ΑΠ’ ΤΟ #METOO ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΧΡΟΝΗ …AND BACK

Θυμάμαι την έκπληξη που είχα δοκιμάσει, εκεί στα ‘80s από ένα άρθρο για τον …Κυριάκο Παπαχρόνη. Σύμφωνα με αυτό, ο “δράκος της Δράμας”, η διασημότερη περίπτωση κατά συρροή βιαστή – δολοφόνου στη νεότερη ιστορία, φυλακισμένος πλέον τότε, λάμβανε πλήθος επιστολών μηνιαίως από …γυναίκες που δήλωναν ερωτευμένες μαζί του. Θα μπορούσε να γίνει λόγος για fan club του πρώην αξιωματικού των ΛΟΚ [ = “ωραίο παιδί”], με το φαινόμενο να αποτελεί αφορμή για γαργαλιστικά σχόλια εκ μέρους του αρθρογράφου. Δεν θυμάμαι ποιος ήταν, ούτε σε ποιο έντυπο είχε γίνει η δημοσίευση. Αλλά το γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο, χαραγμένο ανεξίτηλα στην μνήμη μου.
Με είχε κάνει να σκεφτώ διάφορα για την απεριόριστα
συγχωρητική φύση της γυναίκας [έκφανση της “αποδοχής” ως χαρακτηριστικού του θηλυκού – μητρικού στοιχείου], η οποία κάποτε την ωθεί σε ηλίθιες ακρότητες – όπως μου φαινόταν, και εξακολουθεί να μου φαίνεται, ο εξ αποστάσεως “έρωτας” για κάποιον σαν τον Παπαχρόνη.
Αν το αναφέρω σήμερα είναι για ένα λόγο: οι τότε φίλες μου είχαν δηλώσει έκπληκτες και αηδιασμένες απ’ αυτό,
στον ίδιο βαθμό που …οι νυν φίλες μου εκφράζουν έκπληξη και αηδία για το αντίθετό του : την τηλεκατευθυνόμενη, υστερικού τύπου απόρριψη για κάθε τι “ανδρικό” ως συνώνυμο του “ρατσισμού”, του “σεξισμού” και της εν γένει …επικινδυνότητας.
Το οποίο σημαίνει ότι, ίσως, ή έτσι θέλω να πιστεύω, το φαινόμενο της γιαλαντζί, lifestyle μαινάδας, δεν είναι πιο mainstream σήμερα από ότι ήταν κάποτε το της γεμάτης κατανόηση γυναίκας, ακόμα και μπροστά στον serial killer & rapist. Κατανόηση κάτω απ’ την οποία υπέβοσκε μια τάση
μαζοχιστικής αυτοταπείνωσης.
Tο σκεπτικό των φαν του Παπαχρόνη αφορούσε, υποθέτω, ένα κλισέ του στιλ “από μικρός του έλειψε η στοργή και η αγάπη, εξ ου η κατάληξή του. ΕΓΩ, με τη δική μου αγάπη θα τον σώσω, μεταμορφώνοντας ξανά το (διάσημο!) κτήνος σε άνθρωπο”.
Μπορεί κανείς να
επικοινωνήσει μ’ αυτό το σκεπτικό, ανεξαρτήτως διαθέσεως απέναντί του.
Το σκεπτικό των γιαλαντζί μαινάδων, απ’ την άλλη, ομολογώ πως
μου διαφεύγει. Ίσως η εξήγηση γι’ αυτό να βρίσκεται στον ορισμό της λέξης.
[μαινάδα = 1. γυναίκα που σε έξαλλη κατάσταση συμμετέχει στη γιορτή του Θεού Διονύσου 2. γυναίκα που βρίσκεται σε έξαλλη κατάσταση].

4
(Visited 71 times, 1 visits today)

Leave a Reply