ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ …ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η κλιματική κρίση οξύνει την ανισότητα των φύλων – Οι προκλήσεις για γυναίκες και κορίτσια
Περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά μεταξύ 5 και 14 ετών απουσιάζουν από τις τάξεις σε όλη τη Νιγηρία, σύμφωνα με τη UNICEF. Για τα κορίτσια, τα στατιστικά είναι ακόμη πιο ζοφερά: Σε πολιτείες στα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά της χώρας, λιγότερα από τα μισά πηγαίνουν στο σχολείο.
Αυτή η εκπαιδευτική κρίση είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, όπως η φτώχεια, η γεωγραφία και οι διακρίσεις λόγω φύλου, προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ. Αλλά στο πλαίσιο αυτών των επιμέρους παραγόντων βρίσκεται το ευρύτερο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.
Η Νιγηρία γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρότερη, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις, γίνονται όλο και πιο άγριες και συχνότερες. Οι κλιματικές καταστροφές μπορούν να κάνουν τα σχολεία απρόσιτα και τις τάξεις μη ασφαλείς.
Οι κοινότητες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στρέφονται μερικές φορές στα παιδιά τους για να συνεισφέρουν στα έσοδα και να στηρίξουν την οικογένεια. Και τα κορίτσια, των οποίων η φοίτηση στο σχολείο ήδη αποθαρρύνεται σε ορισμένες κοινότητες, επηρεάζονται συχνά περισσότερο, σύμφωνα με το CNN.
Γίνονται προσπάθειες να υποστηριχθεί η εκπαίδευση των κοριτσιών και να εξοπλιστούν με τους πόρους για να αντιμετωπίσουν ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοριτσιών στην πόλη Zaria της βόρειας Νιγηρίας διοργανώνει προγράμματα για να βοηθήσει τα κορίτσια να παραμείνουν στο σχολείο και προσφέρει εκπαίδευση για το πώς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών.
«Αισθάνομαι ότι όταν δίνουμε εκπαίδευση στα κορίτσια σχετικά με την κλιματική αλλαγή, πώς να την μετριάσουν, θα βοηθήσει πολύ τα κορίτσια στο πώς να συντηρηθούν σε περιόδους δυσκολιών, ακόμη και να τα βοηθήσουμε να προετοιμαστούν για αυτήν», σύμφωνα με την Χαμπίμπα Μοχάμεντ, διευθύντρια του Κέντρου Εκπαίδευσης Θηλέων.
Η επισιτιστική ανασφάλεια στη Βραζιλία
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι μια ζωτικής σημασίας καταβόθρα άνθρακα, που προσλαμβάνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη από την ατμόσφαιρα από ό,τι απελευθερώνει.
Όμως η κλιματική κρίση και η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία παίρνουν βαρύ τίμημα, απειλώντας να ωθήσουν τον Αμαζόνιο σε ένα οριακό σημείο πέρα από το οποίο μπορεί να δυσκολευτεί να ανακάμψει.
Στη βορειοανατολική Βραζιλία, μια ομάδα γυναικών στη λεκάνη του Αμαζονίου αμφισβητεί τη σφιχτή λαβή που έχουν οι μεγάλες εταιρείες στο δάσος.
Το CNN μίλησε με σχεδόν 60 γυναίκες σε αυτήν την περιοχή που βγάζουν τα προς το ζην μαζεύοντας καρύδες από γηγενείς φοίνικες babassu, και λέει ότι η ζωή τους απειλείται ολοένα και περισσότερο καθώς μεγάλες γεωργικές εταιρείες συνεχίζουν να γκρεμίζουν το δάσος και να περιορίζουν την πρόσβαση των γυναικών στα δέντρα.
Αυτή δεν είναι μόνο μια μάχη για τη δική τους επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και μια μάχη για την ισότητα των φύλων, είπαν μέλη της ομάδας στο CNN, και ελπίζουν ότι θα ενισχύσει τη βιώσιμη γεωργία και θα βοηθήσει στην καλύτερη προστασία αυτού του κρίσιμου τροπικού δάσους.
Το trafficking στις Φιλιππίνες
Ένας από τους πιο καταστροφικούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική κρίση μπορεί να επιδεινώσει την ανισότητα των φύλων είναι η αύξηση του κινδύνου σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων.
Η κλιματική κρίση καταστρέφει τα μέσα διαβίωσης, ρίχνει τους ανθρώπους στη φτώχεια, τους αναγκάζει να φύγουν από τα σπίτια και τις κοινότητές τους – και για τις γυναίκες και τα κορίτσια, επιδεινώνει την ευαλωτότητά τους στη σεξουαλική εκμετάλλευση, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
Οι κακοποιοί και οι διακινητές είναι πιο ικανοί να στοχοποιήσουν γυναίκες και κορίτσια που βρίσκονται σε άγνωστες πόλεις ή αναγκάζονται σε πυκνοκατοικημένους καταυλισμούς και καταφύγια, γεμάτα με αγνώστους.
Οι επιστήμονες του κλίματος αναμένουν ότι η συχνότητα των ισχυρότερων τυφώνων και τυφώνων θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, υπερδιπλασιάζοντας έως το 2050 σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου.
Οι Φιλιππίνες έχουν πολυάριθμες οργανώσεις αφοσιωμένες στην προσπάθεια να τερματιστεί η εμπορία ανθρώπων. Το Ίδρυμα People’s Recovery Empowerment Development Assistance βοηθά να απελευθερωθούν γυναίκες και κορίτσια από οίκους ανοχής και διακινητές σεξ και παρέχει ένα καταφύγιο για τους επιζώντες.

Ψευδοεπιστημονικής παπαρολογίας το ανάγνωσμα, επεισόδιο νιοστό πρώτο, και είμαστε ακόμα στην αρχή.
Τα μη-ελληνικά, η ολική απουσία προσπάθειας καν για άρθρωση νοήματος, καθιστούν τον σχολιασμό ματαιοπονία. Οι ίδιοι όμως λόγοι κάνουν το κείμενο του
in.gr – στην κορυφή των “sites του ελληνικού ίντερνετ” – αντιπροσωπευτικό του είδους του. Ως εκ τούτου, χρήσιμο ως ανάγνωσμα.
Να επαναλάβω απλώς το pattern που διέπει την όλη επιχείρηση : είναι το “too big to fail”, σλόγκαν εποχής κραχ του 2008 : τράπεζες όπως η Lehman Brothers ήταν πολύ μεγάλες και αλληλένδετες με την αμερικανική οικονομία ώστε να αφεθούν να καταρρεύσουν.
Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι η φράση
ισχύει : ο βαθμός της διάχυσης τερατολογιών περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της είναι τέτοιος * που από μόνος του εγγυάται τη μη δυνατότητα αποκάλυψης. Το Big Lie είναι μεθοδικά χτισμένο και στεγανά απρόσβλητο, όντως “πολύ μεγάλο για να αποτύχει”.

[Κάτω : η “πηγή πηροφοριών” του in.gr]

* Για όσους [τυχόν] αναρωτιούνται “πώς μπορεί” να συμβαίνει κάτι τέτοιο, η απάντηση εμπεριέχεται στον αριθμό των εταιριών που ελέγχουν τα αμερικανικά [και όχι μόνο] mainstream media : έξη.

5
(Visited 56 times, 1 visits today)

7 Comments

  1. dnk February 11, 2024 at 5:07 pm

    Έχω μια απορία.Στη σχέση μας με τη Φύση επιδεικνύουμε υπερβολική δύναμη ή υπερβολική αδυναμία,με αποτέλεσμα αυτή να καταστρέφεται και να μας βρίσκει το “κακό”; Υπάρχει κάποια λύση για να τα “ξαναβρούμε”;

    Reply
    1. Oannes February 11, 2024 at 5:43 pm

      Μα …υπερβολική δύναμη εννοείται. Ένα απ’ αυτά που θέλει να δείξει άλλωστε το κλιματικό αφήγημα είναι ότι : είμαστε τόσο Δυνατοί που μπορούμε να καταστρέψουμε ολόκληρο πλανήτη. Μπορούμε βέβαια επίσης να τον σώσουμε …με τη Δύναμη της Γνώσης. Αυτής που μόνο οι “ειδικοί” και ο Τζον Κέρι διαθέτουν.

