ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Κανόνας με γενική ισχύ: ο άνθρωπος που προσπαθεί να φτάσει σε στέρεο συμπέρασμα, ανεξαρτήτως θέματος, ακολουθώντας τα επιστημονικά δεδομένα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Αυτό που παρουσιάζεται ως “επιστημονικά τεκμηριωμένο”, αδιαμφισβήτητο γεγονός, απλώς δεν υπάρχει. Αντ’ αυτού υπάρχει μια χασμωδία εκτιμήσεων, εξαρτώμενων, Κύριος οίδε από τι είδους ανεπάρκειες, αγκυλώσεις, εμπάθειες και συμφέροντα ειδικών. Όσο για την αβρότητα που επιδεικνύεται εκατέρωθεν απ’ τους εκπροσώπους των σχολών σκέψης, δεν έχει να ζηλέψει κάτι από εκείνη μιας καφενόβιας αντιπαράθεσης. Η διαφορά: οι αντιπαραθέσεις εντός της επιστημονικής κοινότητας άπτονται κλιμακίων της εξουσίας. Και η επιστημονική πλευρά που καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της εξουσίας, επιβάλλεται δια νόμου ως “η επίσημη” ή “η μόνη ορθή”. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να είναι. Αλλά δεν σημαίνει και το αντίθετο.
Εχει ενδιαφέρον πχ. να προσπαθήσει κανείς να εξακριβώσει, όχι τη γενεσιουργό αιτία του Σύμπαντος, αλλά …τον αριθμό των νεκρών από την Ισπανική γρίππη. Θα έρθει αντιμέτωπος με “επιστημονικά δεδομένα” όπως τα παρακάτω [από Wikipedia]: Estimates vary as to the total number who died. An estimate from 1991 says it killed 25–39 million people.[47] A 2005 estimate put the death toll at probably 50 million (less than 3% of the global population), and possibly as high as 100 million (more than 5%).[48][49] But a reassessment in 2018 estimated the total to be about 17 million,[3] though this has been contested.
Το έψαξα, απ’ αφορμής του “άρθρου” ενός ακόμα Έλληνα “δημοσιογράφου” που ισχυρίζεται, στο πλαίσιο της διατεταγμένης υπηρεσίας στην οποία βίσκεται ότι, μη λήψη άμεσων μέτρων εκ μέρους του Τραμπ θα ισοδυναμούσε για τις ΗΠΑ με αποτέλεσμα αντίστοιχο εκείνου της …Ισπανικής Γρίπης.
Κάποιος που παρακολουθεί τη διαδικασία του δημόσιου διαλόγου, δεν μπορεί να μην αντιληφθεί ότι η προσέγγιση στο θέμα “κορονοϊός” αποκτά ταχύτατα πολιτικές αποχρώσεις.
Ο ιός βρίσκει τη θέση του στην ατζέντα ενός συγκεκριμένου είδους δημοσιολόγων, δίπλα σε θέματα όπως οι “εθνικιστικές” και “λαϊκιστικές” πολιτικές, η “ρατσιστική δυσανεξία” στην παράνομη μετανάστευση, η δυσπιστία στις εσχατολογίες του climate change. Με άλλα λόγια …ο κορονοϊός εντάσσεται, και μάλιστα οσονούπω ως βαρύ πυροβολικό, στο οπλοστάσιο εναντίον ηγετών τύπου Ντόναλντ Τραμπ, Μπόρις Τζόνσον, Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Βεβαίως αυτό που ισχυρίζονται οι εν λόγω ηγέτες, πόρρω απέχει από αυτό που εμφανίζεται στον τύπο ότι λένε. Ότι, δηλ. προκρίνουν την …οικονομία απ’ τις ανθρώπινες ζωές, αντίθετα από άλλους, ανθρωπιστικά σκεπτόμενους.*
Ο Τραμπ, ας πούμε, ανακοίνωσε, και αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει  “επιστημονική” απάντηση σ’ αυτό, το εξής: το μακροχρόνιο κλείσιμο της οικονομίας μιας χώρας, και της συνεπαγόμενης βαθειάς ύφεσης / ανεργίας θα έχει μακροπρόθεσμα πιο καταστροφικές συνέπειες απ’ ότι ο ίδιος ο ιός. Και εννοεί, …από πλευράς απώλειας ανθρώπινων ζωών.
Οι περισσότεροι θα έπρεπε να αισθανόμαστε ανεπαρκείς για να λάβουμε μέρος στη συζήτηση, όταν ανεπαρκείς δηλώνουν οι ίδιοι οι αρμόδιοι. Και δεν είναι ιδιαίτερα τολμηρή η υπόθεση ότι οι τελευταίοι καλύπτονται πίσω από μια υπερπροβολή της ιατρικής παραμέτρου.
Γιατί το επιχείρημα περί shutdown αφορά κυρίως στον περιορισμό του ιού. Όμως το πράγμα δεν γίνεται να μην έχει τις χρονικές αντοχές του. Κι αυτές δεν γίνεται να μην οριοθετούν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, εντός του οποίου και μόνο μπορεί να λειτουργήσει. Αν δηλαδή αυτή η κατάσταση χρειαστεί να παραταθεί επί …ένα χρόνο ας πούμε, αν επακολουθήσει και δεύτερος ιός τον Οκτώβριο, Θεού θέλοντος, με το εμβόλιο που μόλις θα έχει κυκλοφορήσει για τον Covid 19 να είναι …ανεπαρκές γι’ αυτόν, πού ακριβώς οδηγείται η κατάσταση;

*Σε τέτοιο μήκος κύματος κινήθηκε η “αφήγηση” του Άδωνι Γεωργιάδη για την περίφημη απόφαση του πρωθυπουργού μας. Και …έρως κεραυνοβόλος για τον Κούλη “το καλό παιδί”, από χτες, από τη θειά μου τη Μαρία και την κυρά-Παρθένα, 87 ετών αμφότερες ζωή να έχουν…

6
(Visited 223 times, 1 visits today)

10 Comments

  1. stcigar March 26, 2020 at 12:47 pm

    Έχοντας περάσει για διάφορους λόγους ικανό διάστημα σε θαλάμους νοσοκομείων, σου λέω εκ πείρας ότι για τις ομάδες των ασθενών που κυρίως απειλεί ο κορονοϊός, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με σιγουριά κάποια συγκεκριμένη αιτία θανάτου, κατάσταση που άλλαξε άρδην με την έλευση της πρόσφατης γρίπης για λόγους καθαρά πολιτικούς. Ο γιατρός που χειρούργησε τον πατέρα μου του είχε πει χαρακτηριστικά: “έτσι και κάνεις νεκροψία σε όσους άντρες πεθαίνουν μετά τα 70 θα βρείς τους 4 στους 5 να έχουν καρκίνο του προστάτη, ελάχιστοι όμως έχουν πεθάνει στην πραγματικότητα από αυτόν” Για να γελάσεις και λίγο πάντως κοίτα πρόσφατη επιστημονική ανάλυση του Γκάρντιαν, όπου για την έξαρση του ιού στην Ισπανία ενοχοποιείται συγκέντρωση ακροδεξιών στοιχείων στις αρχές της επιδημίας..

    Reply
    1. stcigar April 2, 2020 at 6:37 am

      Προς επίρρωση των παραπάνω και μια χτεσινή δημοσίευση ενός δικού μας ειδικού που δε φοβάται να πει το αυτονόητο:
      https://www.larissanet.gr/2020/04/01/kon-gourgoulianis-ston-koronoio-chreonontai-thanatoi-kai-allon-pathiseon/
      Χαίρομαι τουλάχιστον που μέσα στην κορύφωση της παγκόσμιας υστερίας (αυτή τη στιγμή το σύνολο των “κρουσμάτων” παγκοσμίως -το οποίο περιλαμβάνει ως επί το πλείστον ανθρώπους απόλυτα υγιείς- δεν έχει αγγίξει καν σε αριθμό το σύνολο των θανάτων της “απλής” γρίπης) ακούγονται όλο και συχνότερα φωνές που τονίζουν τον πραγματικό κίνδυνο, την αυτοκτονική δηλαδή αντιστροφή της ιεράρχησης προτεραιοτήτων.

