[Από in.gr] Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κοροναϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη
Επανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- μπορεί να συμβεί τον φετινό χειμώνα, στο μέτρο που αίρονται ευρέως τα μέτρα προφύλαξης κατά του κοροναϊού, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.
Αυτός είναι ο φόβος Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε…
…Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία»…
…Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορονοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα…
…Αρκετοί επιστήμονες ομολογούν, πάντως, ότι δεν ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν φέτος σχετικά με τη γρίπη. «Αν οποιοσδήποτε σας πει ότι ξέρει, στην πραγματικότητα δεν ξέρει», δήλωσε στο περιοδικό «Nature» ο Τζον Πέιτζετ του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας στην Ουτρέχτη.
Η εποχική γρίπη -συνήθως- σκοτώνει 290.000 έως 650.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Όμως, στη διάρκεια της διετίας 2020-21 έχει- πρακτικά- σχεδόν εξαφανιστεί από τη Γη. Χαρακτηριστικά, μία μεγάλη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, κατέγραψε μόλις 646 θανάτους από γρίπη πέρυσι και εφέτος, όταν ο μέσος ετήσιος αριθμός θανάτων από γρίπη είναι δεκάδες χιλιάδες. Η γρίπη συνεχίζει -πάντως- να κυκλοφορεί σε χαμηλά επίπεδα στις τροπικές περιοχές.
Εκτός από τη γρίπη, τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν «καταπιέσει» και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως αυτές που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Από την άλλη πλευρά, οι ρινοϊοί του κοινού κρυολογήματος έχουν συνεχίσει καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας να εξαπλώνονται, καθώς φαίνεται πως δεν είναι τόσο ευάλωτοι στα μέτρα προφύλαξης κατά της Covid-19 και, επιπλέον, επειδή δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο ανταγωνισμό από άλλους αναπνευστικούς ιούς. Ακόμη, οι άλλοι -λιγότερο επικίνδυνοι από τον SARS-CoV-2- κορονοϊοί, οι οποίοι επίσης ευθύνονται για τα κρυολογήματα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται σταδιακά προς τα πανδημικά επίπεδά τους.
Ας μην ασχοληθούμε με τα προφανή περί πλασαρίσματος εμβολίων κλπ…. Ας πάμε σε μια πιο μεγάλη εικόνα: Μόνιμη μέριμνα των “ειδικών” και των δημοσιογραφικών τους φερεφώνων [και οι δυο στην υπηρεσία ενός πολιτικού προγράμματος] είναι να κρατούν τον “πολίτη” σε ανησυχία περί την υγεία του, η οποία διαρκώς κινδυνεύει από κάτι.
Αυτό βεβαίως αποτελεί προτροπή στην υιοθέτηση εκ μέρους του “πολίτη” ενός τρόπου σκέψης / ζωής που πλησιάζει όλο και περισσότερο σ’ εκείνο ενός …υγειονομικού. Πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία μιμήσεως. Monkey see monkey do, είσαι αυτό που βλέπεις. Το πρόβλημα για τον “πολίτη” ξεκινάει όταν η ανωτέρω προτροπή φτάνει να αποτελέσει έναυσμα για μια περαιτέρω, δική του έρευνα, επί θεμάτων που αφορούν, έτσι του λένε, στην επιβίωση του. Οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, θα γίνουν πολύ πιο σοβαρές στο άμεσο μέλλον από μια απλή σειρά επιθέτων [“συνωμοσιολόγος”, “ψεκασμένος” κτλ.] που του αποδίδονται σήμερα.
Βλέπει κανείς εδώ, όπως και σε άλλους τομείς [του …”ερωτικού” μη εξαιρουμένου] μια διαδικασία παρότρυνσης του “πολίτη” εκ μέρους του συστήματος, σε συμπεριφορές που στη συνέχεια …το ίδιο το σύστημα έρχεται να τιμωρήσει.
Discover more from OANNES
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Πέραν πάντως της κοινωνικοπολιτικής διάστασης του θέματος – της οποίας οι κατά καιρούς αναλύσεις σου δεν έχουν ανταγωνισμό – υπάρχει πιθανότατα στα παραπάνω και μια δόση αλήθειας. Με άλλα λόγια, όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η γρίπη και το κρυολόγημα (κορωνοϊός) είναι στην πραγματικότητα ωφέλιμα όσο ταφήνεις στην ησυχία τους, αφού προάγουν με ασφαλή σχετικά τρόπο τη φυσική ανοσία, ενώ αντιθέτως τα μέτρα καταπολέμησής τους – καραντίνες, μάσκες, εμβόλια κλπ – τα καθιστούν επικίνδυνα γιατί οδηγούν το ανοσοποιητικό σε ατροφία. Αλλά μέχρι να τακούσουν από “ειδικούς” όλοι σε κοιτάζουν περίεργα και σε περνάνε για ψεκασμένο..
Συμφωνώ 100%, άλλωστε τα περί γρίπης τα θυμάμαι να τα λες σε τελείως ανύποπτο χρόνο.
Απλώς δεν νομίζω ότι θα έρθει ποτέ η στιγμή να τα ακούσουμε όλα αυτά από τους στάνταρ “ειδικούς” – minions του συστήματος.