ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΑ

«Με κάλεσε στο γραφείο με πρόσχημα τους βαθμούς. Κλείδωσε την πόρτα και άρχισε να μου λέει κομπλιμέντα, όπως τι όμορφα μαλλιά που έχω… Προσπάθησε να με χαϊδέψει και έτριβε πάνω μου το σώμα του. Δεν ξέρω πως βρήκα την δύναμη και τον απώθησα.» Φοιτήτρια του ΑΠΘ καταγγέλουσα τον καθηγητή της.
Ο δικαιωματισμός στη σύγχρονη βερσιόν του [‘90s και εντεύθεν
*] είναι προϊόν της σαπουνόπερας και της ταυτόσημής της, κουλτούρας της κλειδαρότρυπας – κυρίαρχων στην τηλεόραση και τον Τύπο και προπαρασκευαστικών του χάους των social media. Η βιομηχανία καταγγελιών που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιό του δεν αφορά στην νηφάλια διερεύνηση του αξιόποινου κάποιων πράξεων, αλλά στη συναισθηματική ταύτιση του θεατή / αναγνώστη με τον καταγγέλοντα. Υπάγεται σε ευρύτερο σχέδιο, εκπονημένο από συγκεκριμένους κύκλους, με στόχο την θυματοποίηση συγκεκριμένων ομάδων [γυναικών, έγχρωμων, ομοφυλόφιλων κοκ] και την ενοχοποίηση άλλων, δηλ. ουσιαστικά μιας: του αδίστακτα ρατσιστικού, σεξιστικού και σοβινιστικού λευκού κτήνους **.
Για την ευδοκίμηση του σχεδίου, φροντίζει η ίδια που ως βασική του επιρροή το εξέθρεψε: η
τηλεόραση, για την οποία η “ενημερωτική διαδικασία” διεξάγεται με όρους σαπουνόπερας.
Αν θέλουμε δε να το επικαιροποιήσουμε: η …αόριστη απειλή που προ πολλού “στοιχειώνει” τις σχέσεις των δύο φύλων [σκέπτεσαι να πεις ένα κομπλιμέντο, μη ξέροντας τι θα επακολουθήσει]
δένει θαυμάσια με την παρούσα κατάσταση, των lockdown, του μασκοφορέματος και του social distancing.

* Στα 1993 εισάγεται στην αμερικανική νομοθεσία το έγκλημα του “συζυγικού βιασμού” ταυτόχρονα με την θεσμοθέτηση του no-fault divorce. Ο ρόλος των φεμινιστικών οργανώσεων και ενός κυκλώματος liberal δικηγόρων στο όργιο “επωφελών” διαζυγίων που επακολούθησε είναι διαβόητος.

** Η περίπτωση του αφροαμερικανού ηθοποιού / τραγουδιστή Jussie Smollett είναι αντιπροσωπευτική : προ διετίας, ο κόσμος των media ήταν συγκλονισμένος απ’ την καταγγελία του για ρατσιστική επίθεση με γροθιές που δέχτηκε από δύο white supremacists. Ο κύριος Smollett έκανε τον γύρο των “δημοκρατικών” καναλιών διηγούμενος με σπαραξικάρδιες λεπτομέρειες την περιπέτειά του. Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης από όλη την Αμερική σχημάτισαν …τσουνάμι, η συγκίνηση χτύπησε κόκκινο. Αυτό που αποκαλύφθηκε στη συνέχεια …δεν συγκλόνισε τόσο τα media, που έκαναν ότι μπορούσαν για να το θάψουν: ο καλλιτέχνης είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος τη “ρατσιστική επίθεση” για λόγους δημοσιότητας.
Ο Jussie Smollett δέχτηκε μηνύσεις, μεταξύ άλλων από το Αστυνομικό Τμήμα του Σικάγου. Η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει.
Από τα mainstream media εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται …“αμφιλεγόμενη”.


4
(Visited 177 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. stcigar January 28, 2021 at 6:25 pm

    Ας μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα έχει σοβαρές εφαρμογές και στο επίπεδο της υψηλής πολιτικής συνωμοσιολογικών αποχρώσεων με πρόσφατα και περιβόητα παραδείγματα εκείνα του Στρος-Καν και του Τζούλιαν Ασάνζ. Το γεγονός ότι εν τέλει απαλλάχθηκαν από τις καταφανώς ψευδείς κατηγορίες είναι άνευ σημασίας, από τη στιγμή που οι τελευταίες εξετέλεσαν την αποστολή των επιτυχώς βγάζοντάς τους άπαξ διά παντός από τη μέση τότε ακριβώς που ήταν απαραίτητο. Ενδιαφέρον βρίσκω παρεμπιπτόντως το γεγονός ότι οι Σουηδοί απέσυραν τις κατηγορίες περί βιασμού όταν το θέμα της απελευθέρωσης του Ασάνζ είχε αποκτήσει αξιόλογη δυναμική στο πολιτικό περιβάλλον του Τραμπ. Ή ότι ακόμα η Σουηδία υπήρξε η μοναδική χώρα που πήρε κατά γράμμα τις κατηγορίες του Προέδρου περί κατασκοπείας της Huawei επιβάλλοντας και τις ανάλογες κυρώσεις. Ή ότι μετά την αλλαγή προσωπικού στο Λευκό Οίκο εγκατέλειψε τις τακτικές ομαδικής ανοσίας και προάσπισης των ατομικών ελευθεριών. Λέμε τώρα..

    Reply
    1. Oannes January 28, 2021 at 8:08 pm

      Ούτε συζήτηση για τα περί Στρος-Καν και Ασάντζ.
      Κι εμείς πάντως εδώ παράπονο δεν έχουμε, το τελετουργικό τηρείται με ευλάβεια. Με το που βγήκε η “κυρία Λινού” και τράβηξε το αυτί της επιτροπής περί παραπλανητικής βελτίωσης, σπεύσαμε να συνταχθούμε με τη γραμμή Biden. Κι ας πάει και το παλιάμπελο με εκπτώσεις, λύκεια και γυμνάσια.

      Reply

Leave a Reply