης – ως τότε ό,τι και να κάνει, ως υπαγορευμένο από “αυτούς”, θα γυρίζει εναντίον του. Δυστυχώς δεν βλέπω άλλο δρόμο προς αυτό από την …περαιτέρω εξαθλίωση.

      Reply

Leave a Reply