      Reply
      1. dnk February 11, 2024 at 9:54 pm

        “Ο Κέρι ξέρει…και γι’ αυτό σηκώνει χέρι”.Θα το “νοικοκυρέψει” το lebensraum🙉…

        Reply
  2. Paradiddle diddle February 11, 2024 at 6:28 pm

    Αλήθεια πώς κατάφεραν να συνδυάσουν την κλιματική κρίση με την ισότητα των φύλων θα ήθελα να μάθω. Μου θυμίζει το άλλο που λένε ότι δεν χρειάζονται οι άντρες αλλά στα βρόμικα επαγγέλματα (υδραυλικοί, μηχανικοί, οικοδόμοι, αγρότες) η πλειοψηφία είναι άντρες!
    Τώρα το νέο αφήγημα, ειδικά μετά την συνέντευξη του Πούτιν είναι ότι προσπαθούν να βγάλουν τον Τραμπ τρελό…..το άκουσα μόλις τώρα στην ΕΡΤ!!

    Reply
    1. Oannes February 11, 2024 at 7:17 pm

      Πάγια τακτική των Democrats είναι να κατηγορούν τους αντίπαλούς τους γι’ αυτά που είναι/κάνουν οι ίδιοι. Κατά την άποψή μου, και μόνο το ότι τόσα εκατομμύρια ετοιμάζονται να ψηφίσουν ξανά τον Ζωντανό Νεκρό για πρόεδρο, φτάνει και περισσεύει.
      Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι, οι ίδιοι για τους οποίους μιλάμε, επί θητείας Trump είχαν “απαιτήσει” ο Πρόεδρος να κάνει το περίφημο cognitive test, καθότι “ειδικοί” διατύπωναν και τότε αμφιβολίες για την πνευματική του διαύγεια. Ο Trump το είχε κάνει, με άριστα φυσικά αποτελέσματα.
      Μιλάμε για ανθρώπους [;] που δεν ορρωδούν προ ουδενός.

      Reply
      1. Paradiddle diddle February 11, 2024 at 7:29 pm

        Ναι και μάλιστα ως αιτία αναφέρουν την δήλωση Τραμπ που έκανε για την Ρωσία , να επιτίθεται σε όποια νατοϊκή χώρα δεν καλύπτει το ποσοστό συμμετοχής! Δηλαδή όχι μόνο θα νεκραναστήσει το ΝΑΤΟ, αν ήδη δεν έχει γίνει, αλλά θα βγάλουν και άλλα χρήματα οι ΗΠΑ από πωλήσεις όπλων!!!
        Και η ίδια ρεπόρτερ της ΕΡΤ έβγαζε τον Μπαϊντεν καλό και ειρηνικό!!!!
        Μάλιστα όλα αυτά τα διάβαζε κάθε λίγο μη τυχόν και της ξεφύγει κάτι!!

        Reply
        1. Oannes February 11, 2024 at 7:59 pm

          Ναι το τσέκαρα μόλις. Σύμφωνα με το “ρεπορτάζ”, ο Τραμπ …αντίθετα από τον Μπάιντεν “ζητά πολέμους και προωθεί διαταραγμένο χάος”.
          Μόνο με θεολογικούς όρους μπορεί να αναφερθεί κανείς σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι υπηρέτες του κακού.
          Το πιο διασκεδαστικό είναι πάντως το …”με τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν σε ΚΑΠΟΙΕΣ δημοσκοπήσεις…”, τη στιγμή που δημοκρατικοί insiders αποκαλύπτουν ότι οι συζητήσεις εντός των κόλπων του κόμματος δεν αφορούν καν πιθανότητα καθόδου του JB, αλλά το αν αντικαταστάτης του θα είναι ο [ανεκδιήγτος] Gavin Newsom κυβερνήτης της Καλιφόρνια, ή η …Michelle Obama.

          Reply

Leave a Reply