ΚΙΝΑ: ΤΟ “ΡΟΚ” ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

Εννοείται ότι το lockdown και η …κινεζική αβρότητα είναι οι μόνες εναλλακτικές που απομένουν… όταν προηγουμένως έχεις χάσει χρόνο, στη διάρκεια του οποίου μπορούσες να έχεις κλείσει σύνορα / απαγορεύσει μετακινήσεις από και προς τη χώρα, περάσει από καραντίνα όσους προέρχονται απο μολυσμένες περιοχές.
Αντ’ αυτού, οι πάντες σχεδόν ήταν απρόθυμοι, μέχρι αρχές Φεβρουαρίου τουλάχιστον. Τότε όμως τα πράγματα είχαν πάρει το ζοφερό τους δρόμο. Στη Ρωσία που έλαβε εγκαίρως μέτρα, ο αριθμός των νεκρών είναι μονοψήφιος.
Αρχές Φεβρουαρίου ακόμα, φερέφωνα των Δημοκρατικών, όπως αυτά που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την “απραξία” του Trump, επαναλάμβαναν ότι τυχόν απαγόρευση ταξιδιών θα ενθάρρυνε την “ξενοφοβία”.
Αρχές Φεβρουαρίου, το CNN ειρωνευόταν: “ένας θανάσιμος ιός διαδίδεται από πολιτεία σε πολιτεία, έχοντας μολύνει 19.000.000 κατοίκους. Είναι ο ιός της …γρίπης. Get a grip, America…”
Αρχές Φεβρουαρίου, Κινέζοι πηγαινοέρχονταν ελεύθερα στη Βόρεια Ιταλία, κατάμεστη από αυτούς ούτως ή άλλως [βλ. post ΚΟΡΟΝΩΪΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ] ενώ η παραμικρή κουβέντα για απομόνωση, οδηγούσε σε κραυγές περί “ξενοφοβίας”. Ο “αντιρατσιστής” δήμαρχoς Φλωρεντίας θα χρηματοδοτούσε καμπάνια με αγκαλιές και φιλιά σε Κινέζους, βλ. video: https://www.youtube.com/watch?v=mNMdg4morQs
Η ίδια η “Λαϊκή Δημοκρατία” καθυστέρησε ένα ολόκληρο μήνα να λάβει μέτρα περιορισμού της επιδημίας, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις ειδικών, όπως ο δρ. Λι Ουενλιάνγκ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων – για να ανακηρυχθεί τελικά σε ήρωα, μετά θάνατον, απ’ την κυβέρνηση που τον είχε στυγνά διαπομπεύσει.
Στη συνέχεια, η ίδια κυβέρνηση εφάρμοσε πρακτικές, που από άλλους χαρακτηρίζονται απάνθρωπες, και από άλλους απαραίτητες. Η τελική ετυμηγορία παρεπέμφθη στις καλένδες, μια και η ορθότητά τους “κρίθηκε” …εκ του αποτελέσματος: Ο ιός έχει τεθεί υπό έλεγχο στην Κίνα.
Ταυτόχρονα διαδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πέρα απ’ τη φοβερά αποτελεσματική κυβέρνηση, η επιτυχία των Κινέζων πιστώνεται στην πρωτοποριακή χρήση της τεχνολογίας, δηλ. των κινητών, μέσω των οποίων διεκπεραιώνονται τα πάντα [βλ. pοst ΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ MEDIA]. Η τεχνολογία δεν έπαψε να διαφημίζεται ούτε στο peak της κρίσης: χάρη σε δίκτυο 5G που εγκατατέστησαν στο νοσοκομείο της Wuhan, oι αρχές είχαν άμεση πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα.
Είναι ως εκ τούτου τώρα αυτοί, οι Κινέζοι, που προβάλλονται ως πρότυπο. Εκείνοι που κουνούν το δάχτυλο στην Αμερική υπονοώντας ότι …τους έστειλε τον ιό, και απειλώντας με έμφραγμα τη φαρμακοβιομηχανία της […αυτής και όχι μόνο]. Εκείνοι που μεγάθυμα βοηθούν τις χώρες της Ευρώπης, ενώ οι “εταίροι” αδιαφορούν. Εκείνοι που η οικονομία τους μπαίνει σε γοργό βηματισμό, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βυθίζονται σε Ύφεση.
Πέραν όμως απ’ τους ύμνους στην κινεζική αποτελεσματικότητα, όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται να μιλούν για το πολιτικό της σύστημα, που είναι το “καταλληλότερο” για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και μιας πανδημίας: αν το σκεφτείς, η δεύτερη είναι αναβάθμιση του επιπέδου επείγοντος της πρώτης: με όσα εκατομμύρια κι αν ρίχνονταν στην εκστρατεία της Greta, ουδείς επρόκειτο να ενδιαφερθεί για τον Πλανήτη, όταν η αρρώστια του αναμένεται να εκδηλωθεί σε δώδεκα χρόνια  το νωρίτερο.
Αντίθετα, …όταν ο κίνδυνος χτυπάει την πόρτα, ουδείς μπορεί να μείνει ασυγκίνητος.
Στοιχηματίζω ότι, στο εγγύς μέλλον, πανδημίες και climate change θα αποτελούν ενιαίο concept.

5
(Visited 115 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. stcigar March 30, 2020 at 8:16 am

    Προσωπικά πάντως αμφιβάλλω για το αν τα όποια μέτρα ή κοινωνικές δομές μιας χώρας έχουν τελικά κάποια σχέση με τη διάδοση του ιού. Παρατηρώντας τους χάρτες και τις στατιστικές έχω την εντύπωση ότι εκτός από ηλικιακές ο συγκεκριμένος ιός έχει και φυλετικές προτιμήσεις. Οι κίτρινοι έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα λίγο σε σχέση με τον πληθυσμό τους και την έναρξη της επιδημίας, το ίδιο και οι μαύροι, ενώ καλά επίσης φαίνεται να τα πηγαίνουν και λαοί με σλαβικές καταβολές (συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας) κ.ο.κ. Αντιθέτως φαίνεται να έχει μεγάλη αδυναμία σε λευκούς πρώην και νυν αποικιοκράτες. Αξιοσημείωτη εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω το Ιράν.

    Reply
    1. stcigar March 30, 2020 at 8:31 am

      Παρομοίως τα μέτρα καραντίνας θα έχουν πιθανόν πολύ διαφορετική επίδραση σε “πραγματικές” οικονομίες, όπως η κινεζική, η παραγωγική φύση των οποίων ευνοεί την αυτάρκεια, σε σχέση με τις αεριτζίδικες δυτικές οικονομίες που στηρίζονται σε σύμβολα και χρέη.

      Reply
      1. stcigar March 30, 2020 at 9:11 am

        ..με άλλα λόγια, η αντίδραση των κινέζων είχε αυτοπροστατευτικό χαρακτήρα, ενώ η αντίδραση των “δυτικών”, αν και παρόμοια εξωτερικά, επειδή εφαρμόζεται σε διαφορετικό φυλετικό και οικονομικό πλαίσιο, έχει χαρακτήρα μάλλον αυτοκτονικό.

        Reply
        1. stcigar March 30, 2020 at 10:11 am

          Φυσικά όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι πέρα για πέρα βλακείες, αν και καλό είναι νακούγονται και άλλες βλακείες εκτός από τις επίσημες. Επειδή όμως μόλις πληροφορήθηκα ότι twitter και σία έχουν ήδη απαγορεύσει τη διάδοση αμφιβολιών για τις εν λόγω πρακτικές αντιμετώπισης του προβλήματος, σταματάω τη άσκοπη φλυαρία μου εδώ και τώρα!

          Reply
          1. Oannes March 30, 2020 at 10:42 am

            Για κάποιο λόγο όλα μαζί τα τελευταία μηνυματά σου εμφανίσθηκαν μπροστά μου τώρα. Ακριβώς με το θέμα του Twitter ασχολούμαι κι εγώ αυτή τη στιγμή [τα τελευταία ποστάκια μου εκει βρίσκονται σε καθεστώς ημι-καθήλωσης, δεν είναι η πρώτη φορά].
            Προς το παρόν πάντων δεν υπάρχει …σία, είναι μόνο το Twitter.
            Συμφωνώ με το περί αυτοπροστατευτικών και αυτοκτονικών μέτρων, αλλά θα πρόσθετα, κι ας δίνω στόχο ως …συνωμοσιολόγος, ότι “αυτοπροστασία” για τους φίλους μας Κινέζους ισοδυναμεί με διεκδίκηση του World Domination.

            Reply

Leave a Reply