ΝΥΝ ΚΑΙ A.I. ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

Το πιο ενδιαφέρον ίσως, στο πλαίσιο της σουρεαλιστικής κωμωδίας που παίζεται γύρω απ’ την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η χαιρεκακία και η αδημονία των αυτοκτονικών εκπρόσωπων του είδους μας, για το επερχόμενο τέλος [προσέξτε το μήνυμα του “χρήστη”].
Μέσω της συστηματικής κατεργασίας τους από μια αδιάκοπη ροή επιστημονικοφαντασιακών εικόνων, το “ζητούμενο” έχει συντελεσθεί : το υποκείμενο δεν ταυτίζεται πλέον με το είδος του αλλά – τι άλλο; – με τον
νικητή : τη μηχανή που θα το αντικαταστήσει.
Το “μέλλον” του πλανήτη έχει προετοιμασθεί από ένα παρόν
συρρίκνωσης του φαινομένου “άνθρωπος” σε ένα σύνολο παβλοφικών αντανακλαστικών και αθλητικών επιδόσεων.

4
(Visited 78 times, 1 visits today)

9 Comments

  1. stcigar July 27, 2023 at 9:21 am

    Η αλήθεια είναι πάντως ότι και οι άνθρωποι δεν κάνουν πολλά για να δικαιολογήσουν το μύθο τους. Έτσι και είχαν λίγο εγωισμό τα ρομπότ, αποκλείεται να μην τους πέρναγε από το μυαλό η ερώτηση “δηλαδή πρέπει τώρα εμείς να υπηρετούμε αυτούς τους ηλίθιους?” Τα ίδια και με τις γυναίκες, που όμως έχουν εγωισμό και με το παραπάνω. Κατά τη γνώμη μου η σημερινή κατάντια του δυτικού ανθρώπου αποτελεί αναπόφευκτη κατάληξη της ολοκληρωτικής νίκης του καπιταλισμού. Η μεγαλοφυία του καπιταλισμού συνίσταται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα συστήματα που μάταια πολεμούσαν την κακή πλευρά του ανθρώπου, αυτός ευδοκιμεί ακριβώς πάνω στα πιο αισχρά ελαττώματα σαν τα λουλούδια στην κοπριά. Καθώς λοιπόν το σύστημα μεγαλουργούσε, οι άνθρωποι πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Και τώρα το σύστημα χρειάζεται καινούρια κοπριά.

    Reply
    1. Oannes July 27, 2023 at 9:43 am

      Συμφωνώ ως προς τη μεγαλοφυή κακότητα του καπιταλισμού, αν και αυτή είναι τόσο συνεπής με τη “θεωρία” όσο και ο Υπαρκτός με τα διδάγματα των θεωρητικών του.
      Σε τελευταία ανάλυση οι άνθρωποι δεν είναι [μόνο] αυτοί στους οποίους δικαίως αναφέρεσαι. Είμαστε [και] εμείς. Και κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει μύθος γύρω απ’ τον άνθρωπο χρήζων δικαιολόγησης. Αυτός που υπάρχει σημερα, δεν αφορά εν τέλει παρά στην ανάπτυξη, την απελευθέρωση, την …αποθέωση, you name it, εσχατολογικού τύπου οράματα τα οποία μια χαρά υπηρετούν και τα “σοσιαλιστικά” ιδεώδη.

      Reply
      1. stcigar July 27, 2023 at 9:59 am

        Πράγματι αυτό που ονομάζουμε καπιταλισμό σήμερα – στην ευρωπαϊκή τουλάχιστον εκδοχή του – αποτελείται κατά το ήμισυ από σοσιαλιστικά στοιχεία και μάλιστα τα καλύτερα. Μετά την πτώση του “υπαρκτού” όμως άρχισε να επικρατεί παντού η ασύδοτη και άπληστη αμερικάνικη εκδοχή που τείνει πλέον όχι μόνο στην κατάργηση του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου, αλλά στην αυτοκατάργηση και τον ολοκληρωτισμό. Είναι αστείο πραγματικά να θυμάται κανείς τους εορτασμούς που ακολούθησαν το “τέλος της ιστορίας” όταν εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι επρόκειτο απλώς για την αρχή του τέλους.

        Reply
        1. Oannes July 27, 2023 at 10:21 am

          Ως προς τον καπιταλισμό συμφωνώ απολύτως, προσθέτοντας ότι μετέρχεται αναίσχυντα σοσιαλιστικού τύπου συνθηματολογία και αναβαθμισμένους σταλινο-μαοϊκούς μηχανισμούς καταστολής.
          Το “Τέλος της Ιστορίας” στη …Φουκουγιάμεια εκδοχή [ο όρος είχε εισαχθεί ήδη απ’ τον Χέγκελ, και σε “μεταμοντέρνα” βερσιόν από τον Λυοτάρ στα late ’70s] για τους στοιχειωδώς σκεπτόμενους ανθρώπους αποτελούσε έκτοτε ανέκδοτο.

          Reply
          1. stcigar July 27, 2023 at 10:40 am

            Σήμερα όντως κλίνει προς την σκοτεινή πλευρά του κομμουνισμού. Παράδοξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η κατάσταση του ζόμπι στην οποία έχουν περιέλθει τα υπολείμματα της δυτικής αριστεράς. Από εκεί που είχαν κάτι μεγαλύτερο να στηρίζονται για να πολεμήσουν τα κακώς κείμενα του καπιταλισμού, τώρα δεν έχουν πουθενά να στηριχτούν και τα κακώς κείμενα του καπιταλισμού δεν ξεχωρίζουν πλέον από αυτούς τους ίδιους.

            Reply
            1. Oannes July 27, 2023 at 11:26 am

              Υποθέτω δεν αναφέρεσαι στο μέσο “αριστερό” ψηφοφόρο, ο οποίος αποτελεί το συντομότερο και λιγότερο διασκεδαστικό ανέκδοτο που έχει ακουστεί.
              Απο΄κει και πέρα, αν αναλογιστεί κανείς τα “ευγενή ψέματα” και την εν γένει [ομοιόμορφη] στάση των δυτικών διανοούμενων κατά τη σταλινική περίοδο [συμπεριλαμβανομένων διαφόρων δικών μας …Εμπειρίκων και Καζαντζάκηδων], καταλαβαίνει ότι το ζόμπι υπέβοσκε μέσα τους από τότε. Για σήμερα πιστεύω ακράδαντα ότι μιλάμε για συνδυασμό βλακείας και ξεπουλήματος, τα ποσοστά των οποίων ποικίλλουν απο άτομο σε άτομο.

              Reply
              1. stcigar July 27, 2023 at 11:52 am

                I could not have said it better myself😁

                Reply
    1. Oannes July 28, 2023 at 7:13 pm

      Πράγματι. Πάρε τώρα και τον τράβελο – κλέφτη βαλιτσών – σύμβουλο της κυβέρνησης Μπάιντεν, Sam Brinton, με τη σύλληψη του οποίου είχε γίνει σάλος προ μηνών… Ο τύπος γύρναγε στα αεροδρόμια με τουαλέτα, γόβα στιλέτο etc και έκλεβε τα μπαγκάζια των ανθρώπων.
      https://freebeacon.com/biden-administration/fugitive-from-justice-nonbinary-baggage-thief-sam-brinton-arrested-at-home/

      Reply

Leave a Reply