Η ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ…

[Αναπαράγω από το ΒΗΜΑ SCIENCE]
Την ανησυχία του για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που μπορεί να φέρει η κακή χρήση των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης, εκφράζει ειδικός.
Τα εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη ρομπότ ίσως αποτελούν πιο άμεση απειλή για την ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Δρ. Ντέιβιντ Λέβι, ειδικό στην τεχνητή νοημοσύνη.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην Daily Star, ο Δρ. Λέβι προειδοποίησε ότι ο κόσμος της τεχνολογίας και των ρομπότ χρειάζεται τη δική του Γκρέτα Τούνμπεργκ για να αποτραπεί η απόλυτη καταστροφή του κόσμου.
«Υπάρχει μεγάλη ποικιλία πιθανοτήτων, από ρομπότ που θα συμπεριφέρονται άσχημα, όχι μόνο επειδή θα έχουν λάθος πληροφορίες ή από κατασκευαστικό λάθος, αλλά και επειδή θα υπάρχει κακοπροαίρετη παρέμβαση από ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να χακάρουν τα ρομπότ και να μπορούν να τα ελέγξουν» δήλωσε.
Ο Λέβι δήλωσε ανήσυχος πως οι κυβερνήσεις ενεργούν πολύ αργά όσον αφορά σε νόμους για νέες τεχνολογίες και εξετάζοντας τις νέες προκλήσεις. Ο επιστήμονας τόνισε ότι πέρα από τα ρομπότ, οι κυβερνήσεις πρέπει να θεσπίσουν νόμους και για ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες, όπως τα drones. Υπενθύμισε πως πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας αγνόησε τις προειδοποιήσεις του για κακή χρήση drones και μέσα σε ένα χρόνο, drones κατάφεραν να παραλύσουν την κυκλοφορία του αεροδρομίου του Gatwick του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών. «Φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν οι τρομοκράτες αν πάρουν ένα drone των 300 ευρώ, το «πειράξουν» λίγο και το στείλουν πάνω από το πιο κεντρικό σημείο του Λονδίνου», είπε ο Δρ. Λέβι.

Η ιδιότητα του “ειδικού” προτάσσεται στο ξεκίνημα του άρθρου, ώστε να δώσει κύρος σε απόψεις που απ’ την κοινή γνώμη θα θεωρούντο … ακραία αιρετικές, αν διατυπώνονταν από κάποιον “ανειδίκευτο”. Ωστόσο, για τα ζητήματα αυτά, οφείλει να έχει άποψη, όχι μόνο το μέλος του επιστημονικού ιερατείου, αλλά ο ανώνυμος, “υπεύθυνος πολίτης” [= ενημερωμένος και σκεπτόμενος]. Η κοινή λογική οφείλει να μπαίνει πάνω από αυθαίρετες δοξασίες βασισμένες στο κύρος του “ειδικού”. Και η τεχνολογία και οι θετικές ή μη συνέπειές της, δεν αφορούν απλώς την ποιότητα της ζωής, αλλά τη ίδια τη συνέχισή της. Το “δικαίωμα” του απλού πολίτη στην άποψη, είναι εγγύηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας, όπου οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται, όπως συμβαίνει σήμερα, για μας – ερήμην μας.
Τα θέματα που αφορούν στην ρομποτική τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσυνη είναι απείρως μεγαλύτερα από αυτά που θίγονται στο άρθρο – Θεού θέλοντος, θα ασχοληθούμε διεξοδικά με κάποια από αυτά. Αξιοσημείωτη όμως είναι η αποστροφή περί μιας Γκρέτας Τούνμπεργκ που θα χρειαζόταν ο κόσμος της τεχνολογίας, για την αποτροπή της επερχόμενης καταστροφής. Αξιοσημείωτη με την έννοια του πόσο ανεδαφική είναι:  τα πιο “λαμπρά μυαλά” αυτής της γενιάς παροτρύνονται, με όλα τα μέσα μιας …επιστημονικά ανεπτυγμένης προπαγάνδας, να ασχοληθούν με την πληροφορική, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.  Η αφθονία των διεθνών αγώνων του είδους [συμπεριλαμβανομένων των “Ολυμπιακών Ρομποτικής”] είναι εύγλωττη του status που έχει στο μυαλό των νεότερων ανθρώπων η καριέρα του “πλούσιου και διάσημου στο χώρο της νέας τεχνολογίας”, με τη θέση του role model οριστικά κατειλημμένη από προσωπικότητες όπως ο Bill Gates και ο Steve Jobs
Και είναι τρομακτικά ενδιαφέρον [η έμφαση στο “τρομακτικά”], ομάδες παιδιών από ολόκληρο τον κόσμο, να επιστρατεύουν νεανική ορμή και εφευρετικότητα, για την κατασκευή των μηχανών που πρόκειται να τα αντικαταστήσουν…

1
(Visited 78 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply