“ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ” ΣΕ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ

Απόσπασμα αντιπροσωπευτικά κατάπτυστου κειμένου, από τη Ναυτεμπορική, περί Elon Musk και Twitter:

…Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο  έχει βέβαια άλλα πράγματα στο μυαλό του μετά την απόκτηση του twitter. Ο νέος ιδιοκτήτης Έλον Μασκ, στην τρέλα του να εισάγει μια υποτιθέμενη δημοκρατία στο Twitter, αφήνει ακόμη και εκείνους που διαδίδουν ρητορική μίσους να επιστρέψουν στην ψηφιακή πλατφόρμα.
O Μασκ διοργάνωσε ήδη δυο «ψηφοφορίες»: Πρώτον για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα έπρεπε να επιστρέψει στην υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων και μετά αν θα πρέπει να υπάρξει «γενική αμνηστία» σε αποκλεισμένους λογαριασμούς. Μια μικρή μειοψηφία χρηστών ψήφισε  σε αυτές τις δημοσκοπήσεις υπέρ της επιστροφής του Τραμπ αλλά και της «γενικής αμνηστίας»  για τους δεσμευμένους λογαριασμούς. Αλλά  αυτό δεν εμπόδισε τον Μασκ να ισχυριστεί ότι «ο λαός μίλησε».
Κανείς δεν ξέρει ποιος πραγματικά ψήφισε. Οι λογαριασμοί από ανύπαρκτα άτομα εξακολουθούν να είναι πολυάριθμοι στην πλατφόρμα, αν και ο Μασκ υποσχέθηκε βελτίωση εδώ. Αντίθετα, αποφάσισε να εκδιώξει περίπου το 75% του εργατικού δυναμικού του Twitter και να κλείσει ολόκληρα τμήματα της εταιρείας – συμπεριλαμβανομένων εκείνων των υπηρεσιών  που προηγουμένως ήταν υπεύθυνα για την εύρεση, τη διαγραφή και τον αποκλεισμό ψευδών πληροφοριών ή την απροκάλυπτα διατυπωμένη ρητορική μίσους.
Παράνοια χωρίς έλεγχο. Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή που να μπορεί  να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός. Η μόνη σταθερά: Όποιος προσβάλει τον Μασκ διώχνεται. Όλοι οι άλλοι μπορούν να έχουν λογαριασμό στο twitter. Μετατρέπει λοιπόν το Twitter σε  έναν χώρο χωρίς νόμους.
Όλοι  είναι για άλλη μια φορά ευπρόσδεκτοι να ανακατέψουν τις απόψεις τους με τον κόσμο. Είτε είναι θιασώτες ρητορικής μίσους, είτε υποστηρικτές δηλώσεων όπως «η γη είναι επίπεδη», χάρη στον Μασκ, όλοι είναι για άλλη μια φορά ευπρόσδεκτοι στην ψηφιακή πλατφόρμα. Ένας καθηγητής  του Χάρβαρντ κατηγόρησε τον Μασκ ότι άνοιξε μια «πύλη στην κόλαση».
Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να επιστρέψει στο Twitter για να προωθήσει τη δική του πλατφόρμα, σύντομα, οι πεπεισμένοι θιασώτες της παραπληροφόρησης θα μπορούν να συγκεντρωθούν ξανά στην υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων και να διανείμουν τα μηνύματα μίσους τους σε ένα κοινό δισεκατομμυρίων ανθρώπων
Η ΕΕ, τα μέσα ενημέρωσης και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών καταπολεμούν ενεργά το «μίσος στο Διαδίκτυο». Η ΕΕ πιστεύει ότι θα το αλλάξει αυτό με τους νέους ψηφιακούς νόμους της. Αλλά αυτό είναι ευσεβής πόθος. Έχουμε νόμο, αλλά ουδείς τον επιβάλει. Όλοι οι τροχοί μένουν ακίνητοι όταν το θέλει το Twitter.
Είναι καλό που τουλάχιστον πολλοί διαφημιζόμενοι δεν θέλουν να περάσουν πλέον από αυτή την κολασμένη πλατφόρμα. Είτε πρόκειται για Verizon είτε για Jeep, οι μισοί από τους κορυφαίους διαφημιστές έχουν αναστείλει τη δέσμευσή τους στο Twitter τις τελευταίες εβδομάδες.

…Μπαίνεις στον πειρασμό να υποπτευθείς ότι άνθρωποι όπως ο “αρθρογράφος” Μιχάλης Ψύλλος, εργάζονται
επί τούτου για να καταστήσουν συμπαθή τον Elon Musk. Έτσι κι αλλιώς, ασυνείδητα, βάζουν από μια πινελιά ο καθένας στο πορτρέτο που προωθεί για τον εαυτό του.
Υπενθυμίζουμε ότι ο οχετός εναντίον του Twitter ξεκίνησε τη στιγμή που ο “πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο” αποφάσισε να περιορίσει την
τερατώδη λογοκρισία – σήμα κατατεθέν της πλατφόρμας. Λογοκρισία την οποία τα …δημοσιογραφικά μέσα, δεν είχαν κριτικάρει ποτέ όσο διαρκούσε. Σήμερα θρηνούν για την “κατάργησή της” και τη μετατροπή του Twitter [σύμφωνα με τον …καθηγητή του Χάρβαρντ] σε “πύλη της κολάσεως”.
Το πλήρες κείμενο,
εδώ
Παρεμπιπτόντως, δυο ανακοινώσεις τελευταίας εσοδείας από τον ιδιοκτήτη – CEO : 1. Θα πραγματοποιείται demonetize στα tweets με …ρητορική μίσους. Και 2. Επαναφέρεται στο μέσο η liberal ηθοποιός Kathy Griffin. Κάτω ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο η τελευταία κοινωνεί τις anti-Trump απόψεις της [φωτό του 2017].

4
(Visited 117 times, 1 visits today)

12 Comments

  1. stcigar November 28, 2022 at 11:31 am

    Ο λόγος που προσπαθούν τόσο απεγνωσμένα να καταπνίξουν το “μίσος” είναι ότι καταλαβαίνουν ότι το μίσος αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο.

    Reply
    1. Oannes November 28, 2022 at 12:02 pm

      Εννοείς προφανώς τους “ιθύνοντες” γιατί τυπάκια σαν τον “αρθρογράφο” της υποθέσεως, αλλά και πολύ πιο “υψηλού IQ” απ’ αυτόν, απλώς κάνουν την κωλοδουλίτσα τους χωρίς να καταλαβαίνουν, ή να συζητούν ο,τιδήποτε. Αν αύριο τους ζητηθεί να πλέξουν το εγκώμιο του κυρ-Musk, ό,τι μπορούν θα κάνουν και γι’ αυτό.
      Εντωμεταξύ [αφενός δεν είναι της ώρας να κάθομαι να γράφω, για διάφορους λόγους, αφετέρου…] έχω μεγάλη περιέργεια τι ακριβώς γίνεται στην Κίνα. Και κυρίως τι θα επακολουθήσει γιατί, όσο κι αν το χοντραίνουνε τα “μέσα”, κάτι ψιλοχοντρό συμβαίνει – δεν είχα δώσει σημασία με τα 500 άτομα στη Σαγκάη αλλά προφανώς έχει πάρει διαστάσεις.
      Υποθέτω ότι αποτελεί θετική εξέλιξη για όλους – ακόμα και για μας, “κάποια στιγμή”, τελευταίους καταϊδρωμένους όπως πάντα.

      Reply
      1. stcigar November 28, 2022 at 12:21 pm

        Κατά τη γνώμη μου είναι υποκινούμενο 100%. Η πολιτική zero covid που ακολουθούνε οι Κινέζοι έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγή και αποτελεί το βασικότερο λόγο (ακολουθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας) για την άνοδο του πληθωρισμού. Ή θα βγάλει επομένως η Δύση με κάποιο τρόπο από τη μέση τη Ρωσία και την Κίνα ή θα τη βγάλουν αυτές.

        Reply
        1. Oannes November 28, 2022 at 12:52 pm

          Λογικό ακούγεται. Τώρα, υπάρχει υποτίθεται μαρτυρία από μηνών ότι και στη δική τους οικονομία υπάρχει πρόβλημα απ’ τη συγκεκριμένη πολιτική – αυτό απ’ τα δυτικά μίντια, τα οποία καλό είναι κανείς να μην πολυεμπιστεύεται. Ξέρω πάντως από δικά μου άτομα για περιπτώσεις Κινέζων που εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω προβλημάτων σε real estate και τράπεζες εκεί και εγκαθίστανται, μεταξύ άλλων και …εδώ. Θυμάμαι επίσης να ξεκινάνε κάποια demonstrations σε Κίνα από το καλοκαίρι για τράπεζες που είχαν αρχίσει να “σκάνε”.

          Reply
          1. stcigar November 28, 2022 at 1:15 pm

            Σε μας πάντως τα προβλήματα είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερα και τρία χρόνια δεν διαμαρτυρήθηκε ουσιαστικά κανένας. Αν δεν ήταν στη μέση το οικονομικό της υπόθεσης, ακόμα λοκντάουν θα είχαμε και θα τους λέγαμε κι ευχαριστώ. Ακούγεται λίγο περίεργο να σηκώσουν από μόνοι τους ξαφνικά οι κινέζοι τη σημαία των δικαιωμάτων. Αφού τα σκάτωσαν όμως οι δικοί μας με τη Ρωσία, η μόνη λύση στο οικονομικό τους αδιέξοδο είναι να κάνουν κάτι με το πρόβλημα της Κίνας. Και μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα. Δεν ξέρω αν έχει τύχει να συζητήσεις τελευταία με ναυτικούς, αλλά τα προσκόμματα στις μεταφορές λόγω της υποχρεωτικής καραντίνας είναι αδιανόητα. Είναι θαύμα που μπορούμε ακόμα να προμηθευόμαστε τα βασικά έστω και σε τιμές μαύρης αγοράς.

            Reply
            1. Oannes November 28, 2022 at 2:18 pm

              Δεν πιστεύω ούτε εγώ ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μη λειτουργεί έξωθεν δάκτυλος. Από την άλλη δεν γίνεται να μην υπάρχει και κάποια genuine δυσαρέσκεια. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ανεξαρτήτως οικονομικών, θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτό θα λειτουργήσει “φιλοτιμώντας” τους λαούς της Δύσης. Ως προς τους κνιτμπουχέσες – συριζομπουχέσες – “αγωνιστική” αιχμή του δόρατος εδώ, σιγά μη σαλέψει τίποτα.

              Reply
              1. stcigar November 28, 2022 at 3:05 pm

                Δεν ξέρω αν πρέπει να δώσουμε βάση στα όσα δημοσιεύονται ούτε κι έχω καμιά ιδιαίτερη πληροφόρηση, δεδομένου μάλιστα ότι τελευταία διαβάζω μόνο τους τίτλους, εξ ου και η μειωμένη συμμετοχή μου στο blog. Με μια γρήγορη ματιά που έριξα στο περιεχόμενο πάντως, αφού έθεσες το ζήτημα, μου έδωσε μια εντύπωση αξιοπιστίας επιπέδου πατεραντωνίου. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά στατιστικά θα τύχει κάποια στιγμή να πούνε και την αλήθεια κι εμείς θα νομίζουμε ότι μας δουλεύουν.

                Reply
                1. stcigar November 28, 2022 at 8:43 pm

                  Θυμάμαι χαρακτηριστικά εντωμεταξύ προ τριετίας, όταν ο κορωνοϊός περιοριζόταν ακόμα στην Κίνα, που σου είχα πει ότι την πραγματική φύση του προβλήματος θα τη μάθουμε όταν ο ιός διαδοθεί και στη Δύση, όπου υπάρχει μια σχετική ελευθερία έκφρασης και διαφάνεια. I mean, πόσο πιο έξω μπορεί να πέσει στις προβλέψεις του ένας άνθρωπος????

                  Reply
                  1. Oannes November 28, 2022 at 9:10 pm

                    Δεν νομίζω ότι υπήρξε άνθρωπος που να μην πιάστηκε στον ύπνο το πρώτο μικρό διάστημα τουλάχιστον. Η δική σου οξυδέρκεια ως προς το θέμα υπήρξε world class – και μιλάω μετά λόγου γνώσεως γιατί το έψαχνα πολύ τότε. Εντάξει, προφανώς και κάποιοι “ειδικοί” με μυαλό στο κεφάλι τους θα είχαν αντιληφθεί τι παίζεται, αλλά έως εκεί.
                    Τελικά εντωμεταξύ, τα περί “διαστάσεων” που έχει πάρει το πράγμα στην Κίνα ειναι προφανώς παπάρια μάντολες. Κάτι 5-6 από δω κι άλλοι 5-6 από κει, και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν τα βοθροκάναλα – εντός και εκτός Ελλάδος.

                    Reply
                    1. stcigar November 28, 2022 at 9:38 pm

                      Είναι απίστευτο το πόσο έχουν κατρακυλήσει στο βούρκο τα ΜΜΕ σε τόσο μικρό διάστημα. OK πάντα έλεγαν ψέματα, τώρα όμως λένε ΜΟΝΟ ψέματα, κι εκεί ακόμα που δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουν, όπως για παράδειγμα με την Πισπιρίγκου και την Κιβωτό. Αυτή κι αν είναι πανδημία. Το έχουν χοντρύνει πλέον τόσο πολύ και τόσο αναίτια, που αρκετός κόσμος έχει αρχίσει τελευταία να τους παίρνει στο ψιλό. Κι αυτοί εκεί το χαβά τους, από το κακό στο χειρότερο.

  2. dnk November 29, 2022 at 7:19 am

    Ίσως το συνεχώς επικαιροποιούμενο mix n’ match ψεμμάτων να λειτουργεί σαν ένα είδος “ειδικού αναισθητικού” ή “τέστ αναισθησίας”,απαραίτητου συστατικού της εν εξελίξει “πολλαπλής επέμβασης” πάνω στο “κοινωνικό σώμα”…

    Reply
    1. Oannes November 29, 2022 at 9:49 am

      Αυτό εννοώ όταν λέω πείραμα εν εξελίξει. Βέβαια εδώ οι “λαοί” είναι τα lab rats, και το εργαστήριο έχει καταλάβει [εξομοιωθεί με] το “φυσικό περιβάλλον” αλλά …αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τις ελίτ. Τα σχέδιά τους για σωτηρία του πλανήτη, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αποπληθυσμό κτλ. υπήρχαν σε “κοινή” θέα από τα ’70s [Club of Rome etc – “ήμουνα νιός και γέρασα” από τότε που πρωτοδιάβασα γι’ αυτά τα πράγματα] για να μην πάμε στον Μάλθους και τον 18ο αιώνα.
      Οι διάδοχοι των τότε, σημερινοί ηλίθιοι-που-χειρίζονται-μαθηματικά-μοντέλα, έχουν σχέδια για μας και η διαφορά είναι ότι η τεχνολογία παρέχει πρωτοφανές πλεονέκτημα για την εφαρμογή τους.

      Reply

Leave a Reply