NEIL YOUNG VS JOE ROGAN !

Κάποια στιγμή ο Neil Young έθεσε το Spotify ενώπιον του εξής διλήμματος : ή αποσύρετε τα podcasts του “αρνητή της επιστήμης” Joe Rogan, η αποσύρετε τα δικά μου. Δεν μπορείτε να τα έχετε και τα δύο.
Η απόφαση του Spotify ήταν αυτή που θα έπαιρνε οποισδήποτε λογικός και αξιοπρεπής άνθρωπος. Ο
Neil Young πήρε αυτό που του άξιζε.
Το λόγο έχει το ρεπορτάζ των
New York Times σε γκουγκλομετάφραση, στοιχειωδώς διορθωμένη [ως προς τα “χοντρά”] από εμένα.
Αξίζει να το διαβάσει κανείς. Είναι διασκεδαστικό μέσα στην αθλιότητά του.

Ο τραγουδιστής αποφάσισε να εγκαταλείψει την υπηρεσία streaming επειδή παρέχει βήμα στον Joe Rogan, τον οποίο οι επιστήμονες έχουν κατηγορήσει ότι προωθεί ψεύδη σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Το Spotify δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε αρχίσει να αφαιρεί τη μουσική του τραγουδιστή από την υπηρεσία streaming, δύο ημέρες αφότου δημοσίευσε για λίγο μια δημόσια επιστολή καλώντας το Spotify να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και τον Joe Rogan, τον οικοδεσπότη του podcast που έχει κατηγορηθεί για διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό και τα εμβόλια.Η πρόκληση του Young στο Spotify έχει γίνει σημείο αναφοράς στη μάχη για την παραπληροφόρηση και την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο.
Θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα των καλλιτεχνών να ελέγχουν πού ακούγεται το έργο τους. Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του την Τετάρτη, ο Γιανγκ αποκάλεσε το Spotify “οργανισμό που απειλεί με παραπληροφόρηση για τον Covid”. Πρόσθεσε: “Ψέματα που πωλούνται για χρήματα”. Η κριτική του προς τον Rogan — κωμικό και ηθοποιό που έχει γίνει ο πιο δημοφιλής οικοδεσπότης podcast του Spotify, μερικές φορές μιλώντας εκτενώς με αμφιλεγόμενες προσωπικότητες — ήρθε όταν μια ομάδα εκατοντάδων επιστημόνων, καθηγητών και ειδικών δημόσιας υγείας ζήτησαν από το Spotify να κατεβάσει ένα επεισόδιο της εκπομπής του Rogan από τις 31 Δεκεμβρίου.
Αυτό το επεισόδιο, με τον Δρ Robert Malone, ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες, προώθησε “αρκετά ψεύδη σχετικά με τα εμβόλια Covid-19”, σύμφωνα με τη δημόσια επιστολή της ομάδας, η οποία εκδόθηκε στις 10 Ιανουαρίου.
Το Spotify ανακοίνωσε : “Λυπούμαστε για την απόφαση του Νιλ να αφαιρέσει τη μουσική του από την πλατφόρμα μας, αλλά ελπίζουμε να τον καλωσορίσουμε σύντομα”.
Συμφωνα με τον Νιλ Γιανγκ: “Ο Rogan, κωμικός και ηθοποιός, υπέγραψε μια αποκλειστική συμφωνία podcast με το Spotify το 2020, η οποία έχει αναφερθεί ότι αξίζει 100 εκατομμύρια δολάρια, αν και το δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η εκπομπή του είναι η πιο δημοφιλής στο Spotify, το οποίο έχει υπερασπιστεί τον Rogan στο παρελθόν, ακόμη και μετά από ένα επεισόδιο που παρουσίασε τον συνωμοσιολόγο Alex Jones το 2020.”
“Απλώς θέλουμε οι δημιουργοί να δημιουργούν”, είνα η απάντηση του Ντάνιελ Εκ, διευθύνοντος συμβούλου και συνιδρυτή του Spotify. “Είναι αυτό που κάνουν καλύτερα. Δεν θέλουμε να διαδραματίσουμε ρόλο στο τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λένε”.
Στο παρελθόν, ο Γιανγκ έχει αφαιρέσει τη μουσική του από τις υπηρεσίες streaming, μόνο και μόνο για να την επαναφέρει αθόρυβα. Το 2015, μετά από παράπονα σχετικά με την ποιότητα του ήχου στο streaming, κατέβασε τη μουσική του από όλες τις μεγάλες υπηρεσίες ροής ήχου, συμπεριλαμβανομένου του Spotify και του μεγαλύτερου αντιπάλου του, της Apple Music. Αλλά προστέθηκε αμέσως μετά. Αν και σχεδόν όλη η μουσική του Young είχε αφαιρεθεί από το Spotify μέχρι την Πέμπτη – μια χούφτα ζωντανές ηχογραφήσεις και άλλα διάφορα κομμάτια παρέμειναν – είναι ευρέως διαθέσιμη για streaming αλλού, συμπεριλαμβανομένων των Apple Music, Amazon και YouTube. Ο Γιανγκ λειτουργεί επίσης μια συνδρομητική υπηρεσία μέσω της δικής του ιστοσελίδας, Neil Young Archives, προσφέροντας πρόσβαση σε ολόκληρο τον κατάλογό του για 20 δολάρια το χρόνο.

Όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, τα λόγια είναι περιττά. Να σχολιάσει κανείς τι; τα περί
Robert Malone “ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες”; την υποστήριξη liberal σημαιοφόρων σε μηχανισμούς καταστολής και λογοκρισίας;
Απλώς μια
διαπίστωση : Άνθρωποι όπως ο NY, οι οποίοι διέγραψαν λαμπρή καριέρα ως “αντισυστημικοί” και “επαναστάτες”, ήταν εξ αρχής minions ενός συστήματος που βρισκόταν, ήδη απ’ τα ‘60s, σε διαδικασία μεταμόρφωσης.
Στερνή μου γνώση να σε’χα πρώτα, και ας χρησιμεύσει τουλάχιστον το “υπόδειγμα” αυτό για την αξιολόγηση των σύγχρονων του είδους.

3
(Visited 172 times, 2 visits today)

1 Comment

  1. mic January 28, 2022 at 10:18 am

    👌👌👌✒👏👏👏

    Reply

Leave a Reply