ΜΑΖΗΣ : ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

Τρέφω εκτίμηση στον Ι. Μάζη, έχοντας την τύχη να έρθω σε επαφή με τα βιβλία του “σε ανύποπτο χρόνο”, από τα early ’00s. Κι όταν τον ακούω να μιλάει έτσι, ανησυχώ όσο και εκείνος. Μια επικράτηση της “ακροδεξιάς” Λεπέν θα μπορούσε να είναι μοιραία για όσους ενισχύουν τον ανόσιο αγώνα του “ήρωα Ζελένσκι”. Όμως κι αυτή η ελπίδα δείχνει να εξανεμίζεται. Με δεδομένο ότι το τέλος του πολέμου είναι προδιαγεγραμμένο, η τεχνητή παράτασή του αφήνει εντελώς εκτεθειμένες τις προθέσεις των “φίλων και συμμάχων”.

4
(Visited 150 times, 1 visits today)

11 Comments

  1. stcigar April 11, 2022 at 10:35 pm

    Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση από καιρό παρουσιάζει τρομακτικές ομοιότητες με την περίοδο του Μεσοπολέμου. Και με τον ακατονόμαστο🤞 πρωθυπουργό κανένας δεν δικαιολογείται να αισθάνεται ασφαλής!

    Reply
  2. stcigar April 12, 2022 at 8:02 am

    Κάποια στιγμή πάντως θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, που όπως έχω πει και παλιότερα, θεωρώ περισσότερο θέμα χρόνου. Στην περίπτωση αυτή πρωταρχικός κατά τη γνώμη μου στόχος του ανατολικού στρατοπέδου δεν θα είναι η Ευρώπη, αλλά η Αμερική, χωρίς την υποστήριξη της οποίας η πρώτη αποτελεί αντικειμενικά μικρή έως ασήμαντη απειλή. H Αμερική βέβαια – σε αντίθεση με τη Ρωσία – δεν έχει στην πραγματικότητα πολεμήσει ποτέ με κάποιον αξιόλογο αντίπαλο, αλλά και στους ασύμμετρους πολέμους που έχει μεταπολεμικά διεξαγάγει, ποτέ δεν υπήρξε πραγματικά νικητής. Σε περίπτωση τώρα ολοκληρωτικού πυρηνικού/χημικού/βιολογικού πολέμου, για την οποία δεν υπάρχει προηγούμενο, είναι δύσκολο να κάνει κανείς εκ των προτέρων εκτιμήσεις, αλλά η Ρωσία κατέχει στρατηγικό πλεονέκτημα λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας. Με άλλα λόγια η μεγάλη της έκταση της επιτρέπει ναπορροφήσει σε κάποιο βαθμό χτυπήματα που θα μπορούσαν αντίστοιχα να διαλύσουν εκ βάθρων πρωτίστως την Ευρώπη και δευτερευόντως την Αμερική. Αφήνω απέξω προς το παρόν την Κίνα, γιατί αν ισχύουν οι φόβοι σου για τους σχιστομάτηδες, που προσωπικά δεν το πολυπιστεύω, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Τον Κιμ εννοείται δεν τον υπολογίζω, γιατί όπως τα έχουμε ξαναπεί, απλά δεν διαθέτει πυρηνικά. Η Ελλάδα τέλος δεν κινδυνεύει κατά τη γνώμη μου παρά μόνο από σπόντα, δεδομένου ότι δεν κατέχει προς το παρόν αξιόλογη στρατηγική θέση και κανένας δεν ενδιαφέρεται για την ύπαρξή της, εκτός ίσως από την φίλη και γείτονα που δεν θα έλεγε όχι σε λίγο αιγαιοπελαγίτικο πετρέλαιο..

    Reply
    1. Oannes April 12, 2022 at 9:27 am

      Ως προς τους Κινέζους αυτό που παραδοσιακά ίσχυε από την αυτοκρατορική περίοδο, αλλά και επί Μάο [ως μετενσάρκωση του οποίου προωθεί εαυτόν ο Σι] είναι ότι τεράστιες μάζες κόσμου θεωρούνται αναλώσιμες προς χάριν του επιθυμητού στόχου. Αυτό φυσικά λόγω ευρύτερης “τεραστιότητας” του πληθυσμού – και όταν μιλάω για αναλώσιμους μιλάω για εκατοντάδες εκατομμύρια.
      Ο αποπληθυσμός που αποτελεί όραμα πολλών και διαφόρων στη Δύση, στην Κίνα θα μπορούσε κάλλιστα να επιλεγεί “για καλό σκοπό”.
      Μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τι θεωρούν οι Κινέζοι τους πληθυσμούς των άλλων χωρών.
      Γενικά μου είναι αδυνατο να κάνω εκτιμήσεις, πέρα από το ότι τα “διευθυντήρια” της Δύσης δουλεύουν πυρετωδώς για το πλησίασμά της με τον “αναπτυσσόμενο κόσμο”. Ως εκ τουτου φαίνεται να υπάρχει, σε επίπεδο κορυφής ένα είδος consensus, κάτι αντίστοιχο της λυκοφιλίας Δυτικών – Ρώσων προς εξάλειψη του 3rd Reich, με διάφορες “εκκρεμότητες” προς τακτοποίηση εν ευθέτω.
      Αυτό για το οποίο δεν είμαι σίγουρος είναι το ποιός σήμερα παίζει το ρόλο του 3rd Reich. Υποθέτω, η κοινωνία στο σύνολό της, όπως την γνώρισε η τυχερή γενιά μας.

      Reply
      1. stcigar April 12, 2022 at 9:44 am

        Όταν πάντως θα έχουν πέσει κάπως τα επίπεδα ραδιενέργειας, θα υπάρχει άφθονος χώρος για μετανάστευση. Θα έχει ρίξει κάπως και τη μέση θερμοκρασία η ραδιενεργή σκόνη, οπότε ούτε παράπονα για υπερθέρμανση του πλανήτη ούτε τίποτα. Όλα καλά για τους μεταλλαγμένους!!

        Reply
  3. stcigar April 12, 2022 at 1:13 pm

    Υπάρχει πάντως και μια περίπτωση να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης, όταν οι εξ ανατολών καταλάβουν ότι στην πραγματικότητα βρίσκονται αντιμέτωποι με τρελούς και το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουν υπομονή και να τους αφήσουν να καταστραφούν από μόνοι τους. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν κάποια όρια και στην υπομονή..

    Reply
  4. stcigar April 12, 2022 at 4:33 pm

    Οι δικοί μας εντωμεταξύ κάπου φαίνεται να έχουν ξεμείνει από ιδέες. Δε μας έφτανε η τραβηγμένη από τα μαλλιά καθημερινή μυθολογία της Ρούλας, αποφάσισαν ότι χρειάζεται ρετουσάρισμα και η περίπτωση του Μπάμπη. Που η μόνη διαφορά του από τους κλασικούς δολοφόνους είναι ότι αποδείχτηκε συγχρόνως και αρχιψεύταρος. Το ίδιο ακριβώς δηλαδή με αυτούς που μας κυβερνούν.

    Reply
    1. stcigar April 12, 2022 at 4:38 pm

      Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά θάφτηκε μαζί με τα υπόλοιπα κοσμοϊστορικά γεγονότα των ημερών και η απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου.. εντάξει μια κουβέντα είπαμε, πίσω πάλι στη Ρούλα!

      Reply
      1. Oannes April 12, 2022 at 5:18 pm

        Σήμερα το πρωί η συζήτηση περί τους κινδύνους για τη χώρα από την τουρκική επεκτατικότητα [ΑΝΤ1], διακόπηκε με πάσαν σοβαρότητα για την απευθείας μετάδοση της προσαγωγής του “Μπάμπη” στα δικαστήρια. Γυρνώντας στο Σκάι είδα ακριβώς το ίδιο σιτγμιότυπο. Εννοείται ότι τα σχόλια περιστρέφονταν γύρω από το πόσο “καλοντυμένος” και γενκά πόσο “ψυχρός και αποστασιοποιημένος” είναι ο κατηγορύμενος. Και …όποιος νόμιζε, όπως εγώ μέχρι μια εποχή, ότι φάσεις σαν κι αυτή συνιστούν τεράστια ανακολουθία / ανωμαλία, δεν έχει αντιληφθεί ότι τα θέματα του είδους αποτελούν συνέχιση της “πολιτικής ειδησεογραφίας” με άλλα μέσα, παράγοντας την ίδια ακριβώς “ιδεολογία” με αυτήν.
        Ως προς τους υδρογονάνθρακες, έχω ακούσει με τα αυτιά μου την αισχρή [είναι και άρρωστη, αλλά δεν αντέχεται] Ντόρα Μπακογιάννη προ διετίας να ειρωνεύεται τα περί υδρογονανθάκων [“εντάξει τώρα, αυτά είναι πια ξεπερασμένα, μ’ αυτά θα ασχολιόμαστε… FACT!] εν όψει “πράσινης ευαισθητοποίησης”.

        Reply
        1. stcigar April 12, 2022 at 5:56 pm

          Καλά όχι ότι πρόκειται να κάνουν και τίποτα. Τέτοιες μεγαλοστομίες απαιτούν για το πέρασμα στην πράξη άλμα τεχνογνωσίας και οργάνωσης που οι δικοί μας δεν είναι σε θέση ούτε να ονειρευτούν. Το αυτό ισχύει παρεμπιπτόντως και για τις ευρωπαϊκές ανοησίες περί άμεσης προμήθειας ενέργειας και πρώτων υλών από δεν ξέρω κι εγώ πού. Ό, τι και να γίνει από δώ και πέρα πάντως, ο κόσμος που ξέραμε τελείωσε οριστικά και το καλύτερο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να ζήσουμε να τον θυμόμαστε.

          Reply
  5. dnk April 13, 2022 at 8:18 am

    Ίσως μετά το #καλή ανοσία το επόμενο viral hashtag να είναι το #καλή αθανασία😸…

    Reply
    1. Oannes April 13, 2022 at 8:58 am

      Γιατί όχι και “Καλό Παράδεισο”…

      Reply

Leave a Reply