ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ …ΟΛΟΙ ΕΜΒΟΛΙΟ

Στην οθόνη, πλαισιωμένοι από ντουέτο “δημοσιογράφων”- υμνωδών της μιας, αγίας, ομοουσίου, ζωοποιού και αδιαιρέτου Επιστήμης – Τεχνολογίας, οι δυο ιατροί παραχωρούν ψήγματα γνώσης στο διψασμένο τηλεοπτικό κοινό. Ο πρώτος είναι αυτό που θα λέγαμε “επιστήμων με ανθρώπινο πρόσωπο”. Ο τόνος και η μεταλλική χροιά της φωνής του δεύτερου, προαναγγέλουν μια εποχή που επιφανείς μελλοντολόγοι τοποθετούν όχι μακρυά από τώρα: εκείνην όπου το νοσοκομειακό προσωπικό αντικαθίσταται από ρομπότ και οι  γιατροί από διαγνωστικούς αλγόριθμους. Στην κοινότητα της A.I. θεωρείται κοινός τόπος: οι αλγόριθμοι εκτελούν πιο ακριβείς διαγνώσεις από τους βιολογικούς συνάδελφούς τους.
Η μεταλλική φωνή του επιστήμονα ακούγεται δυσοίωνη: “Επειδή τώρα έχει μειωθεί ο κίνδυνος, και κάποιοι έχουν χαλαρώσει… σκέφτονται ότι ίσως η παρουσίασή του ήταν υπερβολική, τους προηγούμενους μήνες. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα, οι καταστάσεις που θα αντιμετωπίζαμε θα ήταν ανεξέλεγκτες. Αλλωστε, κι αν μέσα στο καλοκαίρι, πράγμα όχι απίθανο, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβη, ιδίως αν πλησιάσει νούμερο τριψήφιο, τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα…”
Η συζήτηση στρέφεται στο άνοιγμα των σχολείων:
Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, καθότι η νοσηρότητά τους απ’ τον ιό είναι ελάχιστη” λέει ο ίδιος επιστήμων. “Το άνοιγμα των δημοτικών δεν συνιστά κίνδυνο, για να είμαστε ειλικρινείς. Και πρέπει να πάμε σε μια κανονικότητα, στην οποία θα επανέλθουμε από Σεπτέμβριο αναγκαστικά. Δεν μπορούμε τα σχολεία να τα έχουμε κλειστά επ’ άπειρον”.
Είναι σαφές ότι αγνοεί νεώτερες μελέτες επί αμερικανικού εδάφους, που αμφισβητούν αυτή την άποψη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και για τα παιδιά… Κι όμως, σ’ αυτές έχουν αναφερθεί ακόμα και ελληνικά media. Ίσως να μην έχουν γίνει από …πραγματικούς επιστήμονες. Αλλά αμφιβάλλω αν τότε θα προβάλλονταν απ’ το δελτίο του CNN…
Εν πάση περιπτώσει, αυτό που προκύπτει στο πλαίσιο της συζήτησης για το άνοιγμα των σχολείων είναι …ύποπτα κοντά στο συνωμοσιολογικό σενάριο που είχα διατυπώσει προ ημερών [βλ. post ΓΙΑΤΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;] Ότι εκείνο που “δεν έπρεπε” να χάσουν τα παιδιά, δεν είναι οι δέκα μέρες φυσικής ή ιστορίας, αλλά μια πρώτη γεύση απ’ την κουλτούρα του “σήκω πάνω κάτσε κάτω”…
“Και τα μικρότερα παιδιά”, παίρνει το λόγο ο επιστήμων με το ανθρώπινο πρόσωπο, “τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να ζήσουν με κανόνες μέσα στο χειμώνα, καλύτερα να μπουν σ’ αυτούς από τώρα, που τα πράγματα είναι σχετικώς ασφαλή, παρά να το κάνουν αργότερα υπό πιο δύσκολες συνθήκες…”
Άλλωστε: “τα παιδιά εκπαιδεύονται πολύ πιο εύκολα απ’ τους μεγάλους. Θα δείτε πώς θα μάθουν να εφαρμόζουν τους κανόνες πιο γρήγορα και πιο πιστά από εμάς!”
“Είναι δηλαδή μια προεργασία αυτό το διάστημα…”
σιγοντάρει η “δημοσιογράφος”…
Εν συνεχεία οι ιατροί προβαίνουν σε μια ακόμα ground breaking αποκάλυψη: “από Σεπτέμβριο, όλος ο πληθυσμός της χώρας, από …6 μηνών και άνω, οφείλει να εμβολιαστεί για την Η1Ν1. Οι μέχρι τώρα δισταγμοί σε Ελλάδα και Ευρώπη, πρέπει να παραμεριστούν: από τη μια το δεύτερο κύμα κορωνοϊού πρέπει να θεωρείται βέβαιο [αυτό σύμφωνα με τα …μαθηματικά μοντέλα, τα οποία ως γνωστόν θριαμβεύουν σε όλες τις προβλέψεις τους]. Από την άλλη, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να νοσήσει κανείς ταυτόχρονα από κορωνοϊό και γρίππη…”
“Το θέμα είναι να πειστούν διάφοροι περίεργοι συνωμοσιολόγοι” παίρνει το λόγο ο κεκράκτης – “δημοσιογράφος”, “ένα αντιεμβολιαστικό, υποτίθεται κίνημα, κάτι ανόητοι που…”
“Ας μη ξεχνάμε: όπως ο ιός, έτσι και η ανοησία είναι άκρως ανθεκτική. Και φάρμακο γι’ αυτήν δεν υπάρχει”, κλείνει το θέμα, αστειευόμενος με την μεταλλική φωνή του ο Επιστήμων.


5
(Visited 100 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. stcigar May 22, 2020 at 2:04 pm

    Εντωμεταξύ εντύπωση μου έχει κάνει και το άλλο: με την κανονική τη γρίπη όλος ο κόσμος βήχει, φτερνίζεται, ανεβάζει πυρετό, κρεβατώνεται, παθαίνει πνευμονία, τρέχει στα νοσοκομεία κλπ. Είδες εσύ όλο αυτό το διάστημα με τα μάτια σου κανέναν ή άκουσες έστω από πρώτο χέρι για κάποιο γνωστό σου που.. να του τρέχει έστω η μύτη? Εγώ πάντως όχι, το ίδιο και όλοι όσους ρώτησα για το θέμα..(ok, ψέματα, η γυναίκα μου είχε κάποιο μαθητή με επίμονο βήχα!)

    Reply
    1. Oannes May 22, 2020 at 2:20 pm

      Δεν έχω δει όντως, αν και δεν θα βασιζόμουν 100% στην εμπειρία της καθημερινότητας μου, όχι πολύ διαφορετικής μετά τα μέτρα, από την πριν από αυτά.
      Το θέμα είναι ότι υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι, και κοντινά μου πρόσωπα, που αποφεύγουν 3 μηνες τώρα επισκέψεις σε νοσοκομεία, εξετάσεις κλπ. ακόμα και για σοβαρά ζητήματα, ένεκα …κορωνοϊού. Και μόνο γι’ αυτό εκτέλεση πρέπει σε κάποιους.

      Reply
      1. stcigar May 22, 2020 at 4:00 pm

        Μη μου το θυμίζεις.. ακόμα περιμένω να ανοίξει το ΚΑΤ να πάω για μετεγχειρητικό έλεγχο. Δεν είναι ότι το αποφεύγω, είναι κλειστό.

        Reply

Leave a Reply