ΜΕΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ

Η “ανακάλυψη” της Παραλλαγής Όμικρον αύξησε την περιουσία 8 από τους μεγαλομετόχους των εταιριών Moderna και Pfizer κατά 10.31 δις δολάρια μέσα σε μια βδομάδα.
Οι μετοχές της Moderna εκτοξεύτηκαν 13.61% μετά την ανακοίνωση της παραλλαγής φτάνοντας τα 310.61 δολ. την πρώτη του Δεκέμβρη. Της Pfizer αντίστοιχα, εκτοξεύτηκαν κατά 7.41%. φτάνοντας από 50.91 στα 54.68.
Ο CEO της Moderna έγινε πλουσιότερος κατά 824 εκατομμύρια την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Παραλλαγής Όμικρον., σύμφωνα πάντα με το Global Justice Now.
Ο “δικός μας” CEO της Pfizer, το ίδιο διάστημα, έβγαλε “μόνο” 339.236 δολάρια την εβδομάδα της ανακοίνωσης της Παραλλαγής.
Τα μερίδια της Blackrock Inc σε Moderna και Pfizer αυξήθηκαν περισσότερο από 2.5 δις. την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση.
Το Vaguard Group αποκόμισε ένα συνολικό 2.7 δισ., οι μεγαλομέτοχοι της Moderna Bailie Gifford & Co 1.6 δις, η Morgan Stanley κατά 447 εκ., η Flagship Pioneering κατά 654 εκ. κοκ.

Ο Tim Bierley, εκπρόσωπος της Global Justice Now, καταγγέλλει τις φαρμακευτικές για τη δημιουργία μιας κρίσης απ’ την οποία επωφελήθηκαν οι ίδιοι:
“Άφησαν τον Covid-19 ανεμπόδιστο να εξαπλωθεί σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τώρα, οι ίδιοι διευθυντές και μέτοχοι των φαρμακείων επωφελούνται από μια κρίση που βοήθησαν να δημιουργηθεί. Είναι εξωφρενικό.
Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, οι εταιρείες εμπόδισαν τις προσπάθειες για τη δίκαιη διανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Έχουν κερδίσει τεράστια ποσά πουλώντας δύο από τα πιο προσοδοφόρα φάρμακα στην ιστορία. Είναι καιρός να διαθέσουν τις πατέντες τους στις μικρότερες χώρες, για να μπορέσουμε επιτέλους να τερματίσουμε την πανδημία.
Είναι καιρός το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ να υποστηρίξουν την παγκόσμια υγεία και όχι τους δισεκατομμυριούχους των φαρμακευτικών. Να επιμείνουν για την παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια και τις θεραπείες Covid-19 ώστε να επιτραπεί στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να παρακάμψουν τα φαρμακευτικά μονοπώλια και να κατασκευάσουν δικά τους εμβόλια».

Η παραχώρηση των πατεντών υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ και περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο την έχουν μπλοκάρει.

Το θέμα, εν γένει, της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πολύ περίπλοκο για να λυθεί με αφορισμούς. Ως προς τη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η αξίωση για παραίτηση από τις πατέντες φαίνεται
εύλογη, για ένα λόγο που κάποιοι ίσως και να έχουν ξεχάσει: τα χρήματα για την έρευνα και την παρασκευή των εμβολίων προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από κρατικές επενδύσεις. Ο Πρόεδρος Τραμπ διέθεσε άφθονα δισεκατομμύρια στην έρευνα των φαρμακευτικών *, ώστε να μπορεί αυτή τη στιγμή ο “Πρόεδρος Μπάιντεν” να περιφέρει το ανθρωπιστικό του ίματζ.
Από την άλλη, το τι πραγματικά κρύβεται πίσω απ’ τη
μανία με τον εμβολιασμό ολόκληρου του πλανήτη, καλυπτόμενη πίσω από ανθρωπιστικές οιμωγές και επικλήσεις για τον τερματισμό της πανδημίας, έχει αναλυθεί απ΄ εδώ …περισσότερες από μια φορές.

* Πλην, υποτίθεται, της Pfizer, σύμφωνα με τη ίδια. Ο ισχυρισμός της φυσικά “ελέγχεται”, χώρια τον πακτωλό που έχει λάβει από τη γερμανική κυβέρνηση.

3
(Visited 59 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. dnk December 6, 2021 at 11:07 am

    “Δεν παίζουμε με τα κεφάλαια γιατί είναι σαν να παίζουμε με τα κεφάλια μας(πληθ. μεγαλοπρεπ.)” ίσως να ήταν η τελευταία σκέψη του τελευταίου “l’ etat c’ est moi” και μετά “etat” γίναν οι “άλλοι”.Η επικινδυνότητα απο το εμβόλιο,που αντιμετωπίζει ο κάθε εμβολιαζόμενος,είναι αντίστοχη αυτής που θα αντιμετώπιζε και μέλλει(;) να αντιμετωπίσει “εμβολιαζόμενος” από τον ιό και μόνο,θα αποτολμούσα-“ανειδίκευτα”-να πώ.Ο κάθε,σοβαρός και ενήμερος,γιατρός μπορεί μόνο να προβεί σε “συστάσεις”,αναλόγως της κατάστασης του “πελάτη” του.Βέβαια οι,”ελέω Θεού”,λουδοβίκειοι “υπουργοί” και “ειδικοί” κατέχουν την-όχι εύκολα “προσπελάσιμη” απ’ όλους-mixed and matched “αλήθεια”,οπότε….

    Reply
    1. Oannes December 6, 2021 at 9:05 pm

      Αυτό ακριβώς το των συστάσεων ανάλογα με την κατάσταση του πελάτη, μου φαίνεται η μόνη λογική και ανθρώπινη προσέγγιση.
      Εδώ οι πουσταράδες το έχουν κάνει one size fits all το αδοκίμαστο.

      Reply
  2. dnk December 7, 2021 at 7:40 am

    Αυτό ακριβώς θα έπρεπε να υποστηρίζουν(υπάρχουν,θαρρώ,και “αστικές” νομικές προβλέψεις) και οι “σύντροφοι”,καθώς οι “εντολές των ειδικών” είναι,εν προκειμένω,διαταγές κατάργησης της επιστήμης,στην ουσία…

    Reply

Leave a Reply