      Reply
      1. stcigar April 2, 2020 at 7:04 am

        ..κομματάκια σαν το παρακάτω πάντως εκφράζουν κατά τη γνώμη μου το βαθύτερο νόημα των ημερών που ελπίζω να θυμόμαστε στο μέλλον σαν μια τεράστια πρωταπριλιά:
        https://www.youtube.com/watch?v=2do-ui2y8I0

        Reply
        1. Oannes April 2, 2020 at 8:08 am

          Που το θυμήθηκες και μου έφτιαξες τη μέρα; thanks! Θα το ανεβάσω, μαζί με συμβουλές για βιταμίνες!

          Reply
      2. Oannes April 2, 2020 at 8:10 am

        Εύγε στον άνθρωπο του Θεού – το αυτονόητο τι ήξερες μεν εσύ, αλλά δεν το ξέρει καθόλου πολύς κόσμος – ούτε εγώ το ήξερα. Αυτά που λέει αξίζει να ακουστούν. Thanks!

        Reply
  2. Oannes March 26, 2020 at 1:11 pm

    Εδικά από τον Γκάρντιαν δεν με εκπλήσσει απολύτως τίποτα. Οι τύποι στοιχειοθετούν κατηγορία από μόνοι τους.
    Το μόνο που δεν θα γράψει ο Γκάρντιαν είναι ότι η Βαρκελώνη είναι επίσης γεμάτη Κινέζους [70.000 από τις 170.000 συνολικά στην Ισπανία] Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ασιατική κοινότητα στην Ισπανία, “επιχειρηματικά ακμάζουσα” στην Καταλονία όπως και στην Λομβαρδία άλλωστε.

    Reply
  3. stcigar March 26, 2020 at 11:35 pm

    Εντωμεταξύ παρά τη φούρια με τις λεπτομερείς οδηγίες καραντίνας και απολύμανσης, επικρατεί μια αιδήμων σιωπή σχετικά με το επίμαχο θέμα του σεχ. Να κοπεί τελείως, να εκτελείται με γάντια και μάσκες, να επιτρέπονται μόνο συγκεκριμένες τεχνικές, να ξαναβγεί εκτός νόμου η μοιχεία; Προβλέπεται ειδική άδεια για τα υπαίθρια ζευγαράκια; Και τι γίνεται με τους ομοφυλόφιλους και τους τρανσέξουαλ; Θα επιτραπεί ξανά το gay pride και πότε;

    Reply
  4. Oannes March 27, 2020 at 8:05 am

    Μην ξεχνάμε ότι “έχουμε μπει σε μια καινούργια πραγματικότητα”, όπως καθημερινά μας διδάσκει η κυρία Κοσιώνη. Όλα όσα πραγματοποιούνταν εκτός πλαισίου οικογενειακής εστίας, απαγορεύονται. Πλην κάποιων μορφών εργασίας. Εδώ στέλνω sms στους μπάτσους για να βγάλω βόλτα το σκύλο, και δεν προχωρώ αν δε λάβω το σήμα: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ.
    Το “πάμε για χαμούρεμα στο πάρκο”; δεν νομίζω να περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις της φόρμας.
    Ομοφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ και λοιποί είναι ως γνωστόν τα πιο νομοταγή άτομα. Δεν θυμάσαι πως κάνανε με το θέμα των γάμων τους; Το κόλπο είναι “πάμε με τα νερά του νόμου, για να τον φέρουμε στα μέτρα μας”.
    Ακόμα κι αν κάποια στιγμή υπάρξουν αντιδράσεις, οι τελευταίοι που θα διανοηθούν να τις κάνουν είναι τα παλικαράκια του gay pride.

    Reply
  5. stcigar March 27, 2020 at 8:24 am

    Καλά μην το συζητάμε. Τα πάγια αιτήματά τους αφορούν στο δικαίωμα να κάνουν οικογένεια, να πηγαίνουν στρατό, να δουλεύουν σε θέσεις με πρεστίζ, να συμμετέχουν στην πολιτική, να παίρνουν σύνταξη χηρείας και να τρίβουν την υποτιθέμενη ευτυχία τους στην μούρη των άλλων. Αυτά που επιδιώκουν δηλαδή και οι “εχθροί” τους οι “νοικοκυραίοι” χωρίς να το πολυδιαφημίζουν.

    Reply
  6. Oannes March 27, 2020 at 9:13 am

    Πώς το ‘λεγε η παλιά διαφήμιση: Ακριβώωωωως γιαγιά Ευτυχία!

    Reply

Leave a Reply