ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ;!

Απόσπασμα πρόσφατης [αρχές Απριλίου] ανακοίνωσης του Υπουργείου Παιδείας:
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για της «έμφυλες ταυτότητες» αρχίζει τις επόμενες ημέρες σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας. Το πρόγραμμα αφορά σε εγκεκριμένες από το υπουργείο Παιδείας δράσεις με σκοπό τη σωστή διαμόρφωση της σχέσης με το σώμα, την αυτοεικόνα και αυτοαντίληψη των μαθητών.
Η θεματική ενότητα «Αποδομώντας τα έμφυλα στερότυπα» κάνει την αρχή και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει δώσει ήδη στα σχολεία βοηθητικό υλικό για την πραγματοποίηση του προγράμματος.
Το νέο υλικό έχει σχεδιαστεί από το «Πολύχρωμο Σχολείο», μια εθελοντική μη κερδοσκοπική συλλογικότητα επιστημόνων που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2009 με αρχική ονομασία «Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση». Τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα προέρχονται από το χώρο της εκπαίδευσης, της ψυχικής υγείας και των κοινωνικών επιστημών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής οι έρευνες δείχνουν ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ μαθήτριες και μαθητές υφίστανται διάκριση, τρομοκρατία και παρενόχληση παντού στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα.

Το πώς εμπεδώθηκε το πρόγραμμα δεν το έμαθα. Υπάρχει όμως εδώ ένα λογικό άλμα που δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω:
Πώς, ξεκινώντας από τα [δικαιολογημένα] περί διακρίσεων και παρενοχλήσεων, φτάνουμε στην …αποδόμηση των στερεοτύπων; Πώς με αφορμή το όντως χυδαίο φέρσιμο κάποιων “straight” παίρνει μαζί η μπάλα την ίδια την ιδιότητα [ – “στερεότυπο”] του “straight”; Και, μήπως η ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα αποτελεί ένα είδος αγγελικής ουτοπίας, από όπου η οποιαδήποτε μορφή βίας είναι de facto εξοβελισμένη;
Πρόκειται για απλό λάθος; ή μήπως η ανακοίνωση του [οικτρά αποτυχημένου] Υπουργείου Παιδείας υπονοεί ότι ο …στερεοτυπικά μη ομοφυλόφιλος έχει μια εγγενή τάση προς το bullying; γιατί αν είναι έτσι, θυμίζει τις ολοένα και πιο πυκνές φωνές στον “πολιτισμένο κόσμο”, που αναθεματίζουν τον λευκό άνθρωπο ως …” ρατσιστή εκ φύσεως”.
Αυτό το τελευταίο, πέραν του ότι δεν είναι …καθόλου ρατσιστικό [ούτε …στερεότυπο] αποτελεί σύμπτωμα πολιτσμικής παρακμής χωρίς προηγούμενο, δεδομένου του ότι οι περισσότεροι από τους φωνασκούντες είναι λευκοί οι ίδιοι [βλ. βίντεο].
Προ διετίας, η Munroe Bergdorf [φωτό], το πρώτο transgender μοντέλο της L’ Oreal, από το βήμα που της έχει παραχωρήσει ο ραδιοσταθμός του BBC, ανακοίνωσε ότι όλοι εμείς, τα άτομα της λευκής φυλής, είμαστε ρατσιστές. Γιατί …έτσι. Απλά είμαστε λευκοί, κι ο ρατσισμός κυλάει στο αίμα μας… Το “ευαίσθητο” σε θέματα ρατσισμού Facebook δεν είχε πρόβλημα με την ανάρτησή της. Η L’ Oreal, προς τιμή της, την απέλυσε.

2
(Visited 131 times, 1 visits today)

Leave a Reply