Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Από την στιγμή της εμφάνισης του “κορωναϊού” [έτσι εξακολουθούν να τον ονομάζουν τα μέσα του κυρίου Μαρινάκη] η προσοχή των “ειδικών” στράφηκε στην σημασία του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών / προσεκτικού καθαρισμού επιφανειών για προστασία από τη μόλυνση. Η οδηγία αφορούσε τόνους έρευνας στο πεδίο της μετάδοσης των ιών του αναπνευστικού συστήματος: ήταν, επομένως, λέει [βλ. κάτω] ο Guardian, ό,τι καλύτερο μπορούσαν οι επιστήμονες να κάνουν με ένα ιό καινούργιο όπως αυτός. Ωστόσο, δεν αποκλείει
η έμφαση σ’ αυτά να υπήρξε
…αιτία μεγαλύτερης διάδοσης του ιού… Καθώς η πανδημία εξαπλωνόταν και νέα στοιχεία εμπλούτιζαν την επιστημονική γνώση, οι “ειδικοί” άρχισαν να αναρωτιούνται αν ο εστιασμός σε θέματα υγιεινής πρόσφερε όντως κάτι. Άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι … μολυσμένα πόμολα, διακόπτες ηλεκτρικού, χειρολαβές κλπ. δεν έπαιζαν κάποιο σπουδαίο ρόλο στη μόλυνση.

Νεώτερες έρευνες έρχονται να καθησυχάσουν πλήρως τις ανησυχίες περί μετάδοσης του “φονικού” κορωνοϊού μ΄αυτό τον τρόπο.
«Το θέμα με τις μολυσμένες επιφάνειες ουσιαστικά έχει βγει απ’ το παιχνίδι», τονίζει τώρα η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια,
Μόνικα Γκάντι… Τα όποια κατάλοιπα στις επιφάνειες δεν φτάνουν για να νοσήσει κάποιος… Πράγμα που σημαίνει ότι μέτρα όπως το πλύσιμο των χεριών και το να μην αγγίζουμε τα πρόσωπά μας, καθίστανται …μη σημαντικά». Τα ίδια υποστηρίζονται και από άλλες, ανεξάρτητες μελέτες.
Η είδηση έχει κυκλοφορήσει αρχές Οκτωβρίου. Αναφέρθηκα ξανά σ’ αυτήν στο post με τον τίτλο
“ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΠΑΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ”. Εντούτοις, δεν τη βλέπω να “γράφει” στην καθημερινή ειδησεογραφία. Αντ΄αυτού, ακούω λίγο πριν την θεία μου, 87 χρόνων, ζωή να’ χει, να με ενημερώνει ότι …Αυστραλοί επιστήμονες βρήκαν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει έως 28 μέρες σε κοινές επιφάνειες…. Ψάχνω και βρίσκω τα εξής:

Επιστήμονες της Αυστραλίας βρήκαν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, μπορεί να επιβιώσει έως 28 μέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες, όπως οι γυάλινες οθόνες των κινητών τηλεφώνων και ο ανοξείδωτος χάλυβας. Οι ερευνητές του εθνικού ερευνητικού κέντρου CSIRO, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιολογίας «Virology Journal», διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλότερων θερμοκρασιών, καθώς επίσης σε μη πορώδεις ή πολύ ομαλές επιφάνειες (σε σχέση με τις πορώδεις και ανώμαλες επιφάνειες όπως πχ το βαμβάκι, όπου διατηρείται λιγότερο). Επιπροσθέτως αντέχει περισσότερο πάνω στα χάρτινα χαρτονομίσματα από ό,τι σε εκείνα από πλαστικό υλικό. «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καλές πρακτικές όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών», τόνισε η δρ Ντέμπι Ίγκλς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ACDP) του CSIRO. [Liberal, ελεύθερη ενημέρωση]

Να επισημάνουμε δυο πράγματα: πρώτον, η Αυστραλία είναι η χώρα όπου αστυνομικοί εισβάλλουν σε σπίτια και συλλαμβάνουν πολίτες για μια ανάρτηση στο Twitter, όταν δεν σέρνουν / μεταφέρουν σηκωτούς άλλους, απ’ τον δρόμο στην κλούβα, ως …αρνητές μάσκας. Και δεύτερον, ότι η “επιβιωτικότητα του ιού” στις επιφάνειες δεν είναι κάτι που διαφεύγει της κυρίας Γκάντι και των υπολοίπων. Αυτό που λένε είναι ότι, μπορεί μεν να επιβιώνει μέρες, αλλά το ιικό φορτίο που εναποτίθεται, δεν αρκεί για να μολύνει τον άνθρωπο… Είναι προφανώς παρεμφερής περίπτωση με τους “θετικούς” στο τεστ [βλ. post ΠΕΡΙ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΝ], το 90% των οποίων μεταφέρει zero ιικό φορτίο…

2
(Visited 114 times, 1 visits today)

