ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ: Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ [ΜΕΡΟΣ Β’]

Είπαμε στο προηγούμενο post [ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ …ΜΕΡΟΣ Α’] ότι οι αναφορές στο ζωικό βασίλειο παύουν να είναι ρατσιστικές, όταν απηχούν θετική διάθεση.
Ωστόσο …ούτε και με αρνητική διάθεση ηχούν ρατσιστικές, αρκεί ο προσβαλλόμενος να είναι δκός μας…
Αν πρόκειται για αλλόφυλο, τότε, …με τρόπο μαγικό, η προσβολή εξαπλώνεται σαν επιδημία, σε κάθε μέλος της φυλής του. Παίρνεις από αυτό μια ιδέα της στρεψοδικίας που διέπει το σκεπτικό του “αντιρατσιστή”: από τη μια απομυθοποιεί φυλή και εθνότητα σαν κοινωνικές κατασκευές, από την άλλη είναι αυτός κατ’ εξοχήν που αντιμετωπίζει ανθρώπους όχι ως πρόσωπα, αλλά ως εκπρόσωπους φυλών και εθνοτήτων…
Όταν έγινε το επειδόσιο με τον Arash Hampay, ο εκ των επιφανών της διαδικτυακής αριστεράς, συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος, ισχυρίσθηκε στο Twitter ότι ο Arash Hampay …”δεν αποκάλεσε συλλήβδην τους Έλληνες φασίστες”, εννοώντας προφανώς, ότι αποκάλεσε έτσι αποκλειστικά εκείνους που …όντως ειναι… Οι τελευταίοι, προφανώς …θα έπρεπε να αποδεχτούν τον χαρακτηρισμό, υιοθετώντας τα κριτήρια του κου Hampay….
Αντιθετα άλλωστε, σύμφωνα με τον αντιρατσισμό a la carte του κυρίου Σαραντάκου, ο χαρακτηρισμός “πίθηκος” του Θ. Γιάνναρου αφορούσε …όλους τους Ιρανούς συλλήβδην.
Ίσως, κι όλους τους μετανάστες…
Ίσως πίσω απ΄το ξέσπασμα του άτυχου νεοδημοκράτη* κρυβόταν το περιφημο “πας μη Έλλην βάρβαρος”…”κοινή πεποίθηση” άλλωστε όλων ημών που έχουμε πρόβλημα με τα διάτρητά μας σύνορα…
Αν η αναφορά σε εκπρόσωπους του ζωικού / φυτικού βασιλείου αφορά στη βλακεία κάποιου [“βλήτο”, “αμοιβάδα”], την πονηριά, την υπουλία [“αλεπού”, “ερπετό” “φίδι”] μια χονδροειδή εν γένει συμπεριφορά [“πίθηκος”, “νεάντερταλ”] ή οτιδήποτε, μήπως το επόμενο βήμα είναι να απαγορευτεί η αναφορά στις ίδιες τις ιδιότητες; μήπως να βγάλουμε ρατσιστική κάθε αξιολογική κρίση;
Μήπως τελικά, “μου αρέσει κάτι” = “έχω ρατσιστικό μίσος για το αντίθετο”;
Αυτό που έχει συμβει στη γλώσσα μας, τα τελευταία χρόνια, στρατιές “επιθεωρητών” απροσδιορίστου προελεύσεως να αξιολογούν και να λογοκρίνουν κάθε λέξη, είναι βαρειάς μορφής ανωμαλία, κανονικοποιημένη & θεσμοθετημένη.

* Έσπευσε με τρόπο ελαφρώς αξιοθρήνητο να ζητήσει συγνώμη, υποκύπτοντας στην αθλιότητα ενός διαδικτυακού όχλου ΣΥΡΙΖαίων που, κάθε άλλο παρά διατεθειμένος έδειξε να τον “συγχωρήσει”.

 

2
(Visited 98 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. stcigar September 9, 2019 at 11:39 am

    Χαρά στο κουράγιο σου πάντως Σωκράτη να επιμένεις στην καθαρά λογική ανάλυση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη λογική, αργά ή γρήγορα καταλαβαίνουν κι από μόνοι τους, ενώ εκείνοι που δεν μπορούν ή δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν, δεν πρόκειται να καταλάβουν ποτέ. Οι μόνοι αποτελεσματικοί τρόποι για να νικηθούν μαζικές στρεβλώσεις της σκέψης είναι δυστυχώς η προπαγάνδα και η βία, οι οποίες επίσης απεχθάνονται τη Σωκρατική λογική όσο και οι εκάστοτε αντίπαλοι..

    Reply
  2. Oannes September 9, 2019 at 12:56 pm

    Ε, αυτό το “αργά ή γρήγορα” προσπαθεί κανείς μήπως και γίνει λίγο γρηγορότερα…

    Reply
    1. stcigar September 9, 2019 at 1:12 pm

      🙂

      Reply

Leave a Reply