ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΥΠΟΝΟΜΟΥ

Να αγιάσει το στόμα του βαμβακοπαραγωγού.
Παρεμπιπτόντως, η εφαρμογή [παραλλαγής] της ιδέας του είναι
δρομολογημένη : το μέλλον “δημοσιογράφων” τύπου Οικονόμου, και …όχι μόνο, είναι η αντικατάστασή τους από εξελιγμένους ειδησεογραφικούς αλγόριθμους. Το ψηφιακό ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…

5
(Visited 75 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. stcigar February 13, 2024 at 8:41 am

    Ωραία του ξηγήθηκε του εξωνημένου. Δυστυχώς όμως δεν είναι τόσο απλό να μπουν περιορισμοί στις εισαγωγές. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν μεγαλύτεροι δασμοί σε κάποια υπερβολικά φτηνά προϊόντα που απειλούν τη δική μας παραγωγή, όπως ήδη γίνεται σε ΗΠΑ και ΕΕ με τα κινέζικα. Για μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα όμως που στηρίζεται παραδοσιακά στις εισαγωγές, κάτι τέτοιο θα σήμαινε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Αλλά και για εξαγωγικές χώρες – αν υποθέσουμε ότι ακόμα υπάρχουν στη Δύση – θα σήμαινε περιορισμό εσόδων τους, αφού τα ίδια μέτρα θα λάβαιναν εναντίον τους οι χώρες που θα πλήττονταν από τους δασμούς, όπως κάνει για παράδειγμα η Κίνα με αμερικάνικα προϊόντα. Ούτε μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμά μας για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, όπως κάναμε παλιότερα με τη δραχμή. Είμαστε βλέπεις Ευρωπαίοι με τα όλα τους. Ούτε φυσικά να γυρίσουμε σε κάποιο σύστημα clearing στα πρότυπα του μεσοπολέμου, αφού οι χώρες που δημιουργούν το πρόβλημα δεν έχουν κανένα συμφέρον από ένα τέτοιο διακανονισμό. Θα μπορούσαμε ίσως να ρίξουμε κι άλλο την ποιότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων (που πέφτει ούτως ή άλλως τα δυο τελευταία χρόνια) και πάλι όμως θα ήταν αδύνατο να συναγωνιστούμε τις τελευταίες ως προς την κλίμακα και το κόστος παραγωγής. Θα μπορούσε ίσως η Ευρώπη να γίνει μια παραγωγός αποκλειστικά butique προϊόντων για την ανερχόμενη πλουτοκρατία της ανατολής – κάτι που ήδη συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό – μόνο που οι ανατολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να το κάνουν κι από μόνοι τους. Και ούτω καθεξής. Οι καραντίνες, το ουκρανικό και οι πράσινες μεταβάσεις επιτάχυναν δραματικά την πτώση μας, κατά βάση όμως η πορεία ήταν από καιρό προδιαγεγραμμένη. Οπότε το μόνο που απομένει στους υπαίτιους της καταστροφής είναι να φλομώνουν τον κόσμο με ψέματα.

    Reply
    1. Oannes February 13, 2024 at 11:16 am

      Η ομιχλώδης σχέση μου με τα οικονομικά και το ιδιαίτερα περίεργον της σημερινής ημέρας με καθιστούν “μη πρόχειρο” προς απάντηση. Θα επανέλθω κάποια στιγμή. Αυτό που ξέρω είναι ότι το “ελληνικό κράτος” πέρα από τη στοιχειώδη αντιστροφή της συρρίκνωσης του πρωτογενούς τομέα, συντελούμενη δεκαετίες τώρα [“ανήκομεν εις την Δύσιν”] θα όφειλε να ρίξει μια ματιά στην τεράστια ποικιλία βοτάνων και θεραπευτικών φυτών που παράγει το έδαφός μας, μεγάλο ποσοστό των οποίων δεν απαντάται πουθενά αλλού – δεν είναι μόνο η μαστίχα Χίου της οποίας έχουμε την αποκλειστικότητα.

      Reply
      1. stcigar February 13, 2024 at 11:27 am

        Κι εμένα είναι καιρός που οι μέρες δεν τραβάνε με τίποτα. Anyway δεν είναι μόνο τα βότανα. Η χώρα μας θα είχε μεγαλύτερες δυνατότητες να ξεπεράσει την κρίση αν μπορούσε να κόψει τα πολλά πολλά με τα ερπετά.

        Reply
        1. Oannes February 13, 2024 at 12:22 pm

          …Εννοώ ότι τρέχω προς διάφορες μαλακισμένες κατευθύνσεις, άσε που θα αναγκαστώ να είμαι εκτός σπιτιού ακριβώς τις ώρες της μεσημεριανής “after lunch” χαλάρωσης, κάτι αρκετά δυσάρεστο για μένα.
          Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν διάφορα θέματα επικαιρότητας τα οποία θέλω να καλύψω, χώρια ίσα με 5 μουσικά posts έτοιμα “στα χαρτιά”. Εντούτοις μέχρι αργά το απόγευμα τουλάχιστον [Βέγγος:] “δεν προλαβαίνω”.
          Το βασικότερο, σε επίρρωση αυτού που ανέφερα τις προάλλες με αφορμή την …πρόβλεψη της Καθημερινής [“ο Biden νικάει τον Trump, όχι όμως και την …Nikki Haley”] είναι ότι, επιτέλους, εν χορώ τα mainstream media θέτουν θέμα για την υποψηφιότητα του Dementia Joe. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα τον αφήσουν να κατέβη.
          “Θυμηθείτε ότι το διαβάσατε εδώ πρώτα”…

          Reply
          1. stcigar February 13, 2024 at 12:38 pm

            Definitely. Προχτές εξάλλου διάβαζα πρωτοσέλιδο άρθρο στη Guardian που περιέγραφε ανοιχτά το Μπάιντεν ως γεροξεμωραμένο. Αλλά και ο πανικόβλητος τρόπος με τον οποίο αναπαράγουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ τις αναμενόμενες δηλώσεις του Τραμπ για το NATO, δείχνει ότι θεωρούν τη νίκη του δεδομένη.

            Reply

Leave a Reply