ΙΣΡΑΗΛ : ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

Ο “άγνωστος πόλεμος” των ημερών (μεταφορικά πάντα μιλώντας. Μπορεί να πρόκειται για διαφωνούντες φίλους) διεξάγεται ανάμεσα σε δυο Έλληνες αναλυτές : Γιάννη Μάζη και Γιώργο Φίλη. Ο πρώτος, προσωπική μου συμπάθεια από τα late ‘90s, ισχυρίζεται ότι η υπόθεση ήταν λίγο-πολύ στημένη, και ότι δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε μπροστά σε προοπτική βελτίωσης του τοπίου μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών. Ο δεύτερος, όχι μόνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου περί σοβαρής κρίσεως και πιθανότητας περιφερειακού ή παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου, αλλά δεν παραλείπει να ειρωνεύεται, όχι ακριβώς εμμέσως, την προσέγγιση του εμπειρότερου αναλυτή.
Και
διορατικότερου, όπως αποδεικνύεται (βλ. screen shot)
Στο κάτω-κάτω, στο πλούσιο βιογραφικό του κυρίου Μάζη περιλαμβάνεται “τιμητική διάκριση για την προσφορά του στην ανάλυση του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος,  από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος”. Αυτό, πιθανολογώ εγώ,
κάτι σημαίνει για τη γνώση του σε ό,τι αφορά ζητήματα της συγκεκριμένης χώρας.

5
(Visited 87 times, 1 visits today)

9 Comments

  1. stcigar April 18, 2024 at 8:25 am

    I don’t get it. Δημιούργησαν δηλαδή όλοι μαζί μια κρίση εκ του μη όντος, μόνο και μόνο για να την ξαναπάρουν πίσω; Και όλο αυτό για να πετύχουν τι? Να συνεχίσει το Ισραήλ ανενόχλητο το θεάρεστο έργο του Ηρώδη στη Γάζα?

    Reply
    1. Oannes April 18, 2024 at 9:27 am

      Δεν δημιούργησαν όλοι μαζί μια κρίση. Η κρίση δημιουργήθηκε, κατά την άποψή μου πάντα, από το Ισραήλ για να ξεμπερδεύει με το Ιράν (αυτό, οι Αμερικανοί ιέρακες και η Σαουδ. Αραβία, εκ μέρους της οποίας, επαναλαμβάνω, υπάρχει μεγαλύτερο -αμοιβαίο- πρόβλημα με το Ιράν απ’ αυτό που υπάρχει εκ μέρους του Ισραήλ). Το Ιράν αντιλαμβανόμενο φυσικά την κατάσταση, και μη θέλοντας επ’ ουδενί πόλεμο, κάνει κινήσεις που αφενός περισώζουν την αξιοπρέπειά του, αφετέρου αποθαρρύνουν περαιτέρω κλιμάκωση. Εντύπωσή μου είναι ότι οι Ισραηλινοί αποφάσισαν τελικά να ακολουθήσουν τη συμβουλή του κωλόγερου “take the win”, όπου win πλην άλλων είναι η αντιστροφή του εναντίον τους ρεύματος στην κοινή γνώμη, την οποία είχες επισημάνει. Και να συνεχίσουν, …ανανεωμένοι το “θεάρεστο έργο τους”. Θα δημιουργήσουν και μια μπουρδελοκατάσταση τώρα με τη Χεζμπολάχ για να’χουν τα μίντια να λένε, και η ζωή συνεχίζεται.

      Reply
      1. Oannes April 18, 2024 at 9:32 am

        Η “απόφασή τους” να ακολουθήσουν τη συμβουλή, ήρθε πιθανώς μετα από σθεναρή επιμονή του κωλόγερου, συνοδευόμενη από ποιος ξέρει τι είδους πειστικά επιχειρήματα. Με τις εκλογές σε ένα εξάμηνο και τον Τραμπ να οργιάζει στα γκάλοπ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο “Πρόεδρος Μπάιντεν” είναι ένας ακόμα πόλεμος. Υποθέτω πάντα.

        Reply
        1. Oannes April 18, 2024 at 9:35 am

          Δια να εξηγούμεθα : όταν λέω κρίση που δημιούργησαν οι Ισραηλινοί, εννοώ την αρχική ενέργεια (7/10) την οποία στην πιο αθώα περίπτωση άφησαν να εξελιχθεί. Ώστε να ξεκινήσει το νταβαντούρι με Παλαιστίνιους – Μουλάδες εν τω άμα.

          Reply
          1. Oannes April 18, 2024 at 9:47 am

            …Οι οποίοι Μουλάδες (κουραστικός κατήντησα) εξ αρχής κάνουν το κορόιδο, παρά τους λεονταρισμούς προ της εισόδου των IDF στη Γάζα.

            Reply
  2. stcigar April 18, 2024 at 10:01 am

    Τι να πω. Αν όλοι τα έχουν βρει και τα έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Time to move on.

    Reply
    1. Oannes April 18, 2024 at 10:16 am

      Οι μόνοι που δεν τα έχουν βρει με κανέναν, όπως φαίνεται, είναι οι δυστυχείς Παλαιστίνιοι. Για την τύχη των οποίων, ακόμα και το Ιράν παύει να ενδιαφέρεται (καταλαβαίνοντας ότι αληθινός στόχος πίσω απ’ αυτούς είναι το ίδιο).

      Reply
  3. EMMANOUEL April 18, 2024 at 10:44 am

    Mια αποψη που ακουσα (πανω κατω το ιδιο λες κι εσυ ) ειναι οτι οι Ισρ. θα κατσουν φρονιμα προς το παρον με το Ιραν κανοντας την χαρη στους Αμερικανους με ανταλλαγμα να τους δωσουν λευκη επιταγη για πληρη εκκαθαριση εως και γενοκτονια/εκτοπισμο στην Γαζα αλλα ΚΑΙ στην Δυτικη οχθη ..Θα μου πεις τους εμποδιζε και κανενας και πιο πριν ? Μονο στα λογια .. Ακραιο σεναριο κι αυτο βεβαια .. Τουλαχιστον παντως με την αποφαση Νενταναχιου θα σταματησει η παραφιλολογια για τ αντιποινα και τ αντι-αντιποινα κοκ που μας εχουν ζαλισει ολοι τις τελευταιες μερες

    Reply
  4. Oannes April 18, 2024 at 3:34 pm

    Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που έκατσα να γράψω 2 γραμμές – όχι το ότι έχω προσβληθεί από την αναλυσομανία των ημερών : ότι από ένα σημείο και μετά άρχισα να αισθάνομαι ΚΑΙ φοβισμένος ΚΑΙ κουρασμένος.

    Reply

Leave a Reply