ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ

Το μέτρο της υποχρεωτικής μασκοφορίας [πρόσθετα με social distancing, κλείσιμο θεάτρων και άλλων τόπων διασκέδασης] εμφανίσθηκε πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο, έναν αιώνα πριν, στη διάρκεια της ισπανικής γρίπης *. Η αρχική εφαρμογή του για ένα μικρό διάστημα, στην διάρκεια του πρώτου κύματος, συνέβαλλε, ή έτσι θεωρήθηκε, στον περιορισμό του ιού. Εξ ου και η μεταπήδησή του “με παρόμοια επιτυχία” σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.
Με τη λήξη του πρώτου κύματος και την διαταγή τερματισμού των μέτρων, το κοινό πανηγύρισε έξαλλα. Ένα μήνα μετά τη χαλάρωση, τον Δεκέμβριο του 1918, ο ιός επανήλθε.
Η νέα εντολή για μάσκες δεν ενθουσίασε τον κόσμο. Ούτε και ο τρόπος επιβολής της: Οι φετφάδες εποχής δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από το σήμερα, ούτε η προπαγάνδα τρομοκράτησης / δυσφήμισης των μη συμμορφουμένων. “Η μάσκα προσφέρει 99% προστασία από την γρίπη”, ανακοίνωνε ο Ερυθρός Σταυρός, αποκαλώντας τους μη συμμορφούμενους
“dangerous slackers”. Άλλη ομοιότητα αφορά στην επιθετική απαξίωση των τότε “ειδικών” για τα “γιατροσόφια” [πχ. τον …βλαβερό χυμό του κρεμμυδιού] και την επιμονή τους ότι “δεν υπάρχει θεραπεία για την γρίπη”. Η σκαιότητα της αστυνομικής καταστολής εναντίον των τότε “αρνητών της μάσκας” ήταν επίσης παροιμιώδης [πρόστιμα, εκατοντάδες συλλήψεις]. Ήταν αυτό που έκανε την λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει διαστάσεις. Αυτό και κάτι άλλο, που αποτελεί την καθοριστική διαφορά απ’ το σήμερα: υπήρχε, τότε …100 χρόνια πίσω, ένας λειτουργικός δημόσιος διάλογος, οι απόψεις ακούγονταν και έμπαιναν σε διαβούλευση.
Η
Anti-Mask League δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1919 από Αμερικανούς πολίτες. Περιλάμβανε γιατρούς, ακτιβιστές και μέλη νομοθετικών σωμάτων. Ηγετική φυσιογνωμία της ήταν η δικηγόρος, σουφραζέτα [ρεπουμπλικάνα ασφαλώς] και κοινωνική ακτιβίστρια E. C. Harrington. Κατά ένα τρόπο εξαιρετικά ενδιαφέροντα, όλα τα επιτελικά στελέχη της οργάνωσης [φωτό κάτω] ήταν γυναίκες. **
Στις 19 Ιανουαρίου του 1919, χιλιάδες μέλη της Anti-Mask League απαίτησαν από τον δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο
James “Sunny Jim” Rolph Jr να άρει το μέτρο ή να παραιτηθεί. Μια εβδομάδα μετά, ο δήμαρχος αναγκάσθηκε να υποχωρήσει.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε ένα χρόνο αργότερα, έδειξε ότι η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
δεν πρόσφερε τίποτα στην υποχώρηση της γρίπης, και ότι περιοχές που δεν την εφάρμοσαν είχαν μικρότερα ποσοστά θανάτων.

* και μόνο ο παραλληλισμός του κορωνοϊού μ’ αυτήν, εκ μέρους “επιστημόνων”, θα αποτελούσε επαρκή απόδειξη της απάτης που αντιμετωπίζουμε, αν δεν υπήρχαν ισχυρότερες.

**Σε πιάνει μια μελαγχολία όταν σκέφτεσαι τα τηλεοπτικά γαβγίσματα των “γυναικών” – ρεπόρτερ, στο πλαίσιο της σημερινής “Covid ενημέρωσης”



6
(Visited 113 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. stcigar October 28, 2020 at 10:22 am

    Εξαιρετικότατο άρθρο κατά τα γνωστά σου στάνταρ. Εντωμεταξύ να θυμίσω άλλη μια φορά σε όσους εντυπωσιάζονται από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης κατά τη διάρκεια ..του χειμώνα καθώς και από την υψηλή θνησιμότητα ..των υπέργηρων, φαινόμενα κατά γενική ομολογία πρωτοφανή στην παγκόσμια ιστορία, ότι στις χαροκαμμένες ΗΠΑ δεν έχει πεθάνει μέχρι στιγμής ούτε άτομο παραπάνω σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα οποία παρακολουθώ ανελλιπώς για να μη χάσω εντελώς την όποια επαφή με πραγματικότητα πασχίζω να διατηρήσω στο γενικευμένο αυτό κλίμα της επιβεβλημένης παράνοιας.

    Reply
    1. Oannes October 28, 2020 at 11:14 am

      Thanks a lot! Σε μια διαφορετική κοινωνική συνθήκη από αυτή που ζούμε, η διαπιστωσή περί συνολικού αριθμού θανάτων θα έπρεπε να αρκεί για να κλείσει το θέμα. Αντ’ αυτού έχουμε το δεύτερο κύμα και τους λυσσασμένους των μίντα με τις εκρήξεις των “κρουσμάτων”. Παρεμμπιπτόντως, ούτε εγώ είχα σκεφτει να τσεκάρω τους συνολικούς αριθμούς θανάτων, ούτε κάπου αλλού έχω δει να γίνεται εκτός από το δικό σου post THE ELEPHANT IN THE ROOM.
      Είναι αυτό που λένε “ιδιοφυώς απλό”.

      Reply
      1. stcigar October 28, 2020 at 1:54 pm

        Πρόσφατα εκφράστηκαν αντίστοιχες απορίες και από αμερικανούς, οι οποίες ανάγκασαν τις στατιστικές υπηρεσίες να προσθέσουν πανικόβλητες στα στοιχεία τους προειδοποιήσεις του στυλ “προσοχή! τους θανάτους από covid19 τους υπολογίζουμε χωριστά από το.. συνολικό αριθμό θανάτων” που συνεχίζει φυσικά να είναι συνολικός και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Καθώς περνάει ο καιρός δυσκολεύομαι όλο και περισσότερο να βρώ τις πλέον στοιχειώδεις συνολικές στατιστικές, τις οποίες η Google αποκρύπτει συστηματικά σκεπάζοντάς τες με τόνους σκουπιδιών του τύπου “εκατομμύρια νέα κρούσματα και θάνατοι από κωρονοϊό” σε σημείο που φοβάμαι ότι κάθε πρόσβαση σε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία θα είναι σε λίγο αδύνατη και άντε μετά να ξεκολλήσεις τη ρετσινιά του ψεκασμένου.

        Reply
        1. Oannes October 28, 2020 at 2:39 pm

          Δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό. Ένα …ηλεκτρονικό πέπλο μυστηρίου, το οποίο για τους πολλούς δεν θα είναι καν μυστήριο, θα τα σκεπάσει όλα.
          Εδω μια υπόθεση ψιλοτερατώδης, όπως αυτή του υιού Biden [γράφω σιγά-σιγά ένα κείμενο, αν δεν βαριόμουνα θα το είχα τελειώσει μέρες τώρα] έχει συμπιεστεί μέχρι σχεδόν εξαφανίσεως. Πέρα βρέχει – στην εποχή της πληροφορίας…

          Reply

Leave a Reply