8 Comments

  1. stcigar October 13, 2020 at 3:34 pm

    Κάπου έχω βαρεθεί να γίνομαι καχύποπτος, αλλά σιγά μην τους έπιασαν ξαφνικά οι μεγαλοψυχίες σε σχέση με τους κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού. Απλά προσπαθούν οι άνθρωποι να δικαιολογήσουν την τρέχουσα εμμονή με τις μάσκες που τείνει να επισκιάσει κάθε άλλη μέθοδο προστασίας που κι αυτή άχρηστη εδώ που τα λέμε είναι κατά βάθος. Τα ίδια και με το δεύτερο εμβόλιο, του οποίου τα πειράματα σταμάτησαν προχτές λόγω μυστήριων παρενεργειών σε κάποιο υποκείμενο x κλπ. Ο πραγματικός λόγος ανησυχίας δεν είναι βέβαια το well being των πολιτών και ακόμα λιγότερο των πειραματόζωων, αλλά 1) υποψίες ότι μπορεί σταλήθεια να επανεκλεγεί τελικά ο Τραμπ -πράγμα που πλέον απεύχομαι και ο ίδιος- και 2) σε περίπτωση που το εμβόλιο έχει κάποιο ψυχολογικό έστω αποτέλεσμα, τι θα κάνουν όλοι αυτοί χωρίς τους βαρβάρους. Το καλό με τον κορωνοϊό είναι ότι δεν χρειάζονται καθόλου ιατρικές γνώσεις για να ερμηνεύσει κανείς το φαινόμενο. Μια επιφανειακή πολιτική ανάλυση φτάνει και περισσεύει για να κατανοήσει κανείς όλες τις πλευρές της απάτης and then some.

    Reply
    1. Oannes October 13, 2020 at 5:35 pm

      Ως προς τις μάσκες συμφωνώ απολύτως, τώρα ως προς τον Trump: εκλογή Biden σημαίνει, μετά απο λίγο, πρόεδρος διαταραγμένη κυράτσα, υποστηρίκτρια των Black Lives Matter και της ανεμογεννήτριας. Όπως είχε πει ο Ντάισελμπλουμ στο Βαρουφάκη: things are gonna deteriorate very rapidly.

      Reply
      1. stcigar October 13, 2020 at 6:41 pm

        Πολύ θα ήθελα τώρα να σου αντιτείνω πως οι φόβοι σου είναι υπερβολικοί και ότι τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους. Έλα όμως που αδυνατώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που έπεσα μέσα στις αισιόδοξες προβλέψεις μου.. Σίγουρα πάντως δεν ήταν όταν ο Τραμπ εκλέχτηκε πρόεδρος!

        Reply
        1. Oannes October 13, 2020 at 6:52 pm

          Έχω αντιληφθεί τι ακριβώς είαι ο Trump, don’t worry. Απλώς σε παροτρύνω, αν δεν το έχεις κάνει, να τσεκάρεις το ον που ακουει στο όνομα Kamala Harris. Talking about a creature creepy and scary… Όσο άσχημα κι αν ειναι τα πράγματα, μπορούν πάντα να γίνουν χειρότερα.

          Reply
          1. stcigar October 13, 2020 at 7:51 pm

            Είχα ρίξει μια ματιά στο βιογραφικό της με το που προτάθηκε για την εν λόγω θέση και μου φάνηκε αμέσως αδίστακτη μέγαιρα. Θα κοιτάξω πάντως με την πρώτη ευκαιρία και κάποια λάιβ στιγμιότυπα για του λόγου το αληθές.. και μη χειρότερα.

            Reply
            1. Oannes October 13, 2020 at 8:05 pm

              Αδίστακτη μέγαιρα it is. Αλλά άλλο να την βλέπεις εν δράσει. Είναι ένα ον κραυγαλέα διαταραγμένο [μόνο ένας …ψυχίατρος δεν θα το αντιλαμβανόταν αυτό] με εναλλαγές αφύσικων εκφράσεων στο πρόσωπο και ξεσπάσματα ψυχωτικού γέλιου. Και …όση ώρα μιλάει, τινάζει πάνω κάτω το αλογοκέφαλό της, “τονίζοντας” τα λεγόμενά της. Τσέκαρε το debate με τον Biden, παρόλο που είναι συγκρατημένη εκ των περιστάσεων, παίρνεις μια καλή ιδέα [χώρια το τι λέει ο στόμας της].

              Reply
              1. stcigar October 13, 2020 at 10:51 pm

                Μμμ.. δεν έχεις άδικο. Οι μορφασμοί και οι κινήσεις της είναι παντελώς αποσυνδεδεμένοι από αυτά που λέει και από αυτά που θα είκαζε κανείς ότι θα έπρεπε να αισθάνεται. Δίνει την εντύπωση ότι βασανίζεται από έντονο πόνο, τον οποίο προσπαθεί να κρύψει με κάποιο γελοία περίτεχνο τρόπο που την κάνει να φαίνεται ακόμα χειρότερα.

                Reply
                1. Oannes October 14, 2020 at 7:51 am

                  Δεν υπήρχε περίπτωση να μην καταλάβεις για τι “πράμα” μιλάμε. Και συμφωνώ 100% μ’ αυτό που λες περί μεγάλης δυστυχίας στο βάθος. Μιλάμε για τον ορισμό του προβληματικού ατόμου. Και αυτό το άτομο, σε περίπτωση νίκης JB, προαλείφεται για “πρώτη έγχρωμη γυναίκα [τα έχει όλα και συμφέρει] πρόεδρος των ΗΠΑ”.

                  Reply

Leave a Reply