ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΒΑΡΝΤ : ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ!

Ο εικονιζόμενος κύριος [φωτό ανοίγματος] φέρει το όνομα Kenneth Rogoff και είναι καθηγητής του Χάρβαρντ. Έχει διατελέσει επί τριετία [2001-2003] επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο KR δίνει, με τον δικό του γλαφυρό τρόπο, το μέτρο της σοβαρότητας των “παγκοσμίου ενδιαφέροντος” συνομιλιών που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο Davos. Και φυσικά, [ακόμα] μια ιδέα του τι έχει κανείς να περιμένει από τον κύριο Schwab και τους περί αυτών “global leaders”.
Ακολουθούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή σε πάνελ του Φόρουμ, συνοδευόμενες από αντίστοιχες συνομιλητών του – ρεπορτάζ από το
Banking News.

Tις άκρως επιθετικές διαθέσεις ενός κομματιού της δυτικής ελίτ αναδεικνύει με τις δηλώσεις του ένα σημαίνον μέλος της στη σύνοδο του Davos, όπου προτείνει με ιστορική φρασεολογία.. ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας!
Η Ρωσία θα γίνει ένα «τεράστιο Ιράν» λόγω των περιοριστικών μέτρων και των κυρώσεων που επιβάλλουν οι δυτικές χώρες εναντίον της, δήλωσε ο Kenneth Rogoff, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2023.
Κοιτάξτε το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα και την Κούβα, αυτό είναι το βασικό σενάριο προς το οποίο κινείται η Ρωσία, επισήμανε ο Rogoff στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Ο ίδιος προέτρεψε τις δυτικές χώρες να συνεχίσουν να επιβάλλουν οικονομικούς περιορισμούς στη Μόσχα, καθώς πιστεύει ότι αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει την ουκρανική κρίση.
«Νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε την παράταση των κυρώσεων και όχι την άρση τους(…)
Νομίζω ότι πρέπει να το σκεφτούμε με αυτόν τον τρόπο: μια βραχυπρόθεσμη στρατιωτική νίκη, μακροπρόθεσμες κυρώσεις», τόνισε ο Rogoff.
Αλλαγή καθεστώτος
Στο forum του Νταβός, ο Rogoff δήλωσε επίσης ότι «ακόμη και σε περίπτωση στρατιωτικής ήττας της Ρωσίας, οι κυρώσεις δεν πρέπει απλώς να αρθούν, καθώς είναι απαραίτητο να επιτευχθεί αλλαγή καθεστώτος».
Τόνισαν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο να φέρουν τη Ρωσία σε καθεστώς «τρομερής φτώχειας».
Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχικής Δημοκρατίας Mikulas Beck και ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis συμφώνησαν με αυτή τη γνώμη.
Στραγγαλισμός οικονομικός και πολιτικός – Ομοβροντία δηλώσεων και … φαντασιώσεις
Εν γένει, το θέμα του πώς να βυθιστεί η Ρωσία σε οικονομική παρακμή για μεγάλο χρονικό διάστημα απασχόλησε το forum.
Για παράδειγμα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, μίλησε για αυτό το θέμα.
Είναι αλήθεια ότι συχνά αυτά τα επιχειρήματα έμοιαζαν περισσότερο με προσπάθειες να πείσουν τον εαυτό τους ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι αποτελεσματικές – απλά πρέπει να περιμένει κάποιος τις εξελίξεις…
Στην ίδια εκδήλωση, ο Valdis Dombrovskis, Ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο, δήλωσε: «Πρέπει να παραμείνουμε στην ίδια πορεία [για τις κυρώσεις].
«Οι κυρώσεις λειτουργούν.
Η οικονομία της Ρωσίας βρισκόταν σε ύφεση πέρυσι και πρόκειται να βρεθεί σε ακόμη βαθύτερη ύφεση φέτος»,
Ο κ. Dombrovskis επισήμανε ότι οι κυρώσεις έχουν «σωρευτικό αποτέλεσμα» με τις κυρώσεις για την ενέργεια «πιο σημαντικές» επειδή είναι μια τόσο ζωτική πηγή εισοδήματος για το Κρεμλίνο.
Αναγνώρισε ότι η ΕΕ άργησε να επιβάλει το πετρελαϊκό της embargo στο ρωσικό αργό, αλλά πρόσθεσε ότι το μπλοκ βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις για ανώτατο όριο τιμών πετρελαϊκών προϊόντων.
Είπε ότι είναι «σημαντικό να ασκηθεί πίεση στην κύρια πηγή εσόδων της Ρωσίας».
Αγωγοί και αμυντικές δυνατότητες
Ωστόσο, ο Mikuláš Bek, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχικής Δημοκρατίας, προειδοποίησε το κοινό στο Νταβός ότι οι κυρώσεις «δεν είναι στόχος από μόνες τους και δεν θα κερδίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι «είναι ένας τρόπος για να κερδίσεις χρόνο».
Είπε ότι η προσοχή πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στη δημιουργία περισσότερων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από βορρά προς νότο στην Ευρώπη, όχι μόνο από την ανατολή προς τη δύση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε επίσης «νέους συνασπισμούς στην Ευρώπη», πιστώνοντας γεγονός στη Βαλτική, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο που πρωτοστάτησαν στην ευρωπαϊκή απάντηση.
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει «να επικεντρωθεί στις αμυντικές μας ικανότητες».
Ο κ. Rogoff πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να υποστηρίξω έντονα την οικοδόμηση αμυντικών δυνατοτήτων στην Ευρώπη».

5
(Visited 87 times, 1 visits today)

7 Comments

  1. stcigar January 24, 2023 at 6:14 pm

    Οι επιστήμονες που λέγαμε..

    Reply
    1. Oannes January 24, 2023 at 8:14 pm

      Μιλάμε ότι αυτό το σκατοτυπάκι, έτσι και του απευθύνεις το λόγο δεν θα καταδεχτεί να σηκώσει το φρύδι του. Μετά σου λέει “μη βία” και πράσινα άλογα. Η στοιχειώδης αισθητική είναι αυτή που υπαγορεύει αν μη τι άλλο μερικά κλοτσίδια στον καριόλη. Έξω, αργά ή γρήγορα κι εδώ, οι τιμές στοιχειωδών αγαθών, του στιλ “αυγά”, “λαχανικά” κλπ. έχουν αρχίσει να γίνονται ανεξέλεγκτες. Κι έχεις αυτόν εδώ να σου λέει ότι …και να χάσει η Ρωσία [my ass] πρέπει να συνεχίσουμε τις κυρώσεις. Προφανώς το πάμε για full οργουελιανό σκηνικό, με καταστάσεις μόνιμα εκτάκτου ανάγκης, “κλιματικές αλλαγές”, “πολέμους”, “πανδημίες” κοκ που θα χειρίζονται κατά το δοκούν κάτι τέτοιοι.
      Εντωμεταξύ, όχι άσχετο με τα παραπάνω, αυτό που παίζεται με το “ChatGPT” είναι κυριολεκτικά η αρχή του τέλους καθότι προόρισται, πέρα απ’ όλα τα άλλα, να αντικαταστήσει όλες τις μηχανές αναζήτησης με τη δική του …politically correct πληροφόρηση / ενημέρωση [ετοιμάζω μια αναφορά πιο λεπτομετρειακή απ’ την προηγούμενη].

      Reply
      1. stcigar January 24, 2023 at 10:51 pm

        Δεν χρειάζεται όπως καταλαβαίνεις να επισημάνω πόσο συμφωνώ με τα παραπάνω. Θέλω να πιστεύω πάντως ότι τελευταία έχει αρχίσει να γίνεται κάπως αισθητή μια σχετική αντίδραση τόσο από μερίδα του κόσμου όσο και – το κυριότερο – από τμήματα της ελίτ που βλέπουν τα συμφέροντά τους να κινδυνεύουν από τους τζιχαντιστές της πολιτικής ορθότητας με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του Elon Musk. Σημαντικότατο έως πρωταρχικό ρόλο στην αφύπνιση του κόσμου έπαιξε παρεμπιπτόντως το “φαινόμενο Τραμπ” – και λέω “φαινόμενο” γιατί ναι μεν στην πράξη ο Ντόναλντ αποδείχθηκε κατώτατος των περιστάσεων, αλλά σαν σύμβολο αποτέλεσε και αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης για πολλά και διαφορετικά “κινήματα” σε όλο τον κόσμο, των οποίων η σημασία θα φανεί πιστεύω καλύτερα στο μέλλον.

        Reply
      2. stcigar January 25, 2023 at 9:29 am

        Δεν ξέρω αν έχεις προσέξει εντωμεταξύ ότι στα εισαγόμενα προϊόντα οι τιμές έχουν αυξηθεί αισθητά λιγότερο σε σχέση με τα εγχώρια, κάτι που, αν συνεχιστεί, θα είναι οικονομικά καταστροφικό για τη χώρα μας. Anyway τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό επίπεδο για το “δυτικό ημισφαίριο”. Έτσι και τριτώσει το κακό μετά τις αδιανόητες χοντράδες με τον κορωνοϊό και το ουκρανικό, αυτή τη φορά θα πάνε όλα κατά διαόλου hands down.

        Reply
        1. Oannes January 25, 2023 at 11:04 am

          Δεν ξέρω αν χρειάζεται να τριτώσει, όταν υπάρχει ούτως ή άλλως το πανταχού παρόν, all-inclusive Climate Change issue. Το τι μαλακίες μπορεί να ξεφουρνίσουν με βάση αυτό, μόνο ο Θεός το ξέρει.
          Χτεσινή δημοσίευση από CNN :
          It turns out burps can be big business. Billionaire Bill Gates has announced an investment in Australian start-up Rumin8, which is developing a seaweed-based feed to reduce the methane emissions cows produce through their burps and, to a lesser extent, farts.
          Methane is a potent greenhouse gas. While it is shorter-lived in the atmosphere than carbon dioxide, it has 84 times more global warming potential over a 20-year period. Nearly one-third of global methane emissions come from livestock and most of that from beef and dairy cows.
          Microbes in cows’ stomachs produce methane as the animals digest food but when seaweed is added to their feed it has been shown to significantly cut down the amount of planet-warming gas released. A 2021 study found that giving cows small amounts of seaweed over several months saw their methane emissions fall by more than 80%.

          Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της Θεωρίας των Πορδών αφορά στο ότι …οι ίδιοι οι άνθρωποι, προτρεπόμενοι να υιοθετήσουν χορτοφαγική δίαιτα, θα παράγουν περισσότερο μεθάνιο, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες ωστόσο κατέληξαν στο ότι το όφελος από την απόσυρση του βόιου κρέατος από τις διατροφικές συνήθειες θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
          Αρχίζω σιγά σιγά να βεβαιώνομαι ότι τα topics και οι πρωταγωνιστές της επικαιρότητας επιλέγονται πολύ πιο σχολαστικά απ’ ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται [άλλωστε ακούγεται λογικό, αν αναλογιστεί κανείς με τι σχολαστικότητα επιλέγει η “showbiz” τα σενάρια και τους πρωταγωνιστές της]. Ότι δεν είναι δηλ. τυχαία πρόσφορο στη γελοιοποίηση το παρουσιαστικό ενός Schwab ή ενός Ζελένσκι. ‘Η ένα θέμα σαν τις πορδές των αγελάδων. Η γελοιότητα κρατάει σε εγρήγορση τα χαβαλεδιάρικα ανταναλαστικά του “πολίτη”, και δώστου πάρτι στο Twitter, και δώστου κλάμα στο Twitter, και δώστου το αγγούρι όλο και πιο βαθειά στον κώλο μας.

          Reply
          1. stcigar January 25, 2023 at 11:50 am

            Το γελοίο είναι ότι συγχρόνως έχει προταθεί να χρησιμοποιείται το animal fart ως αποκλειστική πηγή φυσικού αερίου (την ιδέα την πήραν προφανώς από το Mad Max 3) αφού κατά τη γνώμη των φωστήρων η παραγόμενη ποσότητα θα είναι παραπάνω από επαρκής για τις ανάγκες μας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει διαρκή εγκλεισμό των ζωντανών και περίεργες τεχνικές.. εξόρυξης του μεθανίου, πράγμα που με τη σειρά του προσκρούει σε θέματα δικαιωμάτων, κακοποίησης κλπ. Γενικότερα οι στόχοι των ηλιθίων είναι πολλαπλώς αντιφατικοί και οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής τους θα καταλήξει αργά ή γρήγορα σε καταστροφή. Προσωπικά δεν έχω λόγια να περιγράψω την περιφρόνηση που νιώθω για τους ανθρώπους αυτούς και ακόμα περισσότερο την απελπισία μου που είμαι υποχρεωμένος να τους υπακούω.

            Reply
            1. Oannes January 25, 2023 at 11:56 am

              Αυτό ακριβώς. Λύσσα ανήμπορη.

              Reply

Leave a Reply