“…ΟΥ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΟΥΚ ΕΣΤΑΙ ΤΕΛΟΣ”

Η συνέντευξη της Kang Kyung-Wha, υπουργού εξωτερκών της Νότιας Κορέας στο France 24, αξίζει να προσεχτεί: η χώρα σποτελεί “βελτιωμένη κα επηυξημένη” [“συρρικνωμένη” ορθότερα] έκδοση της Ελλάδας στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του ιού.
Η υπουργός είπε ότι οι αριθμοί έχουν σταθεροποιηθεί και βρίσκονται υπό έλεγχο: 10.500 κρούσματα, 200 νεκροί, σε μια χώρα λίαν πυκνοκατοικημένη, 52.000.000 κατοίκων. Ως κλειδιά της επιτυχίας ανέφερε την έγκαιρη διενέργεια άθφονων τεστ, και το ιδιαίτερα στενό contact tracing. Εξήρε τη βοήθεια και γενικά το ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απορρίπτοντας την κριτική του D. Trump γι΄αυτόν [σημείωση: σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ν. Κορέας είναι από πέρσι η Κίνα – δεύτερος η Ιαπωνία, τρίτος οι ΗΠΑ].
Ένα ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης αφορά στα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, τα οποία δεν πάρθηκαν ποτέ στην Ν. Κορέα: η υπουργός ανέφερε ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα γινόταν αποδεκτή απ’ το λαό, εξ ου η κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να τα εφαρμόσει ούτε καν στη διάρκεια ενός πρώιμου ξεσπάσματος της επιδημίας τον Φεβρουάριο. “Μια απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ήταν αντίθετη στς αρχές της ανοικτής κοινωνίας που πρεσβεύουμε”, τόνισε, προσθέτοντας ότι έχουν εφαρμοστεί απαγορεύσεις στα ταξίδια, για την αποφυγή ενός “δεύτερου κύματος”. Κάπου εδώ κρύβεται το [πικρό] κερασάκι: τα περί δεύτερου κύματος ακούγονται καιρό, πρώτη φορά όμως ως δεδομένα, από χείλη κυβερνητικού αξωματούχου: “πολλοί από τους αποθεραπευμένους, βρίσκονται ξανά θετικοί στον ιό μερικές μέρες αργότερα, πράγμα που σημαίνει οτι η φύση του ιού δεν είναι ακόμα επαρκώς γνωστή”. Άλλωστε: “έχουμε και πολλές περιπτώσεις από ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ξένες χώρες. Αυτή είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Δεν αρκεί μια χώρα να περιορίσει τη μετάδοση του ιού στα σύνορά της. Είναι μια πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί σαν παγκόσμια κοινότητα“.
Εαν κανείς συμπήξει τα δυο σκέλη [“αποθεραπευμένοι που εξακολουθούν να φέρουν του ιό” και “πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί σαν παγκόσμια κοινότητα”] προκύπτει το συμπέρασμα: οι καθησυχαστικές δηλώσεις “αγοράζουν, απλώς, χρόνο”. Η ζωή θα εξακολουθήσει να διέπεται στη λεπτομέρειά της, από τον εφιάλτη ενός ιού …όχι επαρκώς γνωστού, και του οποίου η βασιλεία θα διαρκέσει μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου τουλάχιστον.

6
(Visited 158 times, 1 visits today)

Leave a Reply