ΓΙΑ ΤΗ “ΔΙΑΛΟΓΗ” ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΘ

Λεπτομέρειες για το πώς γίνονται οι εισαγωγές των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μετά το θέμα που έχει προκύψει με τις «VIP ΜΕΘ» που κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προκάλεσε αναταράξεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, έδωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
«Είμαι πολύ στενοχωρημένη γι’ αυτά που ακούγονται. Οι γιατροί νιώθουν προσβεβλημένοι και απογοητευμένοι από όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα» είπε αρχικά.
«Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5» είπε και εξήγησε:
«Στο νούμερο ένα, είπε, είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο».
Ειδικότερα, η Αναστασία Κοτανίδου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, εκτός των άλλων άφησε και αιχμές κατά πάντων, αφού είπε μεταξύ άλλων ότι πιθανώς οι αναφορές της περασμένης εβδομάδας ότι οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και εντός ΜΕΘ έχουν την ίδια φροντίδα, αλλά και οι τοποθετήσεις ότι γίνεται επιλογή με κοινωνικά κριτήρια, έχουν προκαλέσει έντονη απογοήτευση στους γιατρούς.
Όταν ρωτήθηκε για την θνητότητα η κα Κοτανίδου είπε ότι είναι νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτό και ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μετά την πανδημία. Σίγουρα, πάντως είπε, οφείλεται και στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει στην χώρα μας.
Παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και έδωσε τα εξής στοιχεία:
Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια πρέπει ανά πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10
Κρεβάτια έχουμε. Δεν θέλουμε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ αλλά στελέχωση των υπαρχόντων.
Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 50 με 60% σε όλη την χώρα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και οφείλεται στον χαμηλό εμβολιασμό.
Εννοείται ότι θα υπάρχουν απώλειες από την στιγμή που δεν έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν μπορούμε όμως να αποδώσουμε την θνητότητα στα προβλήματα στις ΜΕΘ. Δεν υπάρχει, τόνισε καμία αμφιβολία ότι η φροντίδα εντός ΜΕΘ είναι καλύτερη από τους εκτός μονάδας.

Ως προς το ζήτημα των VIP ΜΕΘ απορεί κανείς τι νέφος βλακείας είναι αυτό που αφήνει την υπόθεση να σέρνεται, αποτελώντας πλέον αντικείμενο …εισαγγελικής έρευνας : απ’ τη στιγμή που την τάδε μέρα οι πάντες μιλούν για ελλείψεις κρεβατιών και διασωληνωμένους στους διαδρόμους και την επόμενη …νεοεισερχόμενος [μητροπολίτης / δημοσιογράφος / ο,τιδήποτε] βρίσκει κρεβάτι, πάσα συζήτηση περιττεύει.
Για να αποδώσει τώρα κανείς τις απώλειες των ΜΕΘ στο χαμηλό εμβολιασμό, χρειάζεται
αξιοσημείωτο θράσος. Όσο για τα κριτήρια …διαλογής και όχι επιλογής, η κυρία Κοτανίδου αναφέρεται στις διαβαθμίσεις 1 και 5 …ξεχνώντας τις ενδιάμεσες. Δεν κάνουμε βεβαίως “κριτική” σε ανθρώπους που εργάζονται υπό έκτακτες συνθήκες – όποιος είναι έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια ξέρει. Λέμε όμως αυτό που ξέρουν όλοι : υπάρχουν περιπτώσεις ηλικιωμένων που δεν βρίσκουν κρεβάτι ακριβώς λόγω της ηλικίας τους. Και γενικότερα, η συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού απέναντί τους κυμαίνεται από το “τυπικό” με την κακή έννοια, έως το εξοργιστικά απαράδεκτο. * Τα παραπάνω κολλάνε περίεργα με σύνθημα της πρώτης εποχής της πανδημίας : “να προστατεύσουμε τον παππού και τη γιαγιά”, όπως και με το πρόστιμο στην ίδια ηλικιακή ομάδα. …όχι για τιμωρία, αλλά για προστασία τους.
Κολλάνε τέλος με την περσινή αποστροφή ενός κυβερνητικού παχύδερμου [ποιού δεν θυμάμαι, αλλά δεν έχει σημασία]. Ότι δεν είχε νόημα να χτιστούν κι άλλα νοσοκομεία, γιατί μετά από λίγους μήνες η πανδημία θα τελείωνε και δεν θα ξέραμε τι να τα κάνουμε.
…Από τότε έχει περάσει ενάμισης χρόνος. Η απάντηση ξεχάστηκε, μαζί με την ερώ
τηση.

* Απο πλήθος παραδειγμάτων, διαλέγω το πιο πρόσφατο [χτεσινό] : ηλικιωμένη κυρία φτάνει στο ΙΚΑ, έχοντας κλείσει ραντεβού για PCR test. Ήταν η δεύτερη μέρα που πήγαινε εκεί, καθότι την πρώτη [προχτές] την έστειλαν σπίτι της με το δικαιολογητικό ότι …κάτι είχε προκύψει. Αφού λοιπόν περιμένει περί τις τρεις ώρες, εμφανίζεται ο δόκτωρ, μουράτος και φουριόζος, ο οποίος την ενημερώνει ότι θα κάνει το …rapid test. “Με συγχωρείτε πολύ, εγώ το ραντεβού το έκλεισα για PCR” επιμένει εκείνη. “Δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω…” η απάντηση του δόκτορος.


4
(Visited 32 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply