SOCIAL MEDIA: ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ Ή ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑ;

Από naftemporiki.gr:
Το Twitter θα δοκιμάσει την αποστολή ενημέρωσης σε χρήστες όταν απαντούν σε άλλα tweets χρησιμοποιώντας «προσβλητική γλώσσα», σε μια απόπειρα να «καθαρίσει» τις συζητήσεις στην δημοφιλή πλατφόρμα του, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία.
Όταν ο χρήστης πατά το κουμπί αποστολής στην απάντησή του, θα ενημερώνεται εάν τα λόγια που χρησιμοποιεί είναι παρόμοια σε αναρτήσεις που έχουν αναφερθεί και θα ερωτάται εάν θα ήθελε να το τροποποιήσει ή όχι.
Το Twitter δέχεται πιέσεις εδώ και καιρό για να «καθαρίσει» το μισαλλόδοξο και προσβλητικό περιεχόμενο από την πλατφόρμα του- το οποίο αντιμετωπίζεται μέσω υποδείξεων από χρήστες για tweets που παραβιάζουν τους κανόνες και από τεχνολογικά μέσα.
«Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους χρήστες να επανεξετάζουν τη συμπεριφορά τους και τη γλώσσα τους πριν κάνουν αναρτήσεις, επειδή συχνά μπορεί να παρασύρονται από τη στιγμή και να πουν κάτι που θα μετανιώσουν» είπε στο Reuters η Σουνίτα Σάλιγκραμ, επικεφαλής της πολιτικής για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια στο Twitter.
Ερωτηθείσα εάν το πείραμα αυτό θα μπορούσε αντ’αυτού να δώσει στους χρήστες ένα «βιβλίο κανόνων» για να βρίσκουν «παραθυράκια» στους κανόνες περί προσβλητικής γλώσσας, η Σάλιγκραμ είπε πως στοχεύει στην πλειονότητα αυτών που παραβιάζουν τους κανόνες, οι οποίοι δεν το κάνουν συστηματικά.
Το πείραμα αυτό, το πρώτο του είδους του για την εταιρεία, άρχισε την Τρίτη και θα διαρκέσει για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες. Θα διεξαχθεί διεθνώς, αλλά μόνο για αγγλόφωνα tweets.

Πιο ενδιαφέρον απ’ την “ουσία”, όπως πάντα, είναι, το δίχως σχόλια ύφος πειθήνιου ρομπότ, με το οποίο διατυπώνεται η είδηση, σαν να πρόκειται για το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο: από τη μια οι δια ζώσης επαφές υπό διωγμόν, στο πλαίσιο της “νέας κανονικότητας”. Από την άλλη, η μονοδρομημένη “επιλογή” επικονωνίας, τα social media, βάναυσα εξ αρχής διαμεσολαβημένη, γίνεται τώρα το εργαλείο μιας άλλης μορφής λογοκρισίας: εκείνης που “καλείσαι” να επιβάλλεις ο ίδιος στον εαυτό σου, με το σκεπτικό ότι αυτό που λες / γράφεις μπορεί να προσβάλλει κάποιον…
Υπάρχει θέμα μ’ όσους ανέχονται ή υποστηρίζουν φαινόμενα όπως αυτό, θεωρώντας ότι το κάνουν λόγω …ευαισθησίας, την οποία οι υπόλοιποι δεν διαθέτουμε:
Από την εποχή που θυμάμαι τον εαυτό μου
* προσέχω, όσο είναι δυνατόν, όχι μόνο τι θα πω, αλλά και πώς θα το διατυπώσω, από ενδιαφέρον μήπως θιγεί ο συνάνθρωπος, ή πληγωθούν τα αισθήματά του. Ένα από εκείνα που απεχθανόμουν πάντα είναι αυτές οι “ντόμπρες” φιγούρες, που λένε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, πετώντας σου κατάμουτρα τη “γνώμη τους” [γνώμη που εσύ …δεν ζήτησες να μάθεις] αδιαφορώντας για το πώς θα αισθανθείς ακούγοντάς την. Ολοι έχουμε βιώσει εμπειρίες από τέτοιους χονδρανθρώπους, οι οποίοι συνήθως παρουσιάζονται ως “φίλοι”…
Όμως, αυτού του είδους η κακοβουλία είναι ένα απ’ τα πράγματα που ενθαρρύνονται από τα social media, ιδίως το Twitter, το οποίο λειτουργεί με “αποφθεγματικές”, λακωνικές εκφράσεις. Η κατ’ επιλογήν ανωνυμία του χρήστη, το τελετουργικό του μασκοφόρου vigilante που χρωματίζει τη συγκεκριμένη εποικοινωνιακή κουλτούρα
** αποκαλύπτουν το βασικό ζητούμενο της: να “φέρει κοντά” ανθρώπους που …δεν το χρειάζονται. Εϊναι αξιοσημείωτο ότι, από το [πενιχρό ούτως ή άλλως] λεξιλόγιο των social media η λέξη “φίλος” απουσιάζει. Αντ’ αυτού, οι εκφράσεις είναι “Ακόλουθοι”, “Σε ακολούθηση”, “Μου αρέσει”, σε μια διαδικασία όχι επικοινωνίας, αλλά στατιστικοποίησης του υποτιθέμενου impact του χρήστη στην κοινωνία. Πράγμα που είναι, άλλωστε το βασικό ζητούμενο, και στου οποίου το όνομα ο …vigilante θα διοχετεύσει όσο μεγαλύτερη ένταση μπορεί.
Αυτό τον καρνάβαλο έχουν προκρίνει οι social media gurus σαν τη μοναδική “επικοινωνιακή” επιλογή μας. Και αφού πρώτα παγίδεψαν σ’ αυτήν δισεκατομμύρια κόσμου, έρχονται τώρα να τη λογοκρίνουν.
Πρέπει να στεναχωρηθούμε; πρέπει να αναγορεύσουμε την “ελευθερία απ’ τη λογοκρισία” ενός τερατουργήματος όπως το Twitter ή το Facebook σε Νο 1 ζητούμενο;
Δεν το νομίζω. Γιατί η μόνη λύση για τα social media, είναι η αυτοκατάργησή τους. Και η επιβολή δρακόντειας λογοκρισίας είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να συμβεί, σε βάθος χρόνου, ακριβώς αυτό.
Το ερώτημα είναι: αυτοκατάργηση επειδή …αποστολή εξετελέσθη; ή επειδή κανείς δεν θα ενδιαφέρεται πλέον για μια “επικοινωνιακή” κουλτούρα σαν κι αυτήν, δίχως την αύρα του vigilante;

* …εποχή προ διαδικτύου, πριν καν την εμφάνιση των κομπιούτερ, thank God for that…
** Ασφαλώς δεν είναι τυχαία η εποίκηση του χολιγουντιανού σύμπαντος απο την Marvel Comics, η επανεμφάνιση μιας πλημμυρίδας μασκοφόρων, μεταλλαγμένων κλπ. εκδικητών, στην εποχή των social media…

4
(Visited 63 times, 1 visits today)

Leave a Reply