YANIS & ENO

Ο θηριώδης, βιβλικών προδιαγραφών ηλίθιος Κλέων Γρηγοριάδης …στο βήμα της Βουλής. Ακόμα και μια ιδέα σαν τον πολυπολιτισμό θα άξιζε  καλύτερη υποστήριξη απ’ το εγκώμιο που της πλέκει εδώ …εις εκ των αρίστων Ελλήνων.

Ακολουθεί μια ακόμα ανάρτηση του Γιάνη μ’ ένα νι στο Twitter [κείμενο στα αγγλικά, μετάφραση δική μου, όπως και οι υπογραμμίσεις] :

Η φιλελεύθερη τάξη [liberal order] απειλείται. Η αυξανόμενη ανισότητα, η άνοδος του ακροδεξιού εθνικισμού και η κλιματική κρίση αποτελούν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο… Είναι η στιγμή για ριζοσπαστική σκέψη. Στις 4 Νοεμβρίου το Intelligent Squared φέρνει στη σκηνή του δυο από τους μεγαλύτερους ριζοσπαστικούς στοχαστές στον κόσμο – τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Έλληνα πρώην υπουργό οικονομίας, γνωστό για το σημα-κατατεθέν δερμάτινο μπουφάν, τη μοτοσυκλέτα και την δική του, erratic* όπως την περιγράφει εκδοχή του μαρξισμού, και τον θρυλικό μουσικό παραγωγό Brian Eno, γνωστό για τις προοδευτικές ιδέες και τον ακτιβισμό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Βαρουφάκης και ο Eno είναι φίλοι και πολιτικοί σύμμαχοι, συμμετέχουν στο Democracy In Europe Movement 2025, του οποίου σκοπός είναι η δημιουργία μιας αληθινά δημοκρατικής Ευρώπης, που να λογοδοτεί στους πολίτες της. Συζητώντας με την Ritula Shah, θα αναλύσουν πώς το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, με τους κλεπτοκράτες τους φοροφυγάδες και τα πλυντήρια χρήματος έχει εγκαθιδρύσει ένα είδος στραγγαλισμού στην κοινωνία μας, πλουταίνοντας τους λίγους και φτωχοποιώντας τους υπόλοιπους. Και θα συζητήσουν τις αλλαγές που πρέπει να λάβουν χώρα για μια κοινωνία δημοκρατίας και ισότητας.

Είναι ενδιαφέρον ότι το κίνημα των Βαρουφάκη, Eno δεν προέκυψε στο διάστημα των δεκαετιών κατά τις οποίες το κλεπτοκρατικό κλπ. σύστημα άπλωνε τα πλοκάμια του. Αλλά προκύπτει σήμερα, σε μια χρονκή στιγμή ανόδου της …εθνικιστικής ακροδεξιάς, η οποία αρθρώνει εναντίον του τα ίδια πάνω-κάτω επιχειρήματα… Αυτό, η “αυξανόμενη ανισότητα” και το …climate change αποτελούν τις κύριες προκλήσεις για τους Yianis & Eno.
Σημειωτέον επίσης ότι, μιλάμε για ανθρώπους που υποστηρίζουν [και προφανώς υποστηρίζονται από] τον μηχανισμό του political correctness, σε όλο το εύρος της ατζένας του. Συμπεριλαμβανομένης της de facto λογοκρισίας του ημίσεως και πλέον πληθυσμού της Γης, δια της απαξίωσης, ως “hate speech”, της κριτικής στην …politically correct ατζέντα [μεταναστευτικό, climate change, identity poliltics etc]. Περί προσέγγισης του κυρίου Βαρουφάκη στο μεταναστευτικό, μπορεί κανείς να δει διάφορα posts σ’ αυτό το blog [Ο ΓΙΑΝΗΣ Μ’ ΕΝΑ ΝΙ ΣΤΗ ΣΥΜΗ, ΜέΡΑ25: Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ κ.ά.]
Ο Brian Eno, στις συνεργασίες του με Roxy Music, Fripp, Bowie,** όπως και στα πρώτα του σόλο άλμπουμ, πριν την ετικετοποίηση της ambient ως ευρεσιτεχνίας, έχει υπάρξει μουσικός με τεράστια επιρροή. Ευτυχώς γι’ αυτόν, το μουσικό του έργο τον διασώζει από την υστεροφημία που θα εξασφάλιζαν “θεωρητικές” προσεγγίσεις του τύπου “music by non musicians”. Αν ως προς τα καλλιτεχνικά ο Eno-στοχαστής δεν θριαμβεύει ακριβώς, δεν ξέρω τι είδους άνθρωποι αναμένουν φώτιση απ’ αυτόν στα οικονομικά ζητήματα.

* = ανακόλουθος, ακανόνιστος, ασυνεπής, ασταθής, απρόβλεπτος, αλλοπρόσαλλος… επιλέγει καθείς την ερμηνεία που θέλει.

** Να μην ξεχνάμε και τους ...VELVET UNDERGROUND, στους οποίους τον είχε εντάξει προ ετών, απλός anchorman τότε, ο “μουσικογνώστης” κύριος Μπογδάνος.  Αναμιγνύοντας προφανώς, και όχι κάνοντας σαρδάμ, το VELVET UNDERGROUND & NICO με το VELVET UNDERGROUND & …ENO

1
(Visited 49 times, 1 visits today)

Discover more from OANNES